Σελίδες

8 Μαρ 2013

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ούγκο Τσάβες (ΦΩΤΟ - VIDEO)

Σε παρεκκλήσι στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας, όπου και θα τελεστεί την Παρασκευή η κηδεία του, εκτίθεται το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες Φρίας, ο οποίος πέθανε την Tρίτη, σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ήδη, πλήθος κόσμου, γνωστές προσωπικότητες, αλλά και πλήθος εργαζομένων και λαού, έχει περάσει για να αποτίσει φόρο τιμής στον Ούγκο Τσάβες (δείτε εδώ το ρεπορτάζ του καναλιού Telesur).
Φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας απέτισαν η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, αλλά και οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Ουρουγουάης, Έβο Μοράλεςκαι Χοσέ Μουχίκα, αντίστοιχα.
Προηγήθηκε ένα «ταξίδι» τουλάχιστον επτά ωρών μέσα από τους δρόμους του Καράκαςμε τους συγγενείς του Τσάβες, τα μέλη της κυβέρνησης και χιλιάδες υποστηρικτές του να βαδίζουν με το φέρετρο του θανόντος προέδρου της Βενεζουέλας, εν μέσω ενός πρωτόγνωρου συγκινησιακού ξεσπάσματος για τη λατινοαμερικανική χώρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας, είτε ακολουθούσαν το φέρετρο, είτε στέκονταν στα πεζοδρόμια των λεωφόρων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρόεδρο της χώρας που πέθανε σε ηλικία 58 ετών.
Το φέρετρο ήταν καλυμμένο στα μπλε, κόκκινα και κίτρινα χρώματα της εθνικής σημαίας της χώρας. Πολλοί εκ των οπαδών του Τσάβες έκλαιγαν γοερά ενόσω το φέρετρο με τη σορό του 58χρονου ηγέτη μεταφερόταν από ειδικό απόσπασμα στρατιωτών με κόκκινους μπερέδες στους δρόμους του Καράκας.
Υπό το χειροκρότημα του πλήθους και συνθήματα όπως «Ζήτω ο Τσάβες», οι στρατιώτες τοποθέτησαν το φέρετρο, το οποίο μετέφεραν εργάτες στους ώμους έως την είσοδο του παρεκκλησίου.
Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή παρουσία πολλών αρχηγών ξένων κρατών.
Στην χώρα έχει κηρυχθεί από την Τετάρτη επταήμερο πένθος, ενώ τριήμερο πένθος έχει από την ίδια μέρα και η Κούβα.
Την Τρίτη η είδηση του θανάτου του Βενεζουελάνου ηγέτη ανακοινώθηκε με σπασμένη φωνή από τον αντιπρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο ανέφερε: «Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16.25 (τοπική ώρα) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες». Λίγη ώρα μετά ο Μαδούρο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «TELESUR» (δείτε το ΒΙΝΤΕΟ) πως το μέλλον του βενεζολάνικου έθνους «εξαρτάται από την επαναστατική ενότητα» του λαού γιατί, όπως πρόσθεσε, «μόνο μαζί» μπορούμε «να εγγυηθούμε το μέλλον της πατρίδας».
Συλλυπητήριο μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες απέστειλε στην οικογένειά του, στην κυβέρνηση, το κόμμα του και το λαό της Βενεζουέλας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Στο μήνυμα αναφέρεται: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας που έδωσε σκληρή μάχη με την ανίατη ασθένεια.
Ο Ούγκο Τσάβες εξέφρασε τη θέληση του λαού της Βενεζουέλας και εξελέγη πρόεδρος της χώρας του κερδίζοντας τέσσερις δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις το 1998, το 2001, το 2006 και το 2012.
Πρωταγωνίστησε στην προώθηση πολιτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενάντια στην επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ντόπια αντίδραση. Στάθηκε στο πλευρό της Κούβας και των λαών της Λατινικής Αμερικής. Με τη λαϊκή παρέμβαση και τη διεθνιστική αλληλεγγύη επανήλθε στη θέση του προέδρου μετά το πραξικόπημα των αντιδραστικών δυνάμεων που έλαβε χώρα τον Απρίλη του 2002.
Το ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τη στήριξή του σε κάθε δύσκολη στιγμή του λαού της Βενεζουέλας και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και σήμερα ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης της λαϊκής θέλησης.
Εκφράζουμε και πάλι τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ούγκο Τσάβες, στην κυβέρνηση, το κόμμα του και το λαό της Βενεζουέλας».
Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΝΕ για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες
Σε συλλυπητήριο μήνυμά της, στην οικογένεια, την κυβέρνηση, το λαό και την νεολαία της Βενεζουέλας, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, τονίζει ότι παραμένει αλληλέγγυα στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας, στον αγώνα τους για αξιοπρεπή ζωή, για να καθορίζουν οι ίδιοι τη ζωή και το μέλλον τους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την ντόπια αντίδραση και κάθε προσπάθεια καταπάτησης της λαϊκής παρέμβασης.
ΠΑΜΕ: Θα είμαστε δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας
Σε μήνυμά του προς τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βενεζουέλας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει ότι θα είναι δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας και κόντρα στις αντιδραστικές δυνάμεις που θα επιδιώξουν να χτυπήσουν εκ νέου τη λαϊκή θέληση.
Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας: Εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια του Προέδρου της Βενεζουέλας
Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η ΟΓΕ σημειώνει: «Η ΟΓΕ εκφράζει τα ειλικρινή της  συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ούγκο Τσάβες και στο βενεζουελάνικο λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της Βενεζουέλας.
Ο Ούγκο Τσάβες και ο βενεζουελάνικος λαός στήριξαν το Συνέδριο της ΠΔΟΓ το 2007 και προσέφεραν φιλοξενία σε χιλιάδες αγωνιζόμενες γυναίκες του καθημερινού μόχθου απ'  όλες τις ηπείρους.
ΕΕΔΔΑ:Πιστός συμπαραστάτης και φίλος των λαών της Λ. Αμερικής ήταν ο Τσάβες
Είναι βέβαιο ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα τον θυμάται σαν τον Πρόεδρο που ύψωσε το ανάστημά του με θάρρος ενάντια στις βλέψεις των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας αντίδρασης σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.
Θερμά συλληπητήρια από την ΕΕΔΥΕ
«Ο Ούγκο Τσάβες υπήρξε θερμός υποστηρικτής του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος. Πρωτοστάτησε στον αγώνα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την επίλυση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που πλήττουν τόσο τη Βενεζουέλα όσο και ολόκληρη την ανθρωπότητα» σημειώνει ανέμεσα σε άλλα η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ
Συλλυπητήριο μήνυμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Τη λύπη του για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, εκφράζει με μήνυμά του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Μεταξύ άλλων τονίζει ότι ο Ούγκο Τσάβες και η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας στάθηκαν στο πλευρό του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, φιλοξενώντας δεκάδες εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τη Συνέλευση του ΠΣΕ, όπου το Καράκας ανακηρύχθηκε ως «πρωτεύουσα του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα».

1 / 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου