Με την απόφασή του το δικαστήριο υιοθετεί πλήρως τις κατηγορίες της εργοδοσίας για «αποκλεισμούς» των καταστημάτων της. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το χρονικό διάστημα ενός μηνός που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν από μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ 93 οργανωμένες συγκεντρώσεις από τις οποίες 88 τις ημέρες Σαββάτου σε 32 καταστήματα της εταιρείας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με αποκλεισμό των εισόδων...». Ξεπερνώντας δε τα όρια της πρόκλησης, το δικαστήριο όχι μόνο επιχειρεί να θέσει όρια στη συνδικαλιστική δράση, αλλά αποφαίνεται ότι «... η υπαιτιότητα για την έλλειψη κλίματος ομαλής συνεργασίας μεταξύ των διαδίκων οφείλεται αποκλειστικά στον ενάγοντα, διότι η αντιπαράθεσή του με την εναγόμενη εργοδότρια και τους νόμιμους εκπροσώπους αυτής εξήλθε από τα όρια της γνήσιας συνδικαλιστικής δράσεώς του (και ενδεχομένως έφθασε μέχρι διάπραξη ποινικών αδικημάτων)...».
Η συγκεκριμένη απόφαση εναρμονίζεται πλήρως με το πνεύμα της εντολής του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» τους αγώνες, είχε δώσει κατεύθυνση στους κατά τόπους υφιστάμενους εισαγγελείς να αναλάβουν δράση κατά των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων που οργάνωσε σε όλη τη χώρα το ταξικό κίνημα τον περασμένο χρόνο ενάντια στην απόλυση του Ν. Νικολόπουλου και τις μεθόδους της πολυεθνικής σε βάρος του. Μια απόφαση που αποτελεί «πιλότο» για τις μηνύσεις που εκκρεμούν σε βάρος δεκάδων πρωτοπόρων στελεχών του ταξικού και συνολικότερα του εργατικού κινήματος σε όλη τη χώρα, αλλά και για την αγωγή που εκδικάζεται το 2011 και επιχειρεί την οικονομική εξόντωση συνδικάτων και αγωνιστών.
Το έγγραφο - εντολή του Γ. Σανιδά είχε σταλεί στις 16 Φλεβάρη του 2009 στους διευθύνοντες των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Αθηνών, Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Λάρισας, Πατρών και είχε κοινοποιηθεί στον τότε αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας ΤάξηςΧρ. Μαρκογιαννάκη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Β. Τσιατούρα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Διαβιβάζουμε μια ακόμη αναφορά (4η κατά σειρά) με ημερομηνία 1/2/2009 του Συλλόγου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος και το συνημμένο σ' αυτή από 9/2/2009 έγγραφο της εταιρείας JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τα οποία καταγγέλλονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα σε βάρος καταστημάτων της εταιρείας JUMBO από τους σε αυτά (τα έγγραφα) αναφερόμενους και παρακαλούμε να ενεργήσετε τα νόμιμα, καθ' όσον αφορά στα καταγγελλόμενα και τελεσθέντα ήδη στην περιφέρειά σας εγκλήματα, μεριμνώντας για την ταχεία περάτωση της προδικασίας.
Εφιστούμε εξάλλου την προσοχή, όπως σε περίπτωση επαναλήψεως της εκνόμου δραστηριότητας σε βάρος των καταστημάτων της ανωτέρω εταιρείας, μεριμνήσετε για εφαρμογή της αυτοφώρου διαδικασίας κατά των πρωταιτίων των τελουμένων αυτόφωρων εγκλημάτων, ώστε να τύχουν της εννόμου προστασίας που δικαιούνται οι ρηθείσες επιχειρήσεις».
Το πρώτο άλλωστε άμεσο αποτέλεσμα αυτής της εντολής ήρθε λίγο καιρό μετά τον Απρίλη του 2009, όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε δεκτά ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εργοδοσία και απαγόρευσε στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας να προβαίνει σε κινητοποιήσεις στα καταστήματα της πολυεθνικής, απειλώντας την πρόεδρο του συλλόγου Μαρία Τσαγκατάκη με προσωπική κράτηση διάρκειας 2 μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης αυτής! Υπενθυμίζεται ότι τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν εκδικαστεί στις 24 Φλεβάρη του 2009, ενώ ανάλογη αίτηση της εργοδοσίας είχε απορριφθεί από το δικαστήριο στις 7 Φλεβάρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου