Σελίδες

30 Ιουλ 2010

Και ζήτημα αντισυνταγματικότητας έθεσε το ΚΚΕ


Σε ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος, προχώρησε χθες η κυβέρνηση με την σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να προωθηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατάθεσε το ΚΚΕ.
Αναπτύσσοντας την πρόταση ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ανέφερε με σαφήνεια ότι «δεν μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να συζητηθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής και πρέπει να σταματήσει η διαδικασία» αφού έτσι προβλέπει ρητά το άρθρο 72 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής το οποίο αναφέρει ότι συζητούνται υποχρεωτικά στην Ολομέλεια της Βουλής θέματα που έχουν αντικείμενο τις προεκλογικές δαπάνες είτε πρόκειται για τις εθνικές εκλογές είτε για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (παρ. 2 του άρθρου 29 του Συντάγματος). Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντ. Σκυλλάκος «ό,τι έχει σχέση με διαφάνεια και οικονομικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής» σημειώνοντας ότι «θα έπρεπε το προεδρείο να προλαβαίνει τέτοια νομοσχέδια». Επισης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε ότι «είναι τόσο καθαρή η διατύπωση που δεν παίρνει καμία παρερμηνεία» ζητώντας «να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να το φέρετε με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω».
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, δεν μπήκε στον κόπο να αναφερθεί στην παραβίαση του Συντάγματος αρκούμενος να δηλώσει ότι «το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής δεν κάνει αναφορά περί αντισυνταγματικότητας» προσθέτοντας ότι θα κάνει φραστικές διορθώσεις στο νόμο προκειμένου να μην υπάρχουν υπόνοιες για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Εμμεση παραδοχή της αντισυνταγματικής πρακτικής ήταν πάντως η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου που δήλωσε ότι «είναι οριακές και διεσταλμένες οι ερμηνείες που κάνουμε αυτή την ώρα» λέγοντας όμως πως «το σχέδιο νόμου πρέπει και μπορεί να προχωρήσει» αφού ο νόμος «είναι οριακά συνταγματικός».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος30/7/10, 12:40 μ.μ.

    ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΚΕ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΛΥΣΣΟΜΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ....ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΔ ΚΑΝΟΥΝ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΕΝΟ.....

    ΛΑΕ ΞΥΠΝΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή