- Απέλυσε μέλος του ΔΣ του Σωματείου, δύο αναπληρωματικά μέλη και τρεις πρωτοπόρους εργάτες
- Μηνύσεις σε δεκάδες εργάτες από τον διευθύνοντα σύμβουλο και απεργοσπάστες
- Στόχος, να πλήξει το Σωματείο και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας
Σε τουλάχιστον έξι τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις με ταυτόχρονη απαίτηση να μην τους καταβάλει αποζημίωση προχώρησε, χτες, η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» σε βάρος ενός μέλους του Σωματείου, δύο αναπληρωματικών μελών και τριών πρωτοπόρων εργατών, με άμεσο στόχο να πλήξει τη διοίκηση του Σωματείου και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας στο εργοστάσιο.
Και οι έξι εργάτες είναι αυτοί που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Ιούλη, κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης της απεργίας μπροστά στην πύλη από ασφαλίτες, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο άγριας κατασταλτικής επίθεσης σε βάρος των ηρωικών απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η οποία επιστράτευσε εισαγγελείς και πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν βία, χημικά και συλλήψεις για να προσφέρουν υπηρεσίες στον μεγαλοβιομήχανο Μάνεση.
Την ίδια στιγμή δεκάδες άλλοι εργάτες πέρασαν από τα Αστυνομικά Τμήματα του Χαϊδαρίου και του Ασπροπύργου, χτες το απόγευμα, για να παραλάβουν τις σχετικές μηνύσεις, που κατέθεσαν εναντίον τους ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», Ιωάννης Δ. Ηλιόπουλος, καθώς και πλήθος πρόθυμων απεργοσπαστών. Η μηνυτήρια αναφορά ξεπερνά τις 200 σελίδες(;!) για τον καθένα που έχει σχέση με σειρά υποτίθεται αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα για παράνομη βία, εξύβριση, απειλή, κ.ά.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον εργάτη Παναγιώτη Παπανικολάου η εργοδοσία τον απολύει γιατί θεωρεί πως υπέπεσε στο παράπτωμα της ψευδορκίας όταν εκδικαζόταν στο δικαστήριο η υπόθεση της απεργίας στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα στην απεργία. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, του Δημήτρη Λιάκου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου και ταμία, η απόλυσή του δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα, καθώς προστατεύεται σύμφωνα με το νόμο 1264/82 περί συνδικαλιστικής ασυλίας. Για να αρθεί αυτή πρέπει το συνδικαλιστικό στέλεχος να υποπέσει σε ποινικό αδίκημα σε βάρος προσωπικά του εργοδότη.
Στόχος του Μάνεση η εξόντωση του ΔΣ του Σωματείου
Μετά τα εξώδικα και τις μηνυτήριες αναφορές, τις λεκτικές προκλήσεις από πρώην απεργοσπάστες και διευθυντικά στελέχη και τις αυθαίρετες εντολές σε μέλη του ΔΣ του Σωματείου και πρωτοπόρους εργάτες για ανάθεση καθηκόντων άσχετων με την ειδικότητά τους, ο Μάνεσης, με τις έξι νέες απολύσεις, επιχειρεί να εντείνει την τρομοκρατία στο εργοστάσιο σε βάρος όλων των εργατών, με τον κύριο στόχο να είναι ο εξής:Επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ερείσματα, ώστε να άρει τη συνδικαλιστική προστασία των μελών του ΔΣ του Σωματείου, με σκοπό την απόλυσή τους και στόχο τη διάλυση του Σωματείου, γιατί αποτελεί το μοναδικό μέσο προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων στο εργοστάσιο.
Αλλωστε, η τακτική του τις τελευταίες μέρες, μετά την αναστολή της απεργίας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Ο Μάνεσης, με την πλέρια στήριξη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προσπαθεί να μετατρέψει το εργοστάσιο από χώρο εργασίας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης καρατομώντας οτιδήποτε θεωρεί πως μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το προηγούμενο διάστημα, τόσο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του με το ΔΣ του Σωματείου όσο και δημόσια, διαβεβαίωνε πως μόλις λήξει η απεργία δε θα απολυθεί κανένας και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδινε στους χαλυβουργούς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, όμως ο Μάνεσης άλλα βούλεται!
ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΕΣΗ...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τωρα τι γινετε? και πες οτι απολυει ολο ΔΣ μετα οι εργατες δεν θα εκλεξουν καινουργιο ή μηπως θα απογορευσει την δημιουργια καινουργιου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιες ειναι οι δυνατοτητες τωρα?