Σελίδες

15 Μαΐ 2011

Ανιστόρητοι και αντιδραστικοί...



Μια ερωτηματική ατάκα του συρμού συνηθίζεται από τους απολογητές του καπιταλιστικού καθεστώτος όταν τους υποδεικνύεται ο σοσιαλιστικός τρόπος οργάνωσης και ανάπτυξης: «Ξέρετε να υπάρχει πουθενά το σύστημα που προτείνετε;». 
Θα μπορούσε να τους υποδειχτεί η εβδομηκονταετής πορεία σοσιαλιστικής οικοδόμησης κι ανάπτυξης της ΕΣΣΔ παρά τους πολέμους, τους αποκλεισμούς, την τσαρική καθυστέρηση και τα εγκληματικά λάθη στρεβλώσεων που επέτρεψαν την ανατροπή της. 
Θα μπορούσε να τους υποδειχτεί πως η πρώην μισοφεουδαρχική Ρωσία έγινε σε σαράντα, κατουσίαν, χρόνια μια εκ των δυο υπερδυνάμεων του πλανήτη. 
Θα μπορούσε ακόμη να τους υποδειχτεί ότι η ΕΣΣΔ αποτελούσε δύναμη ειρήνης που γύρω της συσπείρωνε μεγάλη μερίδα της διεθνούς Κοινής Γνώμης για τον παγκόσμιο αφοπλισμό. Θα μπορούσε κι άλλα πολλά να τους ειπωθούν. 
Παρά ταύτα αρνούνται να καταλάβουν και το πλέον στοιχειώδες ότι η κατίσχυση του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού έβλαψε ιδιαίτερα την Ελλάδα. 
Στις δύσκολες στιγμές τουρκικών απειλών της μεταχουντικής περιόδου, η Ελλάδα προσέφυγε στην πολιτική υποστήριξης της ΕΣΣΔ με τα ταξίδια των Κων. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου στη Μόσχα και τη Σόφια. Μάλιστα, χωρίς να της ζητηθεί οποιοδήποτε αντάλλαγμα παρότι ανήκε στο ΝΑΤΟ.
Τα γεγονότα αυτά αδυνατούν να νουθετήσουν τους αμετανόητους του καπιταλιστικού δογματισμού. Η δογματική τύφλα έχει και κλασικές ιστορικές προεκτάσεις. Η ερωτηματική ατάκα των δογματικών θυμίζει κάτι ανάλογο στην ιστορία π.χ. της Γαλλίας. Την ίδια ατάκα χρησιμοποιούσαν οι «ευγενείς» του φεουδαρχικού μεσσιανισμού. Στην επαναστατική απαίτηση των «αβράκωτων» για την αλλαγή του φεουδαρχικού καθεστώτος οι φεουδαρχικές καμαρίλες των «ευγενών» απαντούσαν: «Μα, καλά, υπάρχει πουθενά το κοινωνικό σύστημα που ζητάτε;». Ομως η αστική Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση θριάμβευσε και τη Μαρία Αντουανέτα δεν την έσωσε... το παντεσπάνι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λένιν μελετούσε ιδιαίτερα τη Γαλλική Επανάσταση και θεωρούσε το σύγχρονο επαναστατικό προλεταριάτο ως συνέχεια των Γιακωβίνων.
Είναι εμφανές ότι οι τωρινοί δογματικοί της ερωτηματικής ατάκας του συρμού αγνοούν ή αποστρέφονται τις ιστορικές ρίζες του καπιταλισμού που υπηρετούν. Συμπεριφέρονται έτσι ανόητα διότι, εάν τις υιοθετούσαν θα ομολογούσαν ότι οι επαναστάτες Γιακωβίνοι καρατομήθηκαν στην γκιλοτίνα από την ήδη διαμορφούμενη μεγαλοαστική τάξη που είχε συμμαχήσει ως αντιλαϊκή εξουσία με τα απομεινάρια της φεουδαρχίας. Μέχρι και τίτλους «ευγενείας» αγόραζαν από εξαθλιωμένους ευγενείς που τους πούλαγαν για να ζήσουν. Συμπεριφέρονται τόσο ανόητα, διότι θα έπρεπε να ομολογήσουν την ιστορική χρεοκοπία του καπιταλιστικού καθεστώτος και τη μετατροπή του στην πλέον επικίνδυνη ιμπεριαλιστική μάστιγα. Προτιμούν να «αγνοούν» την ιστορική πορεία και κατάπτωση του αστικού καθεστώτος που υπερασπίζονται και να λένε με υποκριτική αφέλεια: «Μα, υπάρχει αλλού το κοινωνικό σύστημα του Σοσιαλισμού που ζητάτε;». Ετσι, καταδικάζουν τον εαυτό τους στα απόνερα μιας εκφυλισμένης ιστορικής συγκυρίας που ούτε θέλουν να ξέρουν, ούτε προπάντων να θυμούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου