Σελίδες

20 Σεπ 2021

«Ανάπτυξη για όλους», «δημοκρατία» και λοιπές παπαριές


Καθαρά κέρδη της e-food (εξαγορασμένη από το 2015 από την γερμανική Delivery Hero):
 
2017: 4,8 εκ.
2018: 10,31 εκ.
2019: 23,7 εκ.
2020: 31,6 εκ.
 
Τα κέρδη αυτά, που το 2020 έφτασαν να ανέρχονται σε 86.575 ευρώ την…ημέρα, η e-food τα απέκτησε μέσα από την δουλειά εκείνων των ανθρώπων που σήμερα θέλει να τους κόψει την ασφαλιστική τους κάλυψη, να τους κόψει τον 13ο και 14ο μισθό, να τους κόψει τις αναρρωτικές άδειες κτλ βαφτίζοντάς τους “αυτοαπασχολούμενους”, “συνεργάτες” ή ακόμα και… “συνεταίρους”.
 
Αυτό, μια εταιρεία να κερδίζει πάνω 86.500 ευρώ την… ημέρα και να εκβιάζει τον εργαζόμενο για να του αφαιρέσει τα… 10 ευρώ της ασφαλιστικής του κάλυψης και του γλίσχρου “δώρου” του, λέγεται καπιταλισμός. Βέβαια θα το ακούσετε να το περιγράφουν κι έτσι: “Ανάπτυξη για όλους”, “ελεύθερη αγορά”, “δημοκρατία” και λοιπές παπαριές.

Από το Facebook του Νίκου Μπογιόπουλου

1 σχόλιο:

  1. Την ίδια στιγμή που οι ψηφιακές πλατφόρμες ισοπεδώνουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, η κυβέρνηση όχι απλά φρόντισε να τις διευκολύνει με τον νόμο Χατζηδάκη αλλά και να διαφημίσει την «αυξημένη ευελιξία» και τις «ευκαιρίες απασχόλησης» που υπόσχεται η συγκεκριμένη εργασιακή σχέση. Σήμερα, η επίθεση της «e-food» αποδεικνύει τι σημαίνουν οι πανηγυρισμοί του υπουργείου Εργασίας για τις «επιλογές» που έχουν οι διανομείς να ρυθμίζουν τον χρόνο, τον τόπο, τη διάρκεια της εργασίας τους, όπως έλεγε ο Κ. Χατζηδάκης.
    Πρόκειται για εξέλιξη που εκτός από όλα τα άλλα οδηγεί στην απομόνωση και στην αποξένωση του εργαζόμενου - «freelancer» από τη συλλογική και οργανωμένη δράση για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, δείχνει τι σημαίνει αν προχωρήσει το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση για να μπορεί η εργοδοσία να ξεσαλώνει ανενόχλητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή