Ουρές δεκάδων μέτρων δημιουργούνται, καθημερινά, έξω από δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και παραρτημάτων αλλά και λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Χαρακτηριστική περίπτωση το ΙΚΑ Καλλιθέας επί της οδού Σκρα, όπου η ουρά «στρίβει» στην Ανδρομάχης. Ασφαλισμένοι όλων των ηλικιών περιμένουν για να θεωρήσουν το βιβλιάριό τους καθώς όπως καταγγέλλουν το ηλεκτρονικό σύστημα και η υπηρεσία αποστολής του ΑΜΚΑ δεν λειτουργεί ή δεν εξυπηρετεί καθώς είναι
ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να το χειριστούν. Κάποιοι άλλοι περιμένουν για να πάρουν τα χρήματα που είχαν προκαταβάλει για κάποια εξέταση πριν από μήνες. Μία από τις αιτίες για τις ουρές είναι η έλλειψη προσωπικού αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αποχωρήσει, συνταξιοδοτηθεί ή δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση σε, τουλάχιστον, 3000 υπάλληλους του ΙΚΑ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στοχεύει στον περιορισμό κατά 50% των παραρτημάτων του ΙΚΑ, στο όνομα της εξοικονόμησης κονδυλίων.
Ταλαιπωρία όμως και στη ΔΕΗ όπου άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι στριμώχνονται σε ουρές τόσο σε περιφερειακά υποκαταστήματα όσο και στα κεντρικά στην Αριστείδου για να προχωρήσουν στον πολυπόθητο διακανονισμό των οφειλών τους. Από τα κεντρικά της ΔΕΗ περνούν καθημερινά πάνω από 2000 άτομα με το 70% - 80% να ζητά διακανονισμό. Σε πολλά υποκαταστήματα της ΔΕΗ στις συνοικίες, όσα δεν έχουν συγχωνευθεί, έχουν απομείνει ένας ή το πολύ τρεις υπάλληλοι με αποτέλεσμα όλος αυτός ο κόσμος να συρρέει στα κεντρικά προκειμένου να εξυπηρετηθεί.
Παρόμοια εικόνα και σε διάφορες ΔΟΥ. Μέχρι τις 17 Ιουνίου στόχος της συγκυβέρνησης είναι να κλείσουν άλλες 20 ΔΟΥ, ξεπερνώντας τις 70, ενώ συνολικά από τις 290 εφορίες που λειτουργούσαν μέχρι και το τέλος του 2011, αναμένεται να μείνουν λιγότερες από τις μισές, μόλις οι 120, με το ποσοστό συρρίκνωσης να φτάνει στο 58,6%.
Ο Δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας αλλάζει, όπως βαρύγδουπα δηλώνουν τα στελέχη της συγκυβέρνησης, όμως αλλάζει ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Χαρακτηριστική είναι η ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα, Υπουργού Οικονομικών, σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στις 11 Γενάρη, κατά την οποία δικαιολογούσε τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που προβλέπουν την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και συγχώνευση ή και κατάργηση εκατοντάδων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο, όπως υπογράμμιζε, να καταστεί το κράτος πιο φιλικό και λιγότερο γραφειοκρατικό για τη λειτουργία, όμως, των επιχειρήσεων.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου