Δείτε spot του ΠΑΜΕ από τη μεγάλη εργατική συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα την Πέμπτη 11 Ιούνη.
«Πάρε ανάσα. Σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης». Με χιλιάδες διαδηλωτές να στέλνουν το παραπάνω μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας, που ασφυκτιούν από τα δεσμά που τους επιβάλει το σύστημα που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία, τον πόλεμο και την προσφυγιά, τον ρατσισμό και κάθε είδους διακρίσεις,
ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης το συλλαλητήριο δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Αθήνα. Το σύνθημα που έδωσε τον τόνο αποτυπώθηκε σε αφίσες, πικέτες και στο πανό που «απλώθηκε» όταν η πορεία έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία. (Δείτε στιγμιότυπα στο κεντρικό video).
Ξεκινώντας από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και φτάνοντας με πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, από διαφορετικούς χώρους δουλειάς, φοιτητές, σπουδαστές και νεολαία, πήραν μέρος στο πρώτο πανεργατικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. «Σήμερα διαδηλώνουμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο! Γιατί έχουμε πληρώσει ήδη αρκετά! Γιατί δε θα πληρώσουμε ξανά», ήταν η απάντηση που έδωσαν στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας που επιδιώκουν να φορτώσουν στις δικές τους πλάτες τη νέα οικονομική κρίση.
Την ίδια στιγμή που η «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία έχει φέρει το λαό αντιμέτωπο με την ανασφάλεια, την ανεργία, την απληρωσιά και την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κυβέρνηση και εργοδοσία καλούν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι στο βωμό της «επανεκκίνησης» της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Στις συνθήκες αυτές, το σύνθημα «δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» που ξεκινάει από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αμερική εκφράζει όλους τους εργαζόμενους που «πνίγονται» από τη σαπίλα του συστήματος που έχει ως υπέρτατη αξία το χρήμα και το κέρδος, που πετάει στο περιθώριο χιλιάδες ανθρώπους, που δε λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.
"Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός, ο καπιταλισμός είναι ο ιός", φώναξαν οι διαδηλωτές, καταγγέλλοντας παράλληλα τον ρατσισμό που συμπληρώνει τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά του εκμεταλλευτικού συστήματος.
"Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά", υπενθύμισαν και ξεκαθάρισαν πως δεν θα χαρίσουν τα δικαιώματα τους, την ασφάλιση, την υγεία, τη σύνταξη και τη δουλειά στα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους.
"Ρατσισμός, συσσίτια, τάφοι ομαδικοί, η σύγχρονη σκλαβιά θα ανατραπεί", διαμήνυσαν μπροστά από την πρεσβεία της καπιταλιστικής υπερδύναμης που τσακίζει κάθε δικαίωμα.
Τα δεσμά της εκμετάλλευσης συμβόλισαν με τα δεμένα χέρια τους ομάδα διαδηλωτών που πήρε τη θέση της στην κεφαλή της πορείας. Μπροστά από την πρεσβεία - σύμβολο της καταπίεσης τα δεσμά "έσπασαν" και οι χειροπέδες που κρατούσαν τα χέρια δεμένα εκσφενδονίστηκαν μαζικά προς το κτήριό της. Την ίδια ώρα πανό με το σύνθημα "Πάρε ανάσα, Σπάσε της αλυσίδες της εκμετάλλευσης" απλώθηκε με τη βοήθεια μπαλονιών και το μήνυμα "I can't breathe" που βρίσκεται στα πλακάτ και στα χείλη χιλιάδων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο γράφτηκε με κόκκινη μπογιά στον δρόμο.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές στην πορεία παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Μαρουάν Τουμπάσι, πρέσβης της Παλαστινιακής Αρχής στην Ελλάδα.
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
«Να παλέψουμε για τη ζωή μας! Να διεκδικήσουμε με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, για το μεροκάματο, την ασφάλιση, για τη διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος, για μέτρα υγείας και ασφάλειας»: Το κάλεσμα των σωματείων και η καθημερινή τους προσπάθεια να γίνει πράξη μεταφέρθηκε από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς συνδικαλιστών στη συγκέντρωση που έγινε νωρίτερα στο Σύνταγμα.
Τη φωνή των εργαζομένων που παλεύουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μετέφερε ο Cliff Smith, γραμματέας του Συνδικάτου Κατασκευών Λος Αντζελες 36 (Roofers Union Local 36), χαιρετίζοντας μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας τη συγκέντρωση. Το Συνδικάτο, όπως ανέφερε, έγινε το προηγούμενο διάστημα μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας «για να πάρουμε τη θέση μας στον διεθνή αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στο μονοπωλιακό καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό».
Η συγκέντρωση υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη τους προς τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης: «Ο παλαιστινιακός λαός, συνεχίζει να υποφέρει εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τις προσαρτήσεις παλαιστινιακών εδαφών και την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών. Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την ελληνική κυβέρνηση, από την Ελλάδα, αξιοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της βουλής. Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης με μαζικές δράσεις και πρωτοβουλίες, με πολύμορφες εκδηλώσεις, καταδικάζουμε το ιμπεριαλιστικό έγκλημα, στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης μέχρι την δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου κράτους», σημειώνουν.
Μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία διαδήλωσαν Παλαιστίνιοι με τις σημαίες της πατρίδας τους και τα πανό τους ενώ στην πορεία πήρε μέρος ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι.
Αμέσως μετά στην εξέδρα βρέθηκαν μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που έκλεισαν την αυλαία της συγκέντρωσης με δύο τραγούδια, ένα γραμμένο με αφορμή το ρατσισμό και τις διακρίσεις που κόστισαν ζωές ανθρώπων λόγω του χρώματος του δέρματός τους και ένα που γέμισε το Σύνταγμα με τους μπλουζ ήχους της "μαύρης" Αμερικής. (Δείτε ΕΔΩ Video).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου