Σελίδες

7 Σεπ 2012

Να δημιουργηθούν συνθήκες ξεσηκωμού του λαού


Πτωχεύουν το λαό για να διασωθεί το κεφάλαιο!
Τα αυριανά συλλαλητήρια να γίνουν αφετηρία κλιμάκωσης αποφασιστικών αγώνων!

 «Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πόλεις, με τους συνταξιούχους και τα εργατικά συνδικάτα, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, να αποτελέσουν έκφραση της μαζικής αγανάκτησης και καταδίκης των μέτρων, αφετηρία κλιμάκωσης νέων ακόμα πιο μαζικών αποφασιστικών αγώνων σε κάθε χώρο, σε κάθε κλάδο και συνολικότερα». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Στη συνέντευξη τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, παρουσιάσθηκε το πλαίσιο πάλης του ταξικού κινήματος για το επόμενο διάστημα (βλέπε σελίδες 3-4 του «Ρ») και η πρόταση του ΠΑΜΕ για Γενική Απεργία. Επίσης, παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ, τηςΟμοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Ακόμα, παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ).
Εισηγητικά ο Γ. Πέρρος σημείωσε: «Γνωρίζουμε όλοι πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δε θα είναι τα τελευταία, θα συνεχιστούν. Αρα χρειάζεται γερό, οργανωμένο ταξικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό για να δώσει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και όσων τους στηρίζουν.
Από την πρώτη στιγμή της κρίσης και της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από την κυβέρνηση, το ΠΑΜΕ υπογράμμισε μια βασική αλήθεια, ότι τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα, που είναι θανατηφόρα για τη ζωή της εργατικής τάξης, επιβάλλονται για ένα βασικό λόγο: για να γίνουν πιο φθηνοί οι εργάτες, να πτωχεύσει ο λαός και να σωθεί το κεφάλαιο.
Σήμερα, η αλήθεια αυτή γίνεται αντιληπτή από όλο και περισσότερους. Μια σοβαρή απόδειξη είναι τα τελευταία μέτρα για τα εργασιακά - ασφαλιστικά που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση αδίστακτη και γερά δεμένη στο άρμα των μονοπωλιακών ομίλων. Απέναντι στον πόλεμο που κήρυξε πρέπει να απαντήσουμε με οργάνωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με αντεπίθεση, με ρήξη, με ανατροπή. Από την άποψη αυτή νέα αυξημένα καθήκοντα μπαίνουν για την εργατική τάξη».
Κανείς «διάλογος» με τος σφαγείς των δικαιωμάτων μας
Κατήγγειλε τη ΓΣΕΕ που για άλλη μια φορά πάει στο «διάλογο» και ξεκαθάρισε ότι «κανένας διάλογος και καμία συζήτηση δε πρέπει να γίνει με τους σφαγείς των δικαιωμάτων της τάξης μας». Επίσης, σημείωσε τις ευθύνες της ΓΣΕΕ που κατέβαζε διαρκώς τον πήχη χαμηλότερα, γιατί αυτό απαιτούσαν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τα μονοπώλια, η ΕΕ. Και όπως είπε, αυτό δεν το έκαναν μόνο η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αλλά και άλλοι που εμφανίζονται δήθεν αντιμνημονιακοί, όπως η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που στην πράξη υλοποιεί τις κατευθύνσεις του μνημονίου υπογράφοντας ΣΣΕ με μειώσεις μισθών.
Ερωτηθείς για την πρόταση του ΠΑΜΕ για Γενική απεργία, είπε ότι το ΠΑΜΕ προσανατολίζεται στις αρχές Οκτώβρη, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα τα μέτρα. Επίσης, σημείωσε ότι η ημερομηνία δεν είναι το κύριο ζήτημα. «Εκείνο που θέλουμε και επιδιώκουμε είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ξεσηκωμού του κόσμου. Αυτή η απεργία να είναι πραγματική γενική απεργία, να νεκρώσουν οι τόποι δουλειάς, τα μικρομάγαζα, τα χωράφια».
Ολοκληρώνοντας ο Γ. Πέρρος, σημείωσε: «Για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ένας μόνο δρόμος υπάρχει. Αγώνας για να προστατεύσουν τη ζωή των οικογενειών τους από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη λεηλασία των δικαιωμάτων και της ζωής τους. Αγώνας ανυποχώρητος για την απαλλαγή τους από το ζυγό των μονοπωλίων, την ΕΕ και το κράτος τους. Αγώνας για την εργατική λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».
Τα νέα μέτρα δε θα είναι τα τελευταία
Σε παρέμβασή του εκ μέρους της ΠΟΕΕΠ, ο Γιάννης Νιβορλής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας είπε: «Ως ΠΟΕΕΠ έχουμε απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, να διαδηλώσουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της Υγείας, της Παιδείας, των κοινωνικών αγαθών, του νερού, της Ενέργειας. Είμαστε βέβαιοι ότι τα μέτρα αυτά σίγουρα δεν είναι τα τελευταία και θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική».

ΟΓΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ
Μαζί να δώσουμε τη μάχη ενάντια στα μονοπώλια
Στην παρέμβασή της εκ μέρους της ΟΓΕ, η Ηλέκτρα Ραΐζη σημείωσε:
«Ζούμε τα "κέρδη" από τις θυσίες που μας επέβαλλαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για την "ισχυρή Ελλάδα" στην ΟΝΕ και στην ΕΕ... Απαντάμε: Δεν θα ματώσουμε άλλο, εμείς, τα παιδιά μας, για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».
Εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, η Ράνια Καπετανγιώργη τόνισε: «Η πάλαι ποτέ ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, λιμοκτονεί. Τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται δραματικά, ο αριθμός των αυτοκτονιών ΕΒΕ πολλαπλασιάζεται. Καλούμε κάθε συνάδελφο να αντιληφθεί ότι κοινός εχθρός μας είναι οι πολυεθνικές, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι και αυτοκινητιστές έχουμε κοινούς φίλους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νεολαίους και τις γυναίκες. Μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη, να μπούμε αποφασιστικά στον αγώνα για την επιβίωση».
Εκ μέρους του ΜΑΣ, ο Τάσος Μαμαλούκας υπογράμμισε: «Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, οι πρωτοετείς που κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα, με την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Η υποχρηματοδότηση, το κούρεμα στα αποθεματικά, η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου που κάνει τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις, οδηγεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να παρατήσουν τις σπουδές τους... Κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο να γίνει κάστρο αντίστασης. Οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, μπαίνουμε μπροστά στη μάχη για την οργάνωση γενικής απεργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου