Τα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ, όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι απομακρύνονται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η αλήθεια είναι ότι παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, ακριβώς επειδή η καπιταλιστική κρίση σε Ισπανία και Ιταλία επιδεινώνεται και οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό της ζημιάς.
Οι δραματικές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού ότι «έχουμε μια βδομάδα καιρό για να σώσουμε την Ευρωζώνη», προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα, έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ότι οι κραδασμοί στο ευρωοικοδόμημα γίνονται ολοένα και πιο απειλητικοί για τη σταθερότητά του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ που εξέφρασε τις ανησυχίες της για «τις επιπλέον εντάσεις και τις έντονες πιέσεις» τόσο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο όσο και στις κυβερνήσεις της περιφέρειας.
Την ίδια στιγμή, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σε άρθρο του επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup με τον χαρακτηριστικό τίτλο «γιατί ο κίνδυνος για Grexit (σ.σ. εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ) παραμένει σε ισχύ», επισημαίνει ότι «η Grexit θα γίνει ακόμη πιο πιθανή εάν η Ισπανία και η Ιταλία χρειαστούν ευρύτερη στήριξη από την τρόικα, κάτι που μοιάζει πλέον πιθανό». Σημειώνει, επίσης, με νόημα ότι «ο μεγαλύτερος φόβος των χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα δεν είναι η κατάρρευση του ευρώ, αλλά η δημιουργία μιας ανοιχτής και άνευ ορίων ένωσης μεταφοράς κεφαλαίων χωρίς παράδοση εθνικής κυριαρχίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο».
Το συμπέρασμα είναι φανερό.
Η κρίση είναι τόσο βαθιά και παρατεταμένη που αδυνατούν να τη διαχειριστούν. Και αυτός ακριβώς είναι ο βασικός λόγος που κάνει πιθανή μια αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, που θα φέρει την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα μπροστά στο ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.
Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε ζητήσει από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου να πάρουν θέση και το λαό να προετοιμαστεί, αναδεικνύοντας ως το πραγματικό δίλημμα των εκλογών αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.
Το δίλημμα αυτό ισχύει και μάλιστα πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου