Σελίδες

18 Ιουν 2010

«Αλήτες - ρουφιάνοι - ΔουΝουΤογράφοι»!

«Μια πρόσθετη υπηρεσία η οποία μας ζητήθηκε κάποια στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας - μετά την υπογραφή του μνημονίου - θέλησαν να επικοινωνήσουν με τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν να μας αναθέσουν να πάρουμε τηλέφωνα κάποιους δημοσιογράφους και να τους πούμε να πάνε την τάδε ώρα στη "Μεγάλη Βρετάνια" για να τους μιλήσουν οι άνθρωποι του ΔΝΤ».

*

«Κάποιες φορές, όταν μας το ζητούν οι πελάτες μας μπορεί να συμμετέχουν και ζητάμε δημοσιογράφους να συμμετέχουν σ' αυτό».

*

Είναι δυο χαρακτηριστικές απαντήσεις που δόθηκαν κατά την εξέταση μάρτυρα στην εξεταστική για τη «Ζήμενς». Απαντήσεις που αφορούν,

η πρώτη σε επαφές του ΔΝΤ με ΜΜΕ και δημοσιογράφους,

η δεύτερη σε επαφές δημοσιογράφων με «πελάτες», όπως η «Ζήμενς»...

*

Οι τοποθετήσεις αυτές και οι συζητήσεις που ακολούθησαν

(για την παροχή υπηρεσιών, από εταιρείες δημοσίων σχέσεων και από δημοσιογράφους, ώστε η γερμανική πολυεθνική και το ΔΝΤ να «επικοινωνήσουν» τα μηνύματά τους στον ελληνικό λαό)

έδωσαν την ευκαιρία σε ορισμένους να καμώνονται

ότι... «έπεσαν από τα σύννεφα».

***

Ας υποδύονται τους «έκπληκτους» όσο θέλουν. Η πραγματικότητα είναι πως «από τα σύννεφα έπεσαν» μόνο αυτοί που ήθελαν να πέσουν.

Για έναν πολύ απλό λόγο: Επειδή τους αρέσει να προσποιούνται ότι «ζουν στα σύννεφα».

Εμείς οι υπόλοιποι, πάντως, που κατοικούμε στη Γη, κάτι διαισθανόμασταν, κάτι υποπτευόμασταν...

*

Ξεκαθαρίζουμε εκ προοιμίου:

Αυτού του τύπου η παροχή υπηρεσιών συνιστά την τυπική λειτουργία, όχι μόνο της συγκεκριμένης επικοινωνιακής εταιρείας, αλλά όλων των αντίστοιχων εταιρειών.

Επιπλέον: Παρά την καλή μας διάθεση να δεχτούμε τους ισχυρισμούς και τις «διευκρινίσεις» που ακολούθησαν, δε διαθέτουμε τόση φαντασία, ώστε να πιστέψουμε ότι εφόσον υπάρχουν τέτοιες επαφές, εμπίπτουν στην... «αχρήματο οικονομία». Δε συνηθίζεται...

Σχέσεις, όπως οι παραπάνω, αντίθετα, οικοδομούνται επί τη βάσει υλικών κινήτρων και ουχί ιδεολογικών. Απορούμε, μάλιστα: Οταν η είδηση, η ενημέρωση, η πληροφορία συνιστούν «εμπορεύματα», οι υπέρμαχοι του συστήματος όπου «όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται» ποιον νομίζουν ότι πείθουν όταν παριστάνουν τους... εμβρόντητους (!) στο άκουσμα της παραπάνω διαπίστωσης;

***

Πέραν, όμως, εκείνων που υποπτευόμαστε και των όσων διαισθανόμαστε, υπάρχουν και αυτά που γνωρίζουμε.

*

Δεν περιμέναμε τη «Ζήμενς», δηλαδή, για να μάθουμε την ύπαρξη της λεγόμενης «ενσωματωμένης δημοσιογραφίας». Εχουμε ενημερωθεί σχετικά, εδώ και χρόνια - ειδικά δε κατά τη διάρκεια της απόβασης των Αμερικανών στο Ιράκ - για την αγαστή συνεργασία των πεζοναυτών με τους «ενσωματωμένους δημοσιογράφους» των διεθνών ΜΜΕ και λοιπών «επικοινωνιακών πρακτορείων».

*

Δεν περιμέναμε, επίσης, είτε να ακουστούν είτε να διαψευστούν τα περί των «περίεργων» επαφών μεταξύ διεθνών οργανισμών με δημοσιογράφους, για να ψυλλιαστούμε τι (μπορεί να) συμβαίνει.

Αλλωστε, όπως αποκαλύφθηκε στην εφημερίδα «Ελ Μούντο» (31/5/1999), στις μυστικές εκθέσεις του ΝΑΤΟ, ιδού τι ορίζεται ως ένα από τα βασικά καθήκοντα της συμμαχίας:

«Ο εντοπισμός εκείνων των δημοσιογράφων κάθε χώρας που είναι ικανοί... να προσκληθούν σε συνάντηση, όπου θα εκθέσουν τις ιδέες τους πάνω σε τρόπους βελτίωσης του μηνύματός μας προς την κοινή γνώμη».

***

Σημειώστε ότι τότε - στο πλαίσιο της «βελτίωσης του μηνύματος» - το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία. Μετά από κάθε βομβαρδισμό, «διμοιρίες πρόθυμων δημοσιογράφων» παρομοίαζαν τα Στελθ, που πετούσαν πάνω από το Βελιγράδι, με «φτερά αγγέλων»!

Αραγε, όταν τέτοια κόλπα είναι γνωστά στο ΝΑΤΟ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, λέτε στο ΔΝΤ ή στις «Ζήμενς» να είναι άγνωστα;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου