Το σάρωμα όλων των «εμποδίων», που κρίνεται ότι δημιουργούν προσκόμματα στην απρόσκοπτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.
Οχημα των νέων «διαρθρωτικών» παρεμβάσεων - ανατροπών, αποτελούν οι πολιτικές «απελευθέρωσης» των αποκαλούμενων «κλειστών επαγγελμάτων», τα οποία κυριολεκτικά δαιμονοποιούνται καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ τους αποδίδονται ευθύνες για τον υψηλό πληθωρισμό, την έλλειψη ανταγωνισμού, και τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα απογειώνονταν...
Φυσικά, πρόκειται για επιχειρήματα ψεύδους, συκοφαντίας και υποβάθμισης της νοημοσύνης των εργαζομένων, γιατί τη στιγμή που εξυμνούν τα καλά του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, γνωρίζουν ότι η ελληνική βιομηχανία ελέγχεται από 100 - 150 μεγάλες επιχειρήσεις και το λιανικό εμπόριο από 5 αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ.
Υποκρίνονται, όταν μιλάνε για την ανάγκη ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό, καθώς αυτό που επιδιώκουν, δεν είναι παρά η παράδοση συγκεκριμένων τομέων στο χώρο των υπηρεσιών (δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.), σε ελάχιστες μεγάλες κεφαλαιοκρατικές επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν καρτέλ και θα μονοπωλήσουν την αγορά προς δικό τους όφελος.
Αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης.
Και οι δυο τους, με περισσό κυνισμό, δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να αποκρύψουν ότι, και στο συγκεκριμένο τομέα, είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν μέτωπα με μικροαστικά και ορισμένες περιπτώσεις και μεσαία στρώματα, προκειμένου να παραδώσουν «καθαρή» την αγορά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Από την άποψη αυτή, ενδεικτική είναι και η ακόλουθη δήλωση του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε: «Η εντύπωσή μου είναι ότι ο καθένας στο παρελθόν κέρδιζε τη δική του προσωπική μάχη και όλοι μαζί χάναμε τον πόλεμο. Διότι δημιουργήσαμε τέτοιες αγκυλώσεις στην οικονομία που η Ελλάδα ήταν μια χώρα καθόλου φιλική στην επιχειρηματικότητα».
Ανοιχτή γραμμή
Για την προώθηση αυτών των «διαρθρωτικών» ανατροπών, τα δύο υπουργεία είναι σε ανοικτή γραμμή με διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ), οι οποίοι παρέχουν συμβουλές για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς, ώστε να ενισχυθούν τα στοιχεία του ανταγωνισμού...
Αξιοποιούν επίσης και κατά παραγγελία μελέτες του ΚΕΠΕ, το οποίο συνέταξε ήδη μία με θέμα την εφαρμογή του νόμου 3919/2011 «Αρχή επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει παραγγείλει και μια νέα μελέτη, όπου θα εξετάζονται οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα.
Ακόμα και τον ΣΕΒ και το μελετητικό του ίδρυμα (ΙΟΒΕ) επικαλέστηκαν οι δύο υπουργοί, καθώς ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τις προηγούμενες μέρες παρέλαβε μελέτη 780 σελίδων που έχει συντάξει ο ΣΕΒ με θέμα «απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων».
Αλλά ούτε οι κατά παραγγελία εκθέσεις, οι οποίες γίνονται μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν ως ιδεολογικό άλλοθι στην κυβερνητική επέλαση, δίνουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η έκθεση του ΚΕΠΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματά της ότι «η απελευθέρωση των επαγγελμάτων μπορεί να αυξήσει την απασχόληση σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά όχι απαραίτητα και τη συνολική απασχόληση, οδηγώντας βραχυχρόνια σε μια αναδιάρθρωση της απασχόλησης, παρά σε μεγάλες αυξήσεις της συνολικής απασχόλησης».
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που είχε στις τιμές η «απελευθέρωση» συγκεκριμένων κλάδων, οι συντάκτες της μελέτης δεν παίρνουν θέση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εφαρμογή του ν. 3919/2011 (περί «απελευθέρωσης επαγγελμάτων»).
Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να θριαμβολογήσει, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων θα οδηγήσει μακροχρόνια σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες (!!!), ενώ, επικαλούμενος μελέτη του ΙΟΒΕ, ενοχοποίησε τα «κλειστά επαγγέλματα» για τα υψηλά περιθώρια κέρδους που υπάρχουν στο χώρο των υπηρεσιών σε σχέση με την Ευρωζώνη.
Κοροϊδεύουν τον κόσμο, επικαλούνται απίθανα νούμερα για την...ανάπτυξη που θα έλθει, για την απασχόληση που ΘΑ ενισχυθεί στο μέλλον, δημαγωγούν αναίσχυντα, τη στιγμή που οι πολιτικές τους έχουν συνθλίψει τα λαϊκά στρώματα.
Μένει το 16%
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, σε ένα σύνολο 343 επαγγελμάτων, τα 247 από αυτά (το 72% του συνόλου) έχουν «απελευθερωθεί» πλήρως, 41 επαγγέλματα (12%) βαίνουν προς «απελευθέρωση» και τα υπόλοιπα 56 (16%) ρυθμίζονται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Νέες σαρωτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε επίσης ο Κ. Χατζηδάκης. Οπως είπε, τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, όπου μεταξύ άλλων θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την αγορά καυσίμων, για τις προσφορές των εμπορικών καταστημάτων, κωδικοποίηση, επικαιροποίηση αγορανομικών διατάξεων ανά 5ετία κ.λπ.
Προωθείται επίσης ρύθμιση για τις υπεραστικές οδικές μεταφορές, με στόχο να «απελευθερωθούν» πριν το 2019, όπως προβλέπει σχετική κοινοτική οδηγία.
Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα προωθούνται μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας... Ως τέτοια εμφανίζονται η έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων, η εταιρική διακυβέρνηση, η έκδοση οικοδομικών αδειών, η μεταβίβαση ακινήτων, οι τιμές logistics κ.λπ.
Σε συνεργασία, αυτή τη φορά, με τον ΟΟΣΑ (κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Γενάρη) προωθούνται μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού... σε τέσσερις τομείς: Στον τουρισμό, στην επεξεργασία τροφίμων, στα οικοδομικά υλικά και το λιανεμπόριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου