Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ...Τους 854.437 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ τον Μάρτη του 2011 αυξημένοι κατά 119.928 από τον αντίστοιχο Μάρτη του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Ο αριθμός των ανέργων αποτυπώνει μέρος της πραγματικότητας με δεδομένο ότι χιλιάδες άνεργοι απογοητευμένοι δεν εγγράφονται καν στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Αυτό γιατί ο Οργανισμός έχει μετατραπεί με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ σε σταθερό οικονομικό αιμοδότη των εργοδοτών σε βάρος των χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους. Την ίδια στιγμή, που οι μεγαλοεπιχειρηματίες τροφοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία του Οργανισμού για την δήθεν «αναχαίτιση» της ανεργίας, οι άνεργοι καλούνται να επιβιώσουν στις σημερινές συνθήκες με 454 ευρώ το μήνα επίδομα ανεργίας!
Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνει ότι όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση η ανεργία θα αυξάνεται και όλο και περισσότερες οικογένειες θα οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το φαινόμενο της ανεργίας είναι αναπόσπαστο στοιχείο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, γεννιέται και θρέφεται από το καπιταλιστικό σύστημα. Οσο τα μέσα παραγωγής παραμένουν ατομική ιδιοκτησία στα χέρια των καπιταλιστών τόσο παραγωγικές δυνάμεις θα καταστρέφονται και χιλιάδες εργάτες θα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θα οδηγούνται στην ανεργία. Φρένο σε αυτή την πορεία μπορεί να βάλει μόνο ο ενιαίος ταξικός και ανυποχώρητος αγώνας των εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας.
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη
MotionTeam
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ - που ξαναλέμε αφορούν επίσημες καταγραφές και όχι τη συνολική πραγματική εικόνα του αριθμού των ανέργων - οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Μάρτη του 2011 έφτασαν τους 714.675 καθώς οι υπόλοιποι 139.787 «δεν αναζητούν εργασία». Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων επιδοτούνται μόλις οι 305.952 άνεργοι. Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Μάρτη του 2011 ανήλθαν σε 52.332, μειωμένες κατά 19,73% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 (65.196). Τον ίδιο μήνα χάθηκαν 59.751 θέσεις εργασίας (απολύσεις, λήξεις συμβάσεων και «οικειοθελείς αποχωρήσεις»). Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν μειωμένες κατά 7.419.
Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,16% των ανέργων και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,74%. Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 327.201 άτομα (ποσοστό 45,78%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) ανήλθε σε 279.729 (ποσοστό 39,14%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήλθε σε 98.644 (ποσοστό 13,80%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση σε 9.101 (ποσοστό 1,27%).
ΚΚΕ: πάλη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων
Η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική αρνούνται συστηματικά και σταθερά την ανάληψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους. Τέτοια μέτρα επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει διεκδικήσει με πρόταση Νόμου και με ερωτήσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή και έχουν απορριφθεί. Αυτά τα μέτρα αποτελούν ελάχιστη ασπίδα προστασίας στις σημερινές συνθήκες. Ο ενιαίος αγώνας εργατών και ανέργων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για:
 • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.
 • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
 • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
 • Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (Ν. 3655/2008) να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσής της μετά την άδεια.
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
 • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
 • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
 • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
 • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
 • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
 • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα.
 • Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους, που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920 και κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου