Σελίδες

28 Ιουλ 2010

Δεύτερη ευκαιρία για τις ... τράπεζες


Δεν πρόκειται για «δεύτερη ευκαιρία» στους οφειλέτες δανείων, αλλά για ...μια ακόμη ευκαιρία στις τράπεζες να κερδοσκοπήσουν πάνω στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Με το σκεπτικό αυτό το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για «τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων». Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.

Νομοθετική παρέμβαση με μοναδικό και ξεκάθαρο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης σημειώνοντας ότι είναι ψευδεπίγραφα τα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «δεύτερης ευκαιρίας» στους δανειολήπτες που υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του για το ότι «ο βασικός στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι τράπεζες για επισφαλείς απαιτήσεις που δεν επρόκειτο να εισπράξουν». Ο Α.Τζέκης, μέσα από τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο ανέτρεψε την κυβερνητική επιχειρηματολογία σημειώνοντας ότι «οι τράπεζες αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη», επίσης «μπορούν να βάζουν "χέρι" στα περιουσιακά στοιχεία του ή της συζύγου», ενώ «βάζουν χέρι και σε περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στον οφειλέτη από κληρονομιά», σχολιάζοντας πως «είναι γεμάτο το νομοσχέδιο από ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζικών ομίλων». Συνέχισε επισημαίνοντας ότι το σύνολο αυτών των διατάξεων «στοχεύουν στη διευκόλυνση της πληρωμής του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των οφειλών προς το τραπεζικό κεφάλαιο», την ίδια στιγμή που «δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που οδηγούν τις λαϊκές οικογένειες στο μεγάλο δανεισμό». Οπως είπε, αυτές είναι «η μείωση του λαϊκού εισοδήματος», παράλληλα «η αύξηση των φτώχειας και της ανεργίας», καθώς και «το νέο κύμα ακρίβειας», αφού αυξάνεται η έμμεση φορολογία και «ο πληθωρισμός τρέχει με 5,5 και 6%». Επιπρόσθετα επισήμανε ότι τα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνονται με την «εμπορευματοποίηση στην Παιδεία, στην Υγεία και Πρόνοια καθώς και κοινωνικών αναγκών όπως η στέγαση, η ύδρευση, οι επικοινωνίες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ καυτηρίασε και το πρόσφατο «κρας τεστ» των ελληνικών τραπεζών που χαρακτηρίστηκε επιτυχές σημειώνοντας ότι κατέστησε φανερό πως «όσο πιο μεγάλες είναι οι θυσίες του λαού τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων». Εκανε επίσης λόγο για «εξελίξεις με συγχωνεύσεις, εξαγορές με στόχο τη δημιουργία σχημάτων που θα αντέχουν τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της ΕΕ», θυμίζοντας πως «γι' αυτό ενισχύθηκαν με 28 δισ. από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» και «ενισχύουν με 10 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο σταθερότητας». Τέλος, ο Αγγελος Τζέκης παρέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ, ζητώντας - μεταξύ άλλων - «κατάργηση ανατοκισμού για όλα τα δάνεια» και «διαγραφή χρεών από τόκους για άνεργους και εργαζόμενους με αποδοχές κάτω από 1.500 ευρώ» με παράλληλη «χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, με 1% και με ευθύνη του κράτους» καθώς και «δήμευση των κατοικιών που επήλθαν στην κατοχή των τραπεζών από πλειστηριασμούς». Επίσης τόνισε πως «η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία πρέπει να δοθεί για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη λαϊκή στέγη».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Θ.Ρομπόπουλος υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «το ΠΑΣΟΚ εκπληρώνει την προεκλογική του δέσμευση» . Παράλληλα, έκανε λόγο για οφειλέτες που «αναγκάστηκαν να καλύψουν τη μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος με δάνεια από τράπεζες» (σαν να μην είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζει την πολιτική του Μνημονίου!) καθώς και για «αθρόα χορήγηση δανείων» και «έλλειψη ανταγωνισμού στον τραπεζικό χώρο». Εκπροσωπώντας τη ΝΔ, ο βουλευτής της Κ. Μουσουρούλης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «βελτιώνονται απλά οι όροι διαχείρισης των χρεοκοπίας των νοικοκυριών» λέγοντας πως «εμείς ως υπεύθυνη αντιπολίτευση το ψηφίζουμε». Για «διαδικασία χρονοβόρα και αποτρεπτική» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Π. Μαρκάκης. Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «οι τράπεζες πρέπει να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία στον προτεινόμενο νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου