Σελίδες

30 Ιουλ 2010

Υποκρισία τα περί «ηθικοποίησης» του πολιτικού συστήματος

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ»
Αποκαλυπτική η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων & έλεγχος αυτών κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές», του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα.
Κάτι παραπάνω από εμφανής ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης να πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, που παρενέβη: Από την μια να επιχειρήσει τον εξωραϊσμό του πολιτικού συστήματος που παράγει αντιλαϊκές πολιτικές, όπως αυτές που εφαρμόζονται σήμερα, και από την άλλη να πλήξει την πολιτική δράση του ΚΚΕ, η οποία κινείται στον αντίποδα των πολιτικών αυτών.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, από το λεγόμενο μαύρο πολιτικό χρήμα «μολύνονται αυτοί που ακολουθούν πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων» των επιχειρηματιών. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι στο ΚΚΕ «δεν ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα» που πρέπει να πάνε στον Κορυδαλλό. Επίσης όμως κατέστησε σαφές ότι το νομοσχέδιο «εφόσον γίνει νόμος δεν μπορούμε να συμβάλλουμε στην υλοποίησή του με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το Κόμμα» αφού «δεν έχει σχέση με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, είναι ανεφάρμοστος και έχει πολιτική στόχευση». Μάλιστα σημείωσε ότι «και ο πιο αθώος νόμος χρησιμοποιήθηκε εναντίον του λαϊκού κινήματος»...
Καθ' όλα υποκριτική ήταν η τοποθέτηση της κυβέρνησης η οποία ενώ (μαζί με τη ΝΔ) αρνείται πεισματικά την ονομαστικοποίηση των μετοχών ώστε να περιοριστούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος, επιχείρησε να παρουσιάσει ως «μέτρο διαφάνειας» την υποχρέωση κατάθεσης λίστας όσων ενισχύουν το ΚΚΕ ακόμη και με κουπόνια του 1 Ευρώ! Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης, δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει (με προτροπή του ΛΑ.Ο.Σ.) ότι όποιος δεν εφαρμόσει το νόμο θα έρθει αντιμέτωπος με ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέρριψαν ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΚΕ αφού τέτοιου είδους νομοσχέδια είναι υποχρεωτικό από το Σύνταγμα να συζητούνται στην ολομέλεια της Βουλής και όχι σε θερινά τμήματα.


Με σημαία τη «διάσωση» και «ηθικοποίηση» του πολιτικού συστήματος, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάχθηκαν χτες στη Βουλή υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει ένα νομοσχέδιο που υπονομεύει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη δράση όσων αντιδρούν στις κυρίαρχες πολιτικές.
Με το νομοσχέδιο «γίνεται μια απαράδεκτη αντισυνταγματική παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων με αιχμή στα κόμματα που θίγονται από αυτές τις διατάξεις όπως το δικό μας κόμμα», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ,Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι «αυτό δυσκολεύει, υπονομεύει μέχρι και απαγορεύει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι».
Απαντώντας στο επιχείρημα για τη χρήση κουπονιών που δίνουν δυνατότητα για μαύρο χρήμα, θύμισε ότι αυτό ξεκίνησε «από την υπόθεση Τσουκάτου που πήρε ένα εκατομμύριο από την "Ζήμενς"», αναρωτώμενος αν «φταίει το ΚΚΕ γι' αυτή την υπόθεση; Αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ και τα μεγάλα κόμματα»! Αναφερόμενος στο θέμα της ονομαστικής ενίσχυσης προς το ΚΚΕ, αναρωτήθηκε για το «αν καταγραφεί το όνομα κάποιου και το μάθει ο εργοδότης του ότι ενίσχυσε το ΚΚΕ είναι εύκολο να πιάσει δουλειά; 'Η αν είναι δημόσιος υπάλληλος, θα μπορεί να γίνει προϊστάμενος ή διευθυντής; Δεν είναι αυτό παρεμπόδιση της λειτουργίας του ΚΚΕ;». Επίσης αναφέρθηκε και στην πρακτική πλευρά του θέματος, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να πάει κάποιος στην τράπεζα για 10 ευρώ και «να χάσει ένα μεροκάματο». Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές από τα κόμματα, έθεσε το ερώτημα «πού είναι το κακό; Ενα κόμμα που δίνει οικονομική στήριξη σε ένα συνδυασμό είναι αυτό μαύρο χρήμα;». Οσον αφορά τη χρήση αφίσας και πανό, υποστήριξε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «γίνεται ιδιώνυμο αδίκημα» λόγω του μεγάλου ύψους των προστίμων. Οσον αφορά την προβολή των υποψηφίων από τα Μέσα Ενημέρωσης, σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι ότι το αφήνουμε αυτό στο τι θέλει να κάνει το κανάλι ή ο σταθμός» και έτσι «θα υπάρξουν εκβιασμοί; Δώσε για να εμφανιστείς». Ζήτησε «να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές».
Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του Δ. Παπουτσής υποστήριξε ότι το σύνολο του νομοσχεδίου στοχεύει στην αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος μέσω της θεσμοθέτησης ενός ανεξάρτητου συστήματος ελέγχου των προεκλογικών δαπανών, εστιάζοντας στον έλεγχο από ανεξάρτητες αρχές.
Το νομοσχέδιο «κινείται στη σωστή κατεύθυνση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Νάκος, τασσόμενος υπέρ της θέσπισης ανώτατου ορίου στις δαπάνες. Δήλωσε όμως ότι το νομοσχέδιο «εισάγει υπερβολική γραφειοκρατία η οποία θα κάνει ανεφάρμοστη την εφαρμογή διατάξεων του νόμου και ανέφικτο τον έλεγχο». Υποκριτική χαρακτήρισε τη νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αθ. Πλεύρης, ενώ για «σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου