Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που ανακοίνωσε την Κυριακή η κυβέρνηση
«Σαρωτικές αντιλαϊκές αλλαγές» χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση η«Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), τονίζοντας ότι αποκαλύπτεται «με τον πιο ωμό τρόπο το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού που απαιτεί μπίζνες και κέρδη στην εκπαίδευση». Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται αποφασισμένη να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παραδίδοντάς την στις ορέξεις των μονοπωλίων μέσω των σχεδιασμών και του λεγόμενου "Καλλικράτη"».
Η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει πως «η μόρφωση μετατρέπεται σε πιστωτικές μονάδες, τα ιδρύματα σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι καθηγητές σε πλασιέ κυνηγούς πελατών. Η λεγόμενη "διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια" των ΑΕΙ πραγματοποιείται μέσω των πρυτάνεων - μάνατζερ και των "περιφερειακών συμβουλίων των ΑΕΙ" που κύριο μέλημά τους είναι η εξεύρεση πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, στον ιδιωτικό τομέα. Η κρατική χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω της "κάρτας του φοιτητή", με όρους αγοραίους, καθιστώντας έτσι τα ΑΕΙ επιχειρήσεις που θα κυνηγούν φοιτητές/πελάτες.
Η σχολή ή το ΑΕΙ γίνεται η βασική ακαδημαϊκή μονάδα όπου θα εισάγεται κάθε φοιτητής, καταργώντας κάθε έννοια επιστημονικού αντικειμένου που αντιστοιχεί στα τμήματα. Εξατομικευμένο πτυχίο που οδηγεί και στην ατομική επαγγελματική διαπραγμάτευση προς χαρά των εργοδοτών. Προβλέπονται "χορηγοί" ακαδημαϊκών εδρών, εισάγονται οι επιχειρήσεις στη διοίκηση, στη δομή και στο περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι επιχειρήσεις θα καθορίζουν τα οικονομικά των ιδρυμάτων, ακόμη και τους όρους εργασίας του προσωπικού.
Η "διεθνοποίηση" σημαίνει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου - επιχείρησης, που θα προσελκύει πελάτες, θα εξάγει εκπαιδευτικά προϊόντα, θα ιδρύει παραμάγαζα στο εξωτερικό. Οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα Τμημάτων είναι βάση για να δημιουργηθούν ιδρύματα συγκεντρωμένα και ευέλικτα όσον αφορά στη σύναψη εταιρικών σχέσεων με τις επιχειρήσεις. Ολες αυτές οι αλλαγές συμπληρώνονται από τη λεγόμενη "αξιολόγηση και λογοδοσία" που θα γίνεται με βάση τον τζίρο και τα απονεμόμενα πτυχία».
Προσχηματικός διάλογος
Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι «με το κάλεσμα στον προσχηματικό διάλογο για την Ανώτατη
Εκπαίδευση επιδιώκεται η εξασφάλιση της μέγιστης συναίνεσης των πανεπιστημιακών, η στήριξη του "πλαισίου αλλαγών" και η συμβολή τους στη συγκεκριμενοποίησή του». Παράλληλα, υπενθυμίζει τα «τραπέζια διαλόγου» που είχαν στηθεί πριν το νόμο - πλαίσιο της ΝΔ, όπου «είχαν επιστρατευτεί 400 πρόθυμοι πανεπιστημιακοί, είχαν οργανωθεί ακροάσεις και συζητήσεις, με τον ίδιο στόχο της εμφάνισης συναίνεσης, με αντάλλαγμα ένα μερίδιο στα αναμενόμενα κέρδη. Στα τραπέζια αυτά ήταν προσκεκλημένοι και σταθεροί συμπαραστάτες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ-ΤΕΙ».Η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι «είναι η ώρα να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση σε αυτήν την επέλαση, στη δημιουργία "Πανεπιστήμιου - ΑΕ". Δρόμος ανοιχτός για το Πανεπιστήμιο και την επιστήμη είναι αυτός που υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του. Που θα ενώσει τον αγώνα μας μέσα στο Πανεπιστήμιο με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και με αυτόν που βαδίζει το ταξικό εργατικό κίνημα. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής συμμαχίας με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που έχουν συμφέρον τα παιδιά τους να απολαμβάνουν μια πραγματικά δημόσια δωρεάν λαϊκή Παιδεία. Ο δρόμος της ανυπακοής στην ΕΕ, στο μνημόνιο και στα μονοπωλιακά συμφέροντα ώστε να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία και όχι ο λαός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου