Σελίδες

28 Ιουλ 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταρρέει το «Παλατάκι» της Θάσου


Ερώτηση, προς τους υπουργούς Πολιτισμού - Τουρισμού και Οικονομικών, σχετική με τον κίνδυνο κατάρρευσης του ιστορικού μνημείου «Παλατάκι» στα Λιμενάρια της Θάσου κατέθεσαν (23/7) οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, αναφέροντας τα εξής:

«Το "Παλάτι", ή "Παλατάκι" κατά άλλους, κατασκευάστηκε το 1903-4, ως κτίριο για τη διεύθυνση της γερμανικής εταιρείας "Speidel", που εκμεταλλευόταν τότε τα μεταλλεία της Θάσου. Η χρήση του σταμάτησε το 1963, με την εγκατάλειψη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Είναι κτίσμα διώροφο, ορθογώνιο - με εκτιμώμενη επιφάνεια 1000 τ.μ. κατά όροφο περίπου - με δύο πυργίσκους στις στενές πλευρές. Δείγμα σπάνιας αρχιτεκτονικής. Στη Νότια Ευρώπη υπάρχει ένα μόνο αντίστοιχο κτίριο, ίδιας αρχιτεκτονικής, στη Σαρδηνία, το οποίο έχει αποκατασταθεί και αναδειχθεί.

Το ΙΓΜΕ έχει αναλάβει σχετικές μελέτες και παρεμβάσεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, το μνημείο παραμένει ουσιαστικά απροστάτευτο και κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση, λόγω διάβρωσης του εδάφους κάτω από τα θεμέλιά του.

Οι έντεκα τοπικοί σύλλογοι της περιοχής κάνουν έκκληση για τη διάσωσή του και έχουν αναδείξει το ζήτημα προ πολλού. (Ο χαρακτηρισμός του ως "έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία" ισχύει από το 1982, ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ896/20565/30-4-82 και ΦΕΚ 13τβ/27-9-82).

Κύρια ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ γιατί δε δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση και συντήρηση των διατηρητέων κτιρίων, μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής παράδοσης. Ευθύνες, όμως, έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς με τη στάση της στο ζήτημα διατήρησης του μνημείου συνέβαλε στην περαιτέρω υποβάθμισή του».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιπτώσεις είναι ήδη υπαρκτές, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής του, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα θα λάβουν για την προστασία και συντήρηση του κτιρίου ως ιστορικού διατηρητέου, στην κυριότητα του ΥΠΠΟ-Τ και την απόδοσή του για πολιτιστικές χρήσεις στο λαό της Θάσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου