Σελίδες

3 Δεκ 2012

ΗΠΑ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ «ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ»


Μπρος γκρεμός και πίσω «ορμητικός χείμαρρος» για τους εργαζόμενους...
Μόλις τέσσερις βδομάδες έμειναν μέχρι το «δημοσιονομικό βάραθρο», fiscal cliff, με άλλα λόγια την προθεσμία για την αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού που θα επιβάλει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις φόρων, ύψους 641 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις 2 Γενάρη. Οσο ο χρόνος λιγοστεύει το «φάντασμα» του δημοσιονομικού βάραθρου πλανιέται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πλανήτη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «τεχνητό αδιέξοδο» καθώς τα παρασκήνια της καλοστημένης παράστασης, περί της «επιτακτικής ανάγκης για εξεύρεση συμβιβασμού» ώστε να αποφευχθεί το «δημοσιονομικό βάραθρο», αποκαλύπτουν ότι το «αδιέξοδο» αφορά μόνο στο εύρος των δραστικών και βαθύτατων δομικών περικοπών σχεδόν σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δαπανών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το κόστος της τρέχουσας καπιταλιστικής κρίσης που πρωτοεκδηλώθηκε στις ΗΠΑ, αν και οι περικοπές, που πριν αποτελούσαν «μονοπώλιο» των Ρεπουμπλικανών, είναι πια στην ατζέντα των συνομιλιών αλλά και των αστικών ΜΜΕ, κάτι που πριν από τις πρόσφατες εκλογές από τους Δημοκρατικούς αποκρυπτόταν, αν και υπήρχε «προετοιμασία» περί δύσκολων χρόνων που έρχονται.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτιμά ότι με τις μαζικές περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων, που επιβάλλονται από το δημοσιονομικό βάραθρο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2013, ενώ οι εκτιμήσεις είναι λίαν αρνητικές για τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CBO η διπλή ύφεση θα σημάνει 2,7 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας έως το τέλος του έτους, με το ποσοστό ανεργίας επισήμως τώρα να πηγαίνει από το 7,9% πάνω από το 9%, ίσως και σε διψήφια νούμερα. Βέβαια, ακόμη και με την επίτευξη μίας συμφωνίας το CBO εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί στο αναιμικό 1,7%, ενώ η ανεργία θα κυμανθεί στο 8% περίπου.
Το σενάριο της «καταστροφής»
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις ενισχύονται και από τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε σε ποσοστό 22% σε 12μηνη βάση για το μήνα Οκτώβρη, που είναι ο πρώτος μήνας του νέου οικονομικού έτους και διαμορφώθηκε στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία» εάν η χώρα οδηγηθεί σε «fiscal cliff», αν και αμέσως μετά ανακοίνωσε την έκδοση νέου ομολόγου στη διεθνή αγορά, για επενδύσεις σε δημόσια έργα.
Κανένα εκ των δύο κομμάτων - πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου, Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού, αλλά και το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, δε θέλει «η ρήξη» στην ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, που αντιπροσωπεύει και το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, να έχει «απρόβλεπτες διαστάσεις» αφού οι συνέπειες θα είναι βαριές καθώς η Ευρώπη βιώνει την καπιταλιστική κρίση, αλλά και άλλες μεγάλες οικονομίες και κυρίως οι αναδυόμενες, με πρώτη την Κίνα, αρχίζουν να «πατάνε φρένο».
Η επίλυση του «αδιεξόδου» αποτελεί αναγκαία συνθήκη ακόμη και εάν οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται ανένδοτοι. Η «μία χούφτα εξ αυτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων», όπως δήλωσε σε ομιλία του σε εργοστάσιο παιχνιδιών στο Χάρτφιλντ της Πενσιλβάνια, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εμποδίζουν την επικύρωση νομοθεσίας η οποία θα παρέτεινε τις φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη με στόχο να παραταθούν τα φορολογικά προνόμια των πλουσιότερων Αμερικανών, του «2% που κερδίζουν πάνω από 250.000 δολάρια το χρόνο».
Πρόκειται για την πρώτη κορύφωση της εκστρατείας δημοσίων σχέσεων του Προέδρου Ομπάμα, τακτική που υιοθέτησε τη βδομάδα που πέρασε εγκαταλείποντας επιφανειακά την προσπάθεια να «πείσει τους Ρεπουμπλικανούς για την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων». Ακύρωσε τις συναντήσεις με τα μέλη του Κογκρέσου και αντ' αυτού συναντήθηκε διαδοχικά με εκπροσώπους «μικρών επιχειρήσεων και οικογενειών της μεσαίας τάξης», τους επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, όπως η «Goldman Sachs», η «Deloitte LLP» και η «Caterpillar Inc», ενώ συναντήθηκε και με εργαζομένους και συνδικάτα σε επισκέψεις του σε δύο εργοστάσια.
Το έργο της «συνεννόησης» με τους Ρεπουμπλικανούς το έχουν αναλάβει αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος της κυβέρνησης και κύρια ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος παρουσίασε την Πέμπτη ένα σχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει πρόσθετα φορολογικά έσοδα κατά 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 5% την περίοδο 2012 - 2013, ενώ το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 16 τρισ. δολάρια, απόρροια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και άμεσες δαπάνες για τους ανέργους και τις οικογένειες - ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το σχέδιο απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς ως «μία επανάληψη παλαιότερων προτάσεων για τον προϋπολογισμό», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, έκανε σύσταση προς το Λευκό Οίκο να σοβαρευτεί. Εντούτοις, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος και συμφωνία...
Γιατί άραγε να μην αισιοδοξεί ο Μπένερ όταν ακούει αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος να τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό, που «αποτελεί διαπραγματευτική πρόταση», περιλαμβάνει και ρύθμιση για προώθηση νομοθεσίας μέσα στο οικονομικό έτος 2013, που ήδη έχει ξεκινήσει, για περικοπές ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επόμενη δεκαετία στο πρόγραμμα Medicare και άλλα κοινωνικά προγράμματα; Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο προγράμματα, το Medicare, που παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για δεκάδες εκατομμύρια ηλικιωμένων και ανήμπορων ανθρώπων, και το Medicaid, ένα συνδυασμένο ομοσπονδιακό δημόσιο πρόγραμμα για περισσότερους από 50 εκατ. περίπου επιδοτούμενους, κυρίως νέους ανέργους και παιδιά, αποτελούν τα τελευταία απομεινάρια κάποιας κοινωνικής πρόνοιας σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο.
Στη μέγκενη ο λαός
Το «τραπέζι» των συνομιλιών έχει διευρυνθεί πολύ και περιλαμβάνει όλων των ειδών τις προτάσεις. Παραδείγματος χάριν η αύξηση του ορίου ηλικίας για την ένταξη στο Medicare από τα 65 στα 67 χρόνια, που κατά τις δηλώσεις του Δημοκρατικού βουλευτή από τη Βόρεια Ντακότα, Κεντ Κόνραντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», «είναι στόχος που μπορεί να επιτευχθεί», ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ανέφερε ότι βάσει διαρροών η αύξηση του ορίου ηλικίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τα 67 χρόνια, στο «πλαίσιο της επίτευξης συμφωνίας»...
Αλλο σημείο είναι οι φόροι, ειδικά η «φορολόγηση των πλουσίων», που έχει γίνει η σημαία της εκστρατείας του Προέδρου Ομπάμα. «Δεν είμαστε αφελείς να θεωρούμε ότι αυξάνοντας τη φορολόγηση των πλουσίων πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα», τόνισε στην ομιλία του στο Center for American Progress o Ντικ Ντάρμπιν, το Νο2 των Δημοκρατικών στη Γερουσία, για να συμπληρώσει: «Τα βάζουμε όλα στο τραπέζι. Επαναλαμβάνω, όλα».
Αποκρυπτογραφώντας τις διαρροές αλλά και την ομιλία Ντάρμπιν η εφημερίδα «New York Times» σε αρθρογραφία της την προηγούμενη βδομάδα τόνισε ότι οι συνομιλίες γίνονται και για τη μείωση ή την πλήρη κατάργηση της μερικής φοροαπαλλαγής για τις αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων, ένα μέτρο που για χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών λειτούργησε σχετικά ως «δίχτυ ασφαλείας» κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης με τα ενυπόθηκα δάνεια, την αφορμή για το ξέσπασμα της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης.
Οι περικοπές αναμένεται να αποσαφηνιστούν. Ουδόλως ωστόσο αλλάζει η ουσία καθώς θα σαρωθούν τα απειροελάχιστα που έχουν απομείνει ως «κοινωνικά προγράμματα» από τις αναδιαρθρώσεις που επιβάλλονται εδώ και τρεις δεκαετίες.
Αναδιαρθρώσεις που τα αποτελέσματά τους είναι ορατά παντού στις ΗΠΑ, ενώ οι προωθούμενες περικοπές απλώς θα επιδεινώσουν την κοινωνική κρίση που ήδη συντελείται.
Το επίδομα για τρόφιμα σε οικογένειες που αναμένεται να περικοπεί είναι 130 δολάρια ανά άτομο μηνιαίως ή 4,33 τη μέρα. Μπορεί κάποιος να διανοηθεί τι θα συμβεί καθώς οι άνθρωποι που χρήζουν του επιδόματος (κουπόνια τροφίμων) ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια, εξ αυτών 17 εκατομμύρια παιδιά. Δραματική αύξηση από τα 36 εκατομμύρια που λάμβαναν το επίδομα το 2007. Ο αριθμός των φτωχών, όσων διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με το Census Bureau's Supplemental Poverty Measure, έφτασε φέτος τα 49,7 εκατομμύρια ή 16,1 % του συνολικού πληθυσμού. Σε αναλογία το 2006 ήταν 37,3 εκατομμύρια ή 12,5%. Για να απαριθμηθούν όλα τα στοιχεία της κοινωνικής κρίσης που συντελείται στις ΗΠΑ, ένας πραγματικά αργός θάνατος, θα χρειαστούν βιβλία. Τα οποία φυσικά είναι ανοιχτά καθώς η επίθεση συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου