Σελίδες

2 Αυγ 2012

Εντείνονται οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις ομάδων της «αντιπολίτευσης» στην Συρία


Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ενόπλων της λεγόμενης αντιπολίτευσης, που στηρίζεται από τους ιμπεριαλιστές, στη Συρία, με επίκεντρο το Χαλέπι, καθώς οι «αντικαθεστωτικοί» θέλουν τον έλεγχο της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν σαν ορμητήριο. Συγκρούσεις που είναι το αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Στο Χαλέπι εξακολουθούν να ενισχύονται οι δυνάμεις της λεγόμενης αντιπολίτευσης, που όπως γνωστοποιήθηκε έχουν στην κατοχή τους πυραύλους εδάφους και άλλα βαρέα όπλα τα οποία απέκτησαν - σύμφωνα με πληροφορίες - μέσω της Τουρκίας, παρά το ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ισχυρίζονται ότι δεν ευθύνονται για τον εξοπλισμό τους. Δυνάμεις στην περιοχή συνεχίζει να συγκεντρώνει και ο κυβερνητικός στρατός. Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι στη μάχη του στρατού με τους «αντικαθεστωτικούς», τους οποίους χαρακτήρισε «εγκληματικές συμμορίες», θα κριθεί το παρόν και το μέλλον της χώρας. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, «αντικαθεστωτικοί» εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες οπαδούς της
κυβέρνησης Ασαντ και μέλη της φυλής Μπέρι, που θεωρείται επίσης φιλοκυβερνητική. Οι «δίκες», που διεξάγονται με βάση τον ισλαμικό νόμο, αναμένεται να συνεχιστούν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την ύπαρξη «μουτζαχεντίν» στις τάξεις των ενόπλων, που καταγγέλει επανειλημμένα η Ρωσία, προειδοποιώντας για ένα νέο «ιερό πόλεμο».
Ο ΟΗΕ, σε δηλώσεις που ξεχειλίζουν από υποκρισία, καλεί τις εμπόλεμες πλευρές να τηρούν «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, που προβλέπει την προστασία των αμάχων», παρατηρώντας αύξηση της βίας στο Χαλέπι, τις τελευταίες 72 ώρες. Αντίστοιχα η Διεθνής Αμνηστία απέδωσε τις συγκρούσεις στο Χαλέπι ως αποτέλεσμα των πρακτικών των κυβερνητικών δυνάμεων και όχι της επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.
Εσωτερικές αντιθέσεις στην «αντιπολίτευση»
Την ίδια στιγμή εντείνονται και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της λεγόμενης αντιπολίτευσης, με τις διάφορες μερίδες της να εμφανίζονται ως εκφραστές του συριακού λαού, στην πραγματικότητα να διεκδικούν να πάρουν εύσημα στην κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του επονομαζόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», Ριάν αλ Ασάαντ, ο οποίος επιτέθηκε στις προσπάθειες συγκρότησης «Συμβουλίου της Συριακής Επανάστασης», μετά και τις δηλώσεις του πρώην δικαστή και στελέχους των «αντικαθεστωτικών», στο εξωτερικό Χαϊτάμ αλ Μάλεχ, για τη δρομολόγηση του σχηματισμού μιας «μεταβατικής κυβέρνησης».
Ο Ρ. Ασάαντ κατηγόρησε τους συγκεκριμένους πολιτικούς ότι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν την «επανάσταση» (όπως την ονομάζει) και στην πραγματικότητα προσπαθούν να «αναβιώσουν το καθεστώς του Ασαντ που καταρρέει, λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς τη συγκατάθεση του λαού», προωθώντας περαιτέρω αιματοχυσία. Στις μεθοδεύσεις που ανακοινώθηκαν από το Κάιρο αντιδρά και το λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο», του οποίου ο επικεφαλής Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης η οποία όπως ισχυρίστηκε θα «ικανοποιεί όλα τα μέλη της συριακής κοινότητας».
Στοιχείο ανησυχίας η στάση των Κούρδων
Δεδομένης της δράσης των Κούρδων στα γεγονότα στη Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέφθηκε χτες το Ιράκ, όπου θα είχε συνάντηση με τον ηγέτη των Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα απηύθυνε προειδοποίηση στον Μ. Μπαρζανί να μην παράσχει υποστήριξη στο PYD, που είναι η πτέρυγα του ΡΚΚ στη Συρία, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει μεν κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους, ωστόσο θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο αν το ΡΚΚ αποπειραθεί να δημιουργήσει κουρδική οντότητα στην περιοχή. Προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Μπαρζανί για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ σε Τουρκία και Συρία, ο Α. Νταβούτογλου αναμενόταν να συζητήσει και θέματα τουρκικών επενδύσεων στην περιοχή και για τη συμφωνία πετρελαίου που υπέγραψε η Τουρκία με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ.
Παράλληλα με τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε χτες ασκήσεις με συμμετοχή αρμάτων μάχης στα σύνορα με τη Συρία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου