Τον εφιάλτη που ετοιμάζουν στο λαό, αν από την κάλπη δεν βγάλει τσακισμένα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και ταυτόχρονα πανίσχυρο του ΚΚΕ, περιγράφουν απροκάλυπτα οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.
Στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία (δόθηκε χτες στη δημοσιότητα) και του ΔΝΤ (παρουσιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα), οι αντεργατικές κατευθύνσεις αφορούν την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το βάθεμα της εσωτερικής υποτίμησης, με νέες δραστικές μειώσεις των μισθών κατά 15% την τριετία 2012 - 2015 και πλήρη «αναθεώρηση» (βλέπε κατάργηση) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Μεταξύ άλλων, ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές για μειώσεις του χρόνου της άδειας εργασίας κατά 10 ημέρες, των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, από 14 σε 12 το χρόνο, και της αποζημίωσης που καταβάλλεται για απόλυση προσωπικού. Ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών θα έχει συνέχεια, με έμφαση από το 2013 και μετά. Στα πλαίσια αυτά, ζητούν επιπλέον ανατροπές στο ρημαγμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.
Ενδεικτικό είναι, ότι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, την περίοδο 2012 - 2015, θα πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών ίσες με το 8,5% του ΑΕΠ, ενώ ως το 2030 το ύψος των περικοπών θα πρέπει να ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ ή το 10,7% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρός της, Μ. Μπαρόζο, δε λείπουν αναφορές για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο προϋποθέτει -όπως επισημαίνουν- τη συνέχιση της πολιτικής της βαθιάς εσωτερικής υποτίμησης. Ευθέως αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύει σε μείωση του ονομαστικού, ανά μονάδα«εργατικού κόστους» κατά 15% στην περίοδο 2012 - 2014!
Για λογαριασμό της κυβέρνησης και της ντόπιας πλουτοκρατίας, προαναγγέλλουν ακόμα νέες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και «την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος για μια αναδιάρθρωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τον καθορισμό των μισθών, μέχρι το τέλος του Ιουλίου»!..
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα «σύμβαση», την οποία θα καταρτίσει μονομερώς η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση -αν δεν αποδώσει το θέατρο με τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε εργατοπατέρες και εργοδότες- θα προβλέπονται μειώσεις του χρόνου της άδειας κατά 10 ημέρες, της αποζημίωσης που καταβάλει ο εργοδότης για απολύσεις, αλλά και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 14 σε 12.
Προσάναμμα στην «ανάπτυξη»
Αφού αναγόρευσε τους ακόμα φθηνότερους εργάτες σε βασικό μοχλό της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η Κομισιόν συστήνει ακόμα «έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων (...) εξασφάλιση της ροής των δανείων προς την πραγματική οικονομία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνά δάνεια (...) και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκυστούν επενδυτές από το εσωτερικό και το εξωτερικό και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης».
Σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Επιτροπή επιχαίρει ότι διαθέτει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ και ότι επέφερε αλλαγές στη νομοθεσία της, «προκειμένου τα κονδύλια αυτά να γίνουν περισσότερο ευέλικτα και να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας». Τονίζει ακόμα ότι πρέπει να ενταθούν οι ιδιωτικοποιήσεις «με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».
Επιβεβαιώνοντας ότι οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι αντιγραφή από τα κιτάπια της ΕΕ, η έκθεση της Κομισιόν μιλάει για «στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» ισχυριζόμενη προκλητικά ότι το δεύτερο μνημόνιο«προστατεύει τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους, στοχεύει στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητά της και προσανατολίζεται προς ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα».
Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία στο λαό, που στενάζει από τις αντιδραστικές ανατροπές σε Υγεία και Πρόνοια, ενώ δε διστάζει να βγάλει τη γλώσσα και στους άνεργους, λέγοντας ότι «η Επιτροπή τονίζει ότι συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές με σκοπό τη βοήθεια και τη στήριξή τους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι προωθεί προγράμματα μαθητείας και στηρίζει περιόδους σπουδών και κατάρτισης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».
Η έκθεση του ΔΝΤ
Το σκηνικό της κατεδάφισης όποιας κοινωνικής κατάκτησης έχει μείνει όρθια, συμπληρώνει η έκθεση δημοσιονομικών προοπτικών του ΔΝΤ, η οποία, εκτός των άλλων θέτει θέμα νέων ανατροπών στη κοινωνική ασφάλιση και σφαγιασμό ως τη ρίζα των κοινωνικών δαπανών. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει μέχρι και το 2030 να περικοπούν δαπάνες για τη «γήρανση του πληθυσμού» ύψους 7,5 δισ. ευρώ ( 3,4% του ΑΕΠ), οι οποίες, εκτός από τα κονδύλια για τις συντάξεις, αφορούν και περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και τις δαπάνες υγείας.
Πέραν αυτών, σύμφωνα με την έκθεση, απαιτούνται και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2020, 16 δισ. ευρώ (7,3% του ΑΕΠ) κυρίως από τον τομέα των δημοσίων δαπανών, καθώς θεωρούν ότι από την πλευρά των εσόδων δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Από τις προβλέψεις φαίνεται ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών θα γίνουν από το 2013 και μετά και θα έχουν ως βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη διαβούλευση με την τρόικα.
Ειδικότερα την περίοδο 2012 - 2015 αναμένεται να γίνουν περικοπές δαπανών ίσες με το 8,5% του ΑΕΠ: Από 49,7% του ΑΕΠ το 2011, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται μειωθούν στο 41,2% από το 2015 και τα επόμενα χρόνια, κάτι που προϋποθέτει νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, αλλά και νέες περικοπές των συντάξεων.
Σε σχόλιο για τις θέσεις Μπαρόζο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τη συνέχιση της σφαγής των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων δεν την προωθεί μόνο η ΕΕ, την επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλουτοκρατία, έχουν δεσμευτεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό ο λαός πρέπει να τους απαντήσει ψηφίζοντας και ισχυροποιώντας το ΚΚΕ».
ΑπάντησηΔιαγραφή