Σελίδες

19 Απρ 2012

Κόντρα στις συμβουλές υποταγής


Συμβουλές στη νεολαία έδωσε, μέσω της «Καθημερινής» (14 - 15/4), ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο «Γέιλ» και γνωστός για τον αντικομμουνισμό του και τη λατρεία του για το καπιταλιστικό σύστημα. 
Ο Σ. Καλύβας «χώρισε» τους νέους σε τρεις κατηγορίες και τους ...τάραξε στις συμβουλές.
Πρώτη κατηγορία αποτελούν οι νέοι που σπουδάζουν ακόμα και τους συμβουλεύει να αναπτύξουν τις «δεξιότητές» τους. Ο ίδιος εξηγεί τι εννοεί «δεξιότητες» με ορισμένα παραδείγματα: «Αριστη γνώση αγγλικών», «συνθετική και αναλυτική ικανότητα», «χειρισμό του γραπτού λόγου», «γνώση μαθηματικών και στατιστικής». Στους νέους που σπουδάζουν δεν προτείνει, καν, την προσπάθεια για μόρφωση στο αντικείμενό τους, αλλά ένα ...μάνατζμεντ των γνώσεών τους, για να βρίσκουν δουλειές σε διαφορετικές ειδικότητες, ν' αλλάζουν έξι, επτά επαγγέλματα. Στο άρθρο του, άλλωστε, το λέει ξεκάθαρα: Οι δεξιότητες «καθιστούν δυνατή τη μελλοντική μετακίνηση ανάμεσα σε διάφορες ειδικότητες»...
Στην πρώτη κατηγορία ο Σ. Καλύβας εντάσσει και τους νέους που έχουν πάρει το πτυχίο τους και θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακό. Τους συμβουλεύει να δουλέψουν πρώτα για μια διετία και μετά να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές. Τι εννοεί δουλειά ο Σ. Καλύβας; «Προσανατολισμός προς το εξωτερικό είτε μέσω μισθωτής εργασίας, είτε μέσω του διεθνούς εθελοντισμού»! Τέτοιου είδους δουλειές προτείνονται γενικά απ' την ΕΕ μέσω της λεγόμενης κινητικότητας. Δουλειά στην «ευρωπαϊκή αγορά» για λίγα ευρώ, για εμπειρία, εθελοντικά για να συμπληρωθεί ένα ακόμα στοιχείο στο βιογραφικό και οι επιχειρήσεις να έχουν στρατιές απλήρωτων ή κακοπληρωμένων εργαζομένων.
Τη μετανάστευση για δουλειά ο Σ. Καλύβας την προτείνει γενικά. Μάλιστα, στους νέους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους προτείνει «ανεπιφύλακτα τη μετανάστευση, αφού ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση η ανάκαμψη θα πάρει χρόνο»! Με λίγα λόγια, λέει ότι στην Ελλάδα είστε καταδικασμένοι, βρείτε την τύχη σας αλλού, σε κάποιον εργασιακό «παράδεισο». Βέβαια, ο καθηγητής του «Γέιλ» ξέρει πολύ καλά ότι η κρίση έχει επηρεάσει και οξύνεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και η ανεργία αυξάνεται παντού. Τι προτείνει, τελικά; Αντί για περιπλάνηση για ένα μεροκάματο στην Ελλάδα, περιπλάνηση για ένα μεροκάματο στην Ευρώπη! Υπάρχει και τρίτη κατηγορία νέων που συμβουλεύει ο Σ. Καλύβας, αυτούς που για «διάφορους λόγους δεν θέλουν ή δεν μπορεί να φύγουν» και τους προτείνει «ευκαιρίες» μέσα στην κρίση!
Πρακτικά, μέσα σ' ένα άρθρο «μαζεύει» όλη την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμφανίζει τις σπουδές κάτι σαν ...χόμπι, το οποίο με την κατάλληλη «γαρνιτούρα» (πιστοποιητικά, «δεξιότητες» κ.ά.) θα φέρει την καταξίωση! Ο Σ. Καλύβας απευθύνεται σε όλους τους νέους, επαναλαμβάνει τις θεωρίες περί άξιων, που πετυχαίνουν, και ανάξιων που είναι καταδικασμένοι (όσοι «επιθυμούν να δουλέψουν σκληρά και να δημιουργήσουν» κ.ά.). Αυτό που χρειάζεται να σκεφτούν οι νέοι από τέτοιου είδους αναλύσεις (οι οποίες εκφράζουν τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής) είναι όχι μόνο πως τους ξανατάζουν ένα σκονισμένο «αμερικάνικο όνειρο» σε ευρωενωσιακή εκδοχή, αλλά ότι τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Τέτοιες λύσεις και προτάσεις οδηγούν απευθείας στην κατασκευή του αυριανού εργαζόμενου, όπως τον απαιτούν οι πολυεθνικές. Τους πολλούς τους θέλουν φθηνούς, αναλώσιμους, ευέλικτους και χωρίς απαιτήσεις, γιατί δε θα γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο! Μαζί με αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουν κι ένα ακόμα: Να αισθάνεται ο εργαζόμενος ότι διαρκώς πρέπει να κυνηγάει την τύχη του και να πιστεύει ότι φταίει αυτός που αλλάζει δουλειές ή βρίσκεται στην ανεργία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου