Σελίδες

6 Οκτ 2013

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014: Η στρατηγική της πλουτοκρατίας για τη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων


Την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές κήρυξαν τα όργανα της ΕΕ στις 10 Σεπτέμβρη 2013, στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Με την κινητοποίηση των μηχανισμών προπαγάνδας της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων οργανώθηκε διήμερο «φροντιστήριο», στις 10 και 11 Σεπτέμβρη 2013, με δημοσιογράφους, με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωβουλευτές, ώστε τα ευρωενωσιακά όργανα να εφοδιάσουν τους απολογητές της ΕΕ και του καπιταλισμού με τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα που θα προβληθούν από τα αστικά μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ και τη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων.

Το σεμινάριο οργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του ΕΚ και το παρακολούθησαν περίπου 200 δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι ΜΚΟ και ακαδημαϊκοί από τα 28 κράτη - μέλη, που χρηματοδοτούνται από το ΕΚ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση του πλαισίου της προπαγάνδας από τα στελέχη του ΕΚ, παρακολούθηση της συνέντευξης Τύπου των αντιπροέδρων του ΕΚ με αρμοδιότητα την επικοινωνιακή πολική και συζήτηση με «πάνελ» από εκπροσώπους των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων του ΕΚ και άλλα στελέχη της ΕΕ. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν 7 δημοσιογράφοι ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, 5 ανταποκριτές των Ελληνικών ΜΜΕ στην ΕΕ και 8 δημοσιογράφοι τοπικών ΜΜΕ από τη Φωκίδα, τη Μεσσηνία, το Βόρειο Αιγαίο κ.ά.
Η «νομιμοποίηση» στη λαϊκή συνείδηση της ευρωενωσιακής αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και η χειραγώγηση του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Ενδεικτική των παραπάνω είναι, η διατυπωμένη με αγωνία, επισήμανση στο διήμερο σεμινάριο εκπροσώπου των μονοπωλίων πως «Μόνο μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να νομιμοποιηθεί και να επηρεασθεί η λήψη αποφάσεων στην ΕΕ». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, στελέχη του Συμβουλίου, της Επιτροπής, άλλα και οι ευρωβουλευτές, παρουσιάζοντας το πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών και τους στόχους της προεκλογικής καμπάνιας της ΕΕ, τόνισαν πως οι επικείμενες εκλογές είναι «σημαντικές» και «κρίσιμες» για την ΕΕ, γιατί διεξάγονται σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης, σε μία περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγει η ΕΕ, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων αντιτίθεται στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία.
Με την προπαγανδιστική καμπάνια καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το όργανο το οποίο «οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ελέγξουν και να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις», ότι έχει πραγματικό ρόλο στη διαμόρφωση της «ευρωπαϊκής πολιτικής». Να αξιοποιηθεί έντονα το γεγονός πως οι επικείμενες εκλογές είναι οι πρώτες μετά την εφαρμογή της «Συνθήκης της Λισαβόνας», προβάλλοντας ότι προβλέπει «αυξημένες αρμοδιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ειδικά θα προπαγανδιστεί το γεγονός, ότι πλέον το ΕΚ εκλέγει μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της.
Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει πανηγυρικά. Με τη «Συνθήκη της Λισαβόνας», το Ευρωκοινοβούλιο απέκτησε αρμοδιότητες συναπόφασης με το Συμβούλιο στα περισσότερα θέματα. Τι όφελος είχαν οι εργαζόμενοι; Η ΕΕ έγινε πιο αντιδραστική. Η νομοθεσία και τα μέτρα της πιο αντιλαϊκά και άγρια. Το Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο τα στήριξε, αλλά και υπερθεμάτισε, για δραματικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια, εκπαίδευση κ.ά. Εκεί κυριαρχεί ο «μεγάλος συνασπισμός» των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους Σοσιαλδημοκράτες και τουςΦιλελεύθερους, και οι Πράσινοι, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΡΑΣΗ - ΛΑΟΣ - Οικολόγοι Πράσινοι. Δεν υπάρχει αντιλαϊκό νομοθέτημα που να μην έχει υπερψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο. Στον πόλεμο της Λιβύης λειτούργησε σαν προπομπός της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, απαιτώντας Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Το ίδιο κάνει σήμερα και με την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Συρία.
Στη γραμμή του ευρωμονόδρομου συντάσσονται και τα κόμματα του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας αναβάθμιση του πολιτικού τους ρόλου στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης, με τα μονοπώλια στην εξουσία, με οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία σε Ελλάδα, Κύπρο, Δανία, και σε άλλες χώρες.
Τα χαρακτηριστικά της εκστρατείας
Η εκστρατεία της ΕΕ έχει ως κεντρικό θέμα το σύνθημα«Μπορείς να δράσεις, να αντιδράσεις, να επηρεάσεις». Ηδη από το δεύτερο καρέ του συνοδευτικού βίντεο, δίνεται το αντικομμουνιστικό της στίγμα, καθώς δείχνει σκηνές από το «γκρέμισμα» του Αντιφασιστικού Τείχους του Βερολίνου. Επιπλέον, χρηματοδοτείται με το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό και έχει ως σκοπό την αύξηση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο αντίστοιχα σεμινάρια δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, καθώς θα ξεδιπλώνεται η προεκλογική εκστρατεία.
Η εκστρατεία θα επεκταθεί και μετά τις ευρωεκλογές. Θα χωριστεί σε τέσσερις χρονικές φάσεις και θα ολοκληρωθεί με την εκλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Σεπτέμβρης - Οκτώβρης 2013: Αποτελεί την περίοδο της επίσημης έναρξης και της αρχικής γνωστοποίησης της εκστρατείας. Θα ξεκινήσει η αρχική προβολή «σποτ» - «βίντεο» και ήχου, ενώ θα ξεκινήσει η λειτουργία της επίσημης ιστοσελίδας των ευρωεκλογών, καθώς και των ιστοσελίδων στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Θα αναπτυχθεί γενική αρθρογραφία στον Τύπο περί της σημασίας των ευρωεκλογών και των δυνατοτήτων του ΕΚ.
Από τον Οκτώβρη του 2013 έως και τον Φλεβάρη του 2014 θα ξεκινήσει η «θεματική» περίοδος της εκστρατείας επικεντρώνοντας στους εξής θεματικούς άξονες: Οικονομία, Νόμισμα, Θέσεις Εργασίας, Η Ευρώπη στον Κόσμο και η Ποιότητα ζωής. Θα διοργανωθούν αντίστοιχα θεματικά συνέδρια στο Παρίσι, στη Βαρσοβία, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στη Φρανκφούρτη. Τα συνέδρια θα έχουν τη μορφή «δημόσιων διαλόγων» με παρουσία κοινού, υποψήφιους βουλευτές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.λπ.
Από το Μάρτη του 2014 μέχρι και το πέρας των εκλογώνη εκστρατεία θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια «προσέλκυσης» ψηφοφόρων στις κάλπες. Φαίνεται ότι τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την πραγματοποίηση ενός «τηλεοπτικού ντιμπέιτ» στα πρότυπα των εθνικών εκλογών μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, με βάση το μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα αξιοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεολαίας που θα γίνει στις αρχές Μάη στο Στρασβούργο με αναμενόμενη συμμετοχή 5.000 νέων.
Από το Μάη μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2014 η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στην προβολή της εκλογής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου της. Σχεδιάζουν να δώσουν μεγάλες διαστάσεις στην παραπάνω διαδικασία, τονίζοντας το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Πρόεδρός της εκλέγονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βρίσκονται κοντά σε συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για την πραγματοποίηση μεγαλόπρεπης δημόσιας τελετής Ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Το σεμινάριο είχε στόχο τον εξοπλισμό των δημοσιογράφων, των «διαμορφωτών της κοινής γνώμης» για τις ευρωεκλογές. Υπάρχει έντονη ανησυχία στα ευρωενωσιακά επιτελεία σχετικά με την πλατιά απαξίωση της ΕΕ σε μεγάλα τμήματα των εργαζομένων στην Ευρώπη. Η εκστρατεία είναι αποτέλεσμα επιστημονικής δουλειάς για πολιτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οπως παρουσιάστηκε στο σεμινάριο, οι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί, μελετώντας το αποτέλεσμα ερευνών για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, κινούνται στη διαδικασία παρουσίασης των εκλογών και του ρόλου του ΕΚ ως θεματοφύλακα της «δημοκρατίας στην ΕΕ», «που μπορεί να φέρει αλλαγή στις αποφάσεις της ΕΕ».
Οπως υπογραμμίστηκε από το προσωπικό της ΓΔ Επικοινωνίας του ΕΚ, άλλα και από τους εκπροσώπους όλων των Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, η εκστρατεία στοχεύει προς την κατεύθυνση οι εκλογές να πάρουν «ευρωπαϊκή διάσταση», με ενιαία πολιτική ατζέντα και πλαίσιο και να μην αποτελέσουν «28 μικρές εθνικές εκλογές», όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το πολιτικό πλαίσιο θα είναι: η ΕΕ σε κρίση και ποια είναι η θέση των πολικών δυνάμεων, πώς μπορεί το ΕΚ να αλλάξει την κατεύθυνση της ΕΕ και «τι μπορεί να προσφέρει στον Ευρωπαίο πολίτη», ενώ η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι πάνω στο δίπολο «φιλοευρωπαϊσμός» - «ευρωσκεπτικισμός».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους εκπροσώπους των πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, αναδείχτηκε το ζήτημα πώς τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές με υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που θα παίξει και το ρόλο του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας σε όλη την ΕΕ- με βασικό στοιχείο που διαπερνάει τα προγράμματά τους, τη στρατηγική της εμβάθυνσης της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ. Μόνο η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών δε συναινεί στα παραπάνω και θα κατέβει στις εκλογές μόνο με μία σύντομη πολιτική διακήρυξη.
Η σύμπλευση αστών και οπορτουνιστών στη στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ, αποτελεί στοιχείο έντονων ζυμώσεων, με κοινές θέσεις και πρωτοβουλίες μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γ. Κλούτε (Die Linke), μέλος της GUE/NGL, συμμετείχε στο σεμινάριο του ΕΚ, εκφράζοντας τις θέσεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Σε κάθε αποστροφή του λόγου του προσπαθούσε να υπερασπιστεί την ΕΕ, δηλώνοντας με έμφαση: «Η Ομάδα μας (σ.σ. GUE/NGL) υπερασπίζει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης»... «Υπάρχουν κάποιες επικριτικές απόψεις, άλλα η Αριστερά δεν είναι "ευρωσκεπτικιστική"», «έχουμε πάρει τα διδάγματά μας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από τον ψυχρό πόλεμο [...] θέλουμε εις βάθος ολοκλήρωση της ΕΕ από τη βάση της [...] χρειαζόμαστε πολιτική ολοκλήρωση». Προσδιόρισε την τακτική που θα ακολουθήσει το ΚΕΑ λέγοντας ότι η «Αριστερά θα έχει κοινή πλατφόρμα, κοινό πρόγραμμα και κοινό υποψήφιο» στις ευρωεκλογές. Αυτός είναι ο κανόνας που λειτουργεί το ΚΕΑ με τους ευρωβουλευτές του στη GUE/NGL και στο Ευρωκοινοβούλιο. Χωρίς να γίνει συζήτηση στη GUE/NGL για σοβαρά πολιτικά - οικονομικά ζητήματα, όπως και αυτό των ευρωεκλογών, οι οπορτουνιστές εκφράζουν τις θέσεις του ΚΕΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, συνεργάζονται - συμμετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις και συνυπογράφουν κοινά ψηφίσματα με τους ευρωβουλευτές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των σοσιαλδημοκρατών, του Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελευθέρων, των Πράσινων, δίνοντας όρκους πίστης στο κεφάλαιο, ενώ στη χώρα μας με απύθμενο θράσος δημαγωγούν για τα λαϊκά προβλήματα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τον τόπο.
Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα ξεκινήσει το Γενάρη του 2014 και θα λήξει τον Ιούνη του 2014 μετά και τις ερχόμενες ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές. Η Ελλάδα πρόκειται να αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για 5η φορά από την ένταξή της στην ΕΕ το 1981
Εκτός από τα θέματα «στρατηγικού πλαισίου» και προγραμματισμού που είναι κοινά και για τις τρεις προεδρίες Ιρλανδία - Λιθουανία - Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρχικό ευρωενωσιακό σχεδιασμό, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών στις 25 Μάη 2014. Θα ενταθεί η αστική προπαγάνδα για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Θα γίνει προσπάθεια να μακιγιαριστεί το «στραπατσαρισμένο» στη συνείδηση των εργαζομένων πρόσωπο της ΕΕ, να προβληθεί ο «ευρωμονόδρομος» σαν η μοναδική επιλογή για το λαό.
Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα πυκνώνει τις εκδηλώσεις στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, στελεχών της Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, ΜΚΟ, ρεφορμιστών και οπορτουνιστών συνδικαλιστών του εργατικού κινήματος, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και της νεολαίας των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Τα έντυπα και ηλεκτρονικά αστικά μέσα ενημέρωσης πυκνώνουν τις παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και όχι μόνο.
Ο λαός και στις ευρωεκλογές πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα καταδίκης και απόρριψης όχι μόνο των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά του ευρωενωσιακού οικοδομήματος στο σύνολό του. Να αποδυναμώσει την ΕΕ, τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Να δοθεί ισχυρό πολιτικό πλήγμα στη φασιστική, εγκληματική οργάνωση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Ο φασιστικός συρφετός έχει τη στήριξη μηχανισμών του αστικού κράτους, με τους οποίους συνδέεται πολύμορφα, όπως και με εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες. Το αστικό πολιτικό σύστημα, όσο κι αν υποκριτικά δηλώνει την απέχθειά του, έχει ανάγκη τα φασιστικά μορφώματα, για να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, όταν τεθεί σε αμφισβήτηση η κυριαρχία του. Γι' αυτό και οι δήθεν ανησυχίες σε επίπεδο ΕΕ για την άνοδο φασιστικών μορφωμάτων είναι υποκριτικές. Η πολιτική της τα γεννάει, τα συντηρεί και τα ενισχύει, για να τα κρατάει σαν εφεδρεία για πολλαπλές χρήσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της ταξικής πάλης. Ο εργαζόμενος λαός να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, την πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος στους τόπους δουλειάς και στις λαϊκές γειτονιές, να περάσει στην αντεπίθεση. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μιας πανίσχυρης Λαϊκής Συμμαχίας που με την ενδυνάμωση της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης της, μπορεί να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να κατακτήσει την Εργατική Λαϊκή Εξουσία, που έχοντας στα χέρια της τη Λαϊκή Οικονομία, θα βάλει τα θεμέλια για τη λαϊκή ευημερία.



Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου