Σελίδες

3 Σεπ 2010

Παιχνίδι για ισχυρούς παίκτες

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Με το τέλος ΑΠΕ στα τιμολόγια της ΔΕΗ η χρηματοδότηση των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
   Εμπαίζοντας χιλιάδες αγρότες, πολλοί από τους οποίους παίζουν γη και περιουσία «κορόνα - γράμματα», προκειμένου να γίνουν μέρος ενός ακόμη κίβδηλου «Ελντοράντο», η κυβέρνηση αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση τον αυτοσκοπό της ενεργειακής πολιτικής της, που είναι η θεσμική προσαρμογή στις αξιώσεις των ντόπιων και ξένων ενεργειακών μεγάλων εταιρειών για περισσότερα προνόμια και διευκολύνσεις.
Στο μεταξύ ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και αποδίδεται στο ΔΕΣΜΗΕ. Με ποιο στόχο; Για να πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εξασφαλίσει μακρόχρονα συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές έως και δεκαπλάσιες από αυτές που ισχύουν για τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Είναι και αυτό ένα ακόμα μέτρο που αποδεικνύει πόσο ψεύτικο είναι το επιχείρημα για τη συμβολή της
περιβόητης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και των εκπροσώπων του κεφαλαίου στην οικονομική ανάπτυξη, αφού η μόνη περίπτωση για να κάνουν επενδύσεις είναι να έχουν εκ των προτέρων εξασφαλισμένο το κέρδος και μάλιστα με κρατική εγγύηση. Μια εγγύηση που κουρελιάζεται όταν αφορά τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων, οι κυβερνώντες όμως την διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού όταν πρόκειται να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Τον περασμένο Ιούνη ανακοίνωσε ότι το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί από 30 λεπτά σε 5,57 ευρώ ανά 1.000 kWh κατανάλωσης (αύξηση 1.756%), με την εξαίρεση των οικιακών καταναλωτών, στην «παρούσα φάση», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε. Η σειρά των οικιακών καταναλωτών έρχεται αμέσως μετά και είναι βέβαιο ότι οι ανατιμήσεις δε θα περιοριστούν εκεί, αλλά θα αφορούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ συνολικά.
Από την Τετάρτη, χιλιάδες αγρότες συνέρρευσαν στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ για να καταθέσουν αιτήσεις δημιουργίας μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως 100 KW. Εκτιμάται ότι την πρώτη μέρα κατατέθηκαν περίπου 2.000 αιτήσεις και χτες άρχισαν να κατατίθενται ομαδικά και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους. Πρόκειται για ανθρώπους που με τη «διευκόλυνση» των τραπεζών είναι πρόθυμοι να μπουν σε μια περιπέτεια κόστους 300-350 χιλ. ευρώ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί πόση ισχύ θα δεχτεί το Σύστημα από αυτούς τους σταθμούς και η γεωγραφική κατανομή της! Αυτό σημαίνει ότι ένας πολύ σημαντικός αριθμός αγροτών κινδυνεύουν με αποκλεισμό, έχοντας παραγγείλει μελέτες που στοιχίζουν από 3-5 χιλ. ευρώ και με την καταβολή παραβόλων 300-500 ευρώ.
Αυτή είναι η μία πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής, όπου η δυνατότητα της δήθεν μαζικής συμμετοχής στο όνειρο του εύκολου πλουτισμού, «στρώνει» το δρόμο στις μεγάλες εταιρείες, που συνήθως ακολουθούν και σαρώνουν άδειες, γη και εγκαταστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση, μέσω του «σχεδίου δράσης», θέτει ως στόχο τα 15.000 MW από ΑΠΕ μέχρι το 2020, με ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα ...20.000 MW και την υφιστάμενη ισχύ στα 4.500 MW. Το ποσοστό συμμετοχής των φωτοβολταϊκών προσδιορίστηκε στα 2.567 MW. Από τα στοιχεία αυτά, είναι φανερό ότι οι αγρότες μπήκαν σε μια νέα περιπέτεια εξαπάτησης.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους - καταναλωτές. Η ίδια η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει την πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών για τα επόμενα 10 χρόνια, στο περίφημο «σχέδιο δράσης» για τις ΑΠΕ, εκτιμώντας και ελπίζοντας σε επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν ολοκληρωτικά με νέες χρεώσεις σε βάρος των εργατικών οικογενειών, οι οποίες όμως θα κληθούν ταυτόχρονα να υποστηρίξουν και τα πολλαπλάσια έσοδα και κέρδη που απαιτούν οι ενεργειακοί κολοσσοί στη βάση αυτών των επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου