Σελίδες

18 Ιουν 2010

Στον πυρήνα της εκμετάλλευσης οι νέοι

Σε ταξική οργάνωση και συσπείρωση καλεί η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα «μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας» με σκοπό την «απόκτηση δεξιοτήτων». Οι μαθητευόμενοι θα παίρνουν το 70% του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της ΕΓΣΣΕ.

Μέχρι σήμερα προβλεπόταν ότι για τα δύο χρόνια μαθητείας η αμοιβή για το α' εξάμηνο ήταν στο 50% του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της ΕΓΣΣΕ. Για το β' στο 60%, για το γ' στο 80% και για το δ' στο 100%. Ετσι, αν υπολογίσουμε ότι σε ένα 6μηνο γίνονταν 150 ημερομίσθια το σύνολο των αποδοχών μέχρι σήμερα ήταν:

  • Για μαθητευόμενους σε ειδικότητες εργατοτεχνιτών που αμείβονταν με βάση το μεροκάματο της ΕΓΣΣΕ (33,04 ευρώ),14.371, 5 ευρώ. Με το ΠΔ οι αποδοχές υπολογίζονται σε 13.872ευρώ, μεικτά.
  • Για μαθητευόμενους σε ειδικότητες π.χ. Επισιτισμού - Τουρισμού και άλλων υπηρεσιών που αμείβονταν με το μισθό της ΕΓΣΣΕ (740 ευρώ), 12.876 ευρώ. Με το ΠΔ αυτές υπολογίζονται σε12.432 ευρώ, μεικτά.

Δηλαδή, υπάρχει μια μείωση περίπου 500 ευρώ, όταν μάλιστα είναι πασίγνωστο ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για μαθητές, αλλά πρόκειται για νέους που γεμίζουν οποιοδήποτε (συχνά περισσότερα από ένα) κενό έχει μια επιχείρηση, όχι μόνο άσχετο από το αντικείμενο των σπουδών τους αλλά και χωρίς δικαιώματα.

«Η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων μαθητών δυναμώνει» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. «Ολα τα προηγούμενα χρονιά βρίσκονταν στο πυρήνα της εκμετάλλευσης, χωρίς καμιά προστασία και επίβλεψη από κρατικούς φορείς, εκτεθειμένοι στις ορέξεις των εργοδοτών και στις εργασιακές σχέσεις που καθορίζονται αμιγώς από τα κέρδη των επιχειρήσεων, θύματα εκβιασμών ώστε να πάρουν το πολυπόθητο απολυτήριο. Ως καρότο και με διάφορα ωραιοποιημένα σλόγκαν π.χ. "σπουδές με μισθό και προϋπηρεσία", έπαιρναν στο όνομα της μαθητείας, ένα μικρο κομμάτι από αυτό που παρήγαγαν.

Με τα νέα ταξικά μέτρα που αποτυπώνονται στο προεδρικό διάταγμα, πετσοκόβεται ακόμα παραπάνω ο μισθός και το μεροκάματο των εργαζόμενων μαθητών. Στη φοίτηση/εργασία που πραγματοποιούν, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς της μαθητείας, χάνουν πάνω από 400 ευρώ.

Επιπλέον, αναφέρεται ρητά πως οι εργαζόμενοι μαθητές δεν υπόκεινται στην εργασιακή νομοθεσία! Αυτό σημαίνει, πως οι εργαζόμενοι μαθητές μπορεί να παράγουν πλούτο και να δημιουργούν κέρδη για τις επιχειρήσεις, άλλα δε θεωρούνται εργάτες. Από την άλλη, οι εργοδότες με τα πρόσθετα μέτρα που τους επιτρέπουν να απολύουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν αλλάζοντας τις εργασιακές σχέσεις κατά βούληση, αποκτούν παραπάνω ευχέρεια να εκμεταλλεύονται όσο τζάμπα εργατικό δυναμικό χρειάζονται, ανακυκλώνοντας εργαζόμενους μαθητές.

Καλούμε τους εργαζόμενους μαθητές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στα σχολειά, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να πυκνώσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους μαθητές, τους νέους και τις νέες να ξεσηκωθούν. Να απαντήσουν άμεσα στον πόλεμο που δέχονται με συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Ιούνη. Κανένας νέος εργάτης δεν πρέπει να μείνει μόνος του, φοβισμένος και αμέτοχος. Κανένας δε μπορεί να γλιτώσει ή να αντιμετωπίσει μόνος του την επίθεση. Εμείς έχουμε το δίκιο, έχουμε και τη δύναμη»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου