Διαβεβαιώσεις στους αστούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει σχέδιο» για κάθε πιθανό ενδεχόμενο στην εξέλιξη της κρίσης έδωσε, χτες, ο επικεφαλής του, Αλ. Τσίπρας, καθησυχάζοντας συγχρόνως το λαό ότι δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση της Ελλάδας απ' την ΕΕ και την Ευρωζώνη, επικαλούμενος γι' αυτό δηλώσεις του Β. Σόιμπλε.
Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε υπέρμαχος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «δεν διαπραγματεύεται», αλλά «παραδίδεται άνευ όρων», εμφανίζοντάς την περίπου σαν όμηρο της ...αδυναμίας της να υψώσει τους τόνους στους συνομιλητές της και όχι ως πολιτικό εκπρόσωπο των κεφαλαιοκρατών, για λογαριασμό των οποίων εφαρμόζει τη συγκεκριμένη πολιτική.
Δήλωσε έτοιμος να κουβεντιάσει με την Μέρκελ, προβάλλοντας σαν «ατού» ότι δεν υπήρξε ποτέ στις λίστες της ΖΗΜΕΝΣ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι κυβερνώντες εκβιάζονται για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής.
Ο Αλ. Τσίπρας, αν και ανέφερε ότι «δεν αποτελεί ούτε στόχο, ούτε επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η έξοδος από το κοινό νόμισμα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν είναι να μας πάρουν τα νησιά μας, αν είναι να μας ζητήσουν να έχουμε εργασιακές σχέσεις τύπου Μπαγκλαντές, αν είναι να μας ζητήσουν να ζούμε με 200 και 300 ευρώ, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αν το νόμισμα θα είναι ευρώ ή...».
Συμπληρωματικά στα παραπάνω είπε: «Αυτή τη στιγμή το καθήκον μας είναι να προετοιμαστούμε για να πάμε με ασφαλή πορεία τη χώρα σε μια διαδικασία πραγματικής επαναδιαπραγμάτευσης αυτής της δανειακής σύμβασης (...) Εμείς έχουμε σχέδιο. Και σχέδιο για την αντιπολίτευση που κάνουμε και κυρίως για το πώς θα οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια και όχι περιπέτειες σε μια διαδικασία πραγματικής σωτηρίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεταιριστεί τις μερίδες εκείνες της πλουτοκρατίας που έχουν στρατηγική επιδίωξη την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, μοιράζει διαβεβαιώσεις προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αυτός που μπορεί από αναβαθμισμένη θέση να διασφαλίσει ότι η ντόπια πλουτοκρατία δε θα μπει σε περιπέτειες και ότι διαθέτει το μείγμα της διαχείρισης που θα τη σώσει, αν κληθεί να κυβερνήσει σε άλλες συνθήκες από τις σημερινές.
Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Αλ. Τσίπρας πήρε θέση επικαλούμενος τον «πρώην πρόεδρο της Deutsche Bank που έλεγε ότι πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη διαγραφή, να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος για να μπορέσει να είναι βιώσιμο».
Είναι φανερή η πρεμούρα του ίδιου και του κόμματός του για διαχείριση του χρέους με τρόπο που θα απελευθερώνει κεφάλαια για την πλουτοκρατία, προκειμένου να κάνει επενδύσεις στα αποκαΐδια των εργατικών κατακτήσεων. Γι' αυτό προσπαθεί να παρουσιάσει το «κούρεμα» σαν εξέλιξη που ωφελεί τάχα το λαό, όταν αποδεδειγμένα ήταν ο μόνος χαμένος από την προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους.
Υποδεικνύει ελιγμούς
Καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να ελιχθεί απέναντι στις κλιμακούμενες αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, ζήτησε να εισπραχθούν ορισμένα απ' όσα υπάγονται στη φοροδιαφυγή, διαφορετικά, όπως είπε,«θα έχει κάθε ηθικό δικαίωμα και νομιμοποίηση ο μέσος πολίτης, όχι μόνο να κάνει απεργία, όχι μόνο να προβεί σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής, αλλά θα έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αυτή η μη νομιμοποιημένη εξουσία που μας κυβερνά να οδηγηθεί στην κρίση του λαού εκ νέου».
Προανήγγειλε ότι στην περίπτωση που δεν έρθει εγκαίρως στη Βουλή η πρότασή του για εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε ως εδώ θα καταθέσουν πρόταση μομφής απέναντι στο προεδρείο της Βουλής. Εκτίμησε ότι κοντεύει η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα «ζητήσει εκλογές γιατί θα είναι σε θέση να τις επιβάλει», θέλοντας να καλλιεργήσει κοινοβουλευτικές αυταπάτες για σωτηρία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα πράγματα «σφίξουν» για το αστικό πολιτικό σύστημα.
Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος μετά την απόφαση των μουσουλμάνων βουλευτών του να συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου. Ο Ν. Βούτσης, μιλώντας χτες στο «Κανάλι 1», δήλωσε ότι «είχαμε μια διαφορετική άποψη και εννοώ κεντρικά, οι ίδιοι θεώρησαν πως έπρεπε να πράξουν διαφορετικά, το σημειώνουμε (...) Ηταν ένα φάουλ».
Ο ίδιος έσπευσε να πάρει θέση στο δίλημμα Ομπάμα ή Ρόμνεϊ δηλώνοντας: «Οι λαϊκές οικογένειες που είναι συμπιεσμένες, πρέπει να είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα του Ομπάμα. Για μας δεν είναι πολιτική συγγενής δύναμη αλλά ενδιαφερόμαστε γιατί δεν είμαστε στη λογική ότι όσο χειρότερα τόσο καλύτερα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου