Σελίδες

13 Οκτ 2012

Επικοινωνιακά τρικ πριν την επίθεση


Για άλλη μια φορά, λίγο πριν τη λήψη επώδυνων μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων και νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, η κυβέρνηση ανακαλύπτει τις «μαϊμού συντάξεις». Με όχημα τα φιλικά της αστικά μέσα ενημέρωσης σηκώνει επικοινωνιακό κουρνιαχτό, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει, με ψεύτικα στοιχεία διογκώνει το πρόβλημα, μετατρέποντάς το ούτε λίγο ούτε πολύ στη μεγάλη πληγή και μοναδική αιτία για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.
Και μόνο όμως η ομολογία του ίδιου του υπουργείου Εργασίας ότι το μηχανογραφικό σύστημα διασταύρωσης στοιχείων και ασφαλιστικών δεδομένων που διαθέτουν τα Ταμεία και το Δημόσιο είναι «τυφλό» και ως εκ τούτου επιτρέπει σε κάποιους να εξαπατούν το Δημόσιο, αρκεί για να φανεί ότι πρώτοι πολιτικά υπόλογοι και υπεύθυνοι και γι' αυτό το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις. Ακόμα και εκεί που διαπιστώνονται προβλήματα «νομιμότητας», πίσω τους κρύβεται όλο το φαύλο σύστημα εξαγοράς και πελατειακών σχέσεων που η ίδια η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό δημιούργησαν ως μέσο για να εδραιώνουν την εξουσία τους.
Στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον και αυτής της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της όποιας παραβατικότητας εκδηλώνεται στον τομέα αυτό, είναι πέρα για πέρα κάλπικο. Καρφί δεν της καίγεται για τους πόρους των Ταμείων. Αν πραγματικά νοιάζονταν δεν θα «κούρευαν» τα αποθεματικά των Ταμείων, ληστεύοντας στην κυριολεξία πάνω από 14 δισ. ευρώ από τον κόπο και το αίμα των ασφαλισμένων. Δεν θα προχωρούσε σε αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις για βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ. Δεν θα κάλυπτε την εισφοροδιαφυγή που επιτρέπει στο κεφάλαιο να υπεξαιρεί και να παρακρατεί κάθε χρόνο πάνω από 3 δισ. ευρώ από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία σε βάρος του ΙΚΑ και των εργαζομένων.
Την ώρα που δήθεν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας κόπτονται για τις συντάξεις «μαϊμού», προωθούν την απαλλαγή των εργοδοτών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τις εισφορές, απαλλαγή που θα εξασφαλίσει στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, αυξάνοντας την κερδοφορία τους. Οταν μείωναν με νόμο τους μισθούς, γνώριζαν ότι έτσι το ΙΚΑ θα απολέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την αντίστοιχη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ομως όταν η ζημιά του ΙΚΑ μεταφράζεται σε κέρδος για τον καπιταλιστή, τότε αυτό είναι «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και όχι ληστεία του Ταμείου. Βγάζουν στη σέντρα κάποιους «φτωχοδιάβολους» και αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο πλιάτσικο σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Αλλά, βλέπετε, το δεύτερο γίνεται με τη βούλα του νόμου και ως εκ τούτου δικαιώνεται.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του αποπροσανατολισμού που στήνει η κυβέρνηση. Πίσω της κρύβεται η νέα επίθεση που ξεδιπλώνεται και θα ξεθεμελιώσει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση. Κρύβεται το κόψιμο και πάλι των συντάξεων, η οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η μείωση των εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση των ενσήμων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Γυρίζοντας τις πλάτες τους στα επικοινωνιακά τρικ, πρέπει τώρα άμεσα να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, να προστατέψουν τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου