Σελίδες

22 Απρ 2012

Η διεθνής διάσταση της ψήφου στο ΚΚΕ

Οι εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό εφόδιο που καλούνται να το χρησιμοποιήσουν στις προσεχείς εκλογές, κι αυτό είναι η πείρα, που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία 3 χρόνια, περνώντας μέσα από τις «συμπληγάδες» της καπιταλιστικής κρίσης, της ΕΕ και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων του μαύρου μετώπου.
Κρίνοντας απ' αυτήν την πείρα τους θα ξεχωρίσουν το ΚΚΕ, που στάθηκε «βράχος» στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, «αποκούμπι» βοήθειας για τα λαϊκά στρώματα, «κυματοθραύστης» αντιλαϊκών μέτρων και προβοκατσιών και ταυτόχρονα «πυξίδα» του μοναδικού φιλολαϊκού δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.
Η εμπειρία, ωστόσο, έχει πολλές παραμέτρους. Γιατί με την ευρύτερη έννοια εμπειρία της ζωής είναι και οι διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, η τοποθέτηση της κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι σ' αυτές. Η διεθνής στάση και δράση του κάθε κόμματος. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, η κάθε ψήφος έχει και τη διεθνή της διάσταση.
Πηγή έμπνευσης των εργατικών - λαϊκών αγώνων
Στις 4 Μάη 2010 το ΚΚΕ έστειλε από την Ακρόπολη το μήνυμα της λαϊκής αντίστασης κι αφύπνισης στους λαούς των άλλων χωρών: «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε!»
Το μήνυμα αυτό, της ανυπακοής στην ΕΕ, της ανυποταγής στις επιλογές του κεφαλαίου, μεταφέρθηκε συστηματικά και με πολλούς τρόπους όλη αυτήν την περίοδο από το ΚΚΕ στο εξωτερικό, σπέρνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την ελπίδα για την ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. 

Το Κόμμα μας οργάνωσε συναντήσεις, καμπάνιες αλληλεγγύης στο εξωτερικό για τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες στην Ελλάδα. Ετσι π.χ. σε δεκάδες χώρες αναπτύχθηκε η αλληλεγγύη στους ηρωικούς απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Το ΚΚΕ μετέφερε τομήνυμα της αγωνιστικότητας, των εργατικών και λαϊκών αγώνων, των θέσεων και της δράσης του Κόμματος μέσα από τις ξενόγλωσσες ιστοσελίδες του σε 8 γλώσσες (αγγλικά, ρωσικά, ισπανικά, αραβικά, ιταλικά, γερμανικά, πορτογαλικά, και πρόσφατα τούρκικα). Ταυτόχρονα, έδωσε και σε διεθνές επίπεδο την ιδεολογική πάλη για τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, κόντρα στις δυνάμεις που παραπλανούν τους εργαζόμενους, για να προτείνουν στη συνέχεια διαχειριστικές λογικές. Ομως, οι θέσεις του ΚΚΕ, η πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος, το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!», χάρη στη διεθνή δράση του Κόμματος, πέρασαν τα εθνικά μας σύνορα. Εδωσαν κουράγιο στους εργάτες, στους κομμουνιστές άλλων χωρών, που παλεύουν σε πιο δυσμενείς συνθήκες με το κεφάλαιο, τα κόμματά του και τον οπορτουνισμό.
Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ με κάθε τρόπο στήριξε τους εργατικούς, λαϊκούς κι αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, που εκτυλίχθηκαν σε άλλες χώρες, αναδεικνύοντας τη σημασία της ταξικής αλληλεγγύης. Με ανακοινώσεις αλληλεγγύης, παραστάσεις κι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξε τους εργατικούς αγώνες, όπως αυτούς που έκαναν για δικαιώματά τους οι εργάτες του Καζαχστάν, που τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν 16 νεκρούς στη σκληρή σύγκρουσή τους με το κεφάλαιο και την αντιλαϊκή εξουσία.

Η δράση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ αποτέλεσε αυτήν την περίοδο πηγή έμπνευσης των λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης, αλλά και πέρα από τα εδάφη της. Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την ενδυνάμωση αυτής της προσπάθειας.
Στην πρωτοπορία του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα
Το ΚΚΕ, την ίδια περίοδο, σήκωσε τη σημαία της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και βρέθηκε στο πλευρό των λαών που συγκρούονται ή έρχονται αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.
Ετσι το ΚΚΕ:
Υπερασπίστηκε με σθένος τη σοσιαλιστική Κούβα, μελετώντας ταυτόχρονα με τις δυνάμεις του τις κοινωνικο - οικονομικές διεργασίες που γίνονται. Στήριξε με συνέπεια εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς καμπάνιες για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών, που βρίσκονται στις αμερικανικές φυλακές, απαίτησε μαχητικά την άρση του αποκλεισμού της Κούβας, εξέφρασε τη διεθνιστική του αλληλεγγύη με τα λαϊκά κινήματα της Λατινικής Αμερικής που βρίσκονται αντιμέτωπα με την κρατική καταστολή.
Στάθηκε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και συμμετείχε ενεργά στην έκτακτη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων για το Παλαιστινιακό (2009). Επιπλέον, ανέλαβε διεθνή πρωτοβουλία (2011) για την αναγνώριση κυρίαρχου κι ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Δε μάσησε τα λόγια του, (όπως διάφορες σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, που παίρνουν ίσες αποστάσεις από τα θύματα και τους θύτες) και τάχθηκε υπέρ του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού, καταγγέλλοντας την ισραηλινή βαρβαρότητα. Τάχθηκε, με διάφορους τρόπους, ενάντια στη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ.

Στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό του κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία πως το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα κατοχής, δεν μπορεί να λυθεί δίκαια και βιώσιμα με σχέδια τύπου Ανάν. Στήριξε τον αγώνα του κυπριακού λαού για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.
Πρωτοστάτησε στην πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη, στα σχέδια κατά των λαών της Συρίας και του Ιράν και βέβαια ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως π.χ. ενάντια στην κατοχή στο Αφγανιστάν, απαιτώντας την επιστροφή στη χώρα όλων των εκστρατευτικών σωμάτων, που εκτελούν ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Ανάδειξε, ταυτόχρονα, την ανάγκη, όχι γενικά του ευχολόγιου της διάλυσης του ΝΑΤΟ, στο οποίο αρκούνται διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις, αλλά στην αποδέσμευση της Ελλάδας και κάθε χώρας απ' αυτό.
Στήριξε την πάλη των λαών για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματαστην Τυνησία και στην Αίγυπτο και ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή, αποκάλυψε και προειδοποίησε για τα σχέδια χειραγώγησης των λαϊκών αγώνων, για το ιμπεριαλιστικό σχέδιο της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής», τη διαπάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στην Κασπία, στα Βαλκάνια.
Με όλες του τις δυνάμεις, στήριξε την ανασυγκρότηση των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων: της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που το 2011 πραγματοποίησε το συνέδριό της στην Αθήνα, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ).
Το ΚΚΕ στήριξε το δικαίωμα κάθε λαού να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, το δρόμο ανάπτυξης που αυτός επιλέγει, τις μορφές πάλης που αυτός θεωρεί κατάλληλες. Δεν έπεσε στην παγίδα των ιμπεριαλιστών που καταδικάζουν διάφορα λαϊκά κινήματα ως «τρομοκρατικά». Στάθηκε στο πλευρό κινημάτων, αλλά κι αγωνιστών που βρίσκονται στις φυλακές, όπως του Κολομβιανού αγωνιστής Χοακίν Πέρες Μπεσέρα, αλλά και των χιλιάδων Παλαιστινίων κι άλλων Αράβων αγωνιστών, που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.
Κόντρα στην ΕΕ και στις πολιτικές «παραφυάδες» της
Το ΚΚΕ με συνέπεια υπερασπίστηκε τη θέση του για την ανάγκη αποδέσμευσης της χώρας από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία, αναδεικνύοντας μέσα κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο τον αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ, ως ένωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Συγκρούστηκε με την ΕΕ, με κάθε αντιλαϊκή επιλογή που λαμβάνεται στους κόλπους της, χωρίς να κάνει το χατίρι στην ελληνική ολιγαρχία και στα κόμματά της, που θέλησαν να «κρυφτούν» πίσω απ' αυτές. Ανέδειξε πως αυτά τα μέτρα λαμβάνονται όχι απλώς με τη συγκατάθεση, αλλά με την ενεργό συμμετοχή της αστικής τάξης και των αστικών κομμάτων της χώρας μας. Σωστά ανέδειξε πως η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική ένωση, που δεν παίρνει μεταρρυθμίσεις, δεν εξανθρωπίζεται!
Πάλεψε όχι μόνον με την ΕΕ του κεφαλαίου, αλλά και με τις πολιτικές «παραφυάδες» της, όπως είναι το «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), που εκφράζει τη σύμφυση του ευρωπαϊκού οπορτουνισμού με το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ. Το ΚΕΑ, όπου από την Ελλάδα συμμετέχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποδεχτεί τις αρχές της ΕΕ, δηλαδή τη συμφωνία του Μάαστριχτ, την κυριαρχία του κεφαλαίου και την ίδια ώρα σπέρνει αυταπάτες στους εργαζόμενους πως δήθεν μπορεί η ΕΕ να «εκδημοκρατιστεί» και οι μηχανισμοί της, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να γίνουν φιλολαϊκοί.
Το ΚΚΕ με σαφήνεια ύψωσε το ιδεολογικό - πολιτικό του μέτωπο με την ΕΕ, τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν (σοσιαλδημοκράτες - φιλελεύθεροι) και με το ΚΕΑ, που αποπροσανατολίζει με τον επικίνδυνο ρόλο του. Στην κατεύθυνση αυτή, διοργάνωσε το 2011 Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση για τις κοινωνικο-πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη και την απάντηση των κομμουνιστών.
Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που μπορεί να στείλει το σαφές μήνυμα καταδίκης στην ΕΕ. Καμία άλλη ψήφο δεν φοβούνται οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ιδεολογικό μέτωπο στην παγκόσμια καμπάνια του αντικομμουνισμού και της διαστρέβλωσης της Ιστορίας
Το ΚΚΕ διαφώτισε το λαό για τους πραγματικούς στόχους της αντικομμουνιστικής καμπάνιας που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη, με την απαγόρευση της δράσης των ΚΚ (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Ρουμανία), με τις απαγορεύσεις και τα εμπόδια που μπαίνουν στη δράση άλλων ΚΚ (Πολωνία, Ουγγαρία). Στάθηκε στο πλευρό των κομμουνιστών αυτών των χωρών, αλλά κι όπου αλλού υπάρχουν διώξεις, μέτρα και επιθέσεις σε βάρος των κομμουνιστών (Ρωσία, Ινδία, Καζαχστάν, Ιράν, Σουδάν, κ.ά.).
Αντιστάθηκε στην παγκόσμια καμπάνια διαστρέβλωσης της Ιστορίας και στην αμαύρωση της Σοβιετικής Ενωσης. Ετσι το 2010 διοργάνωσε ειδική ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων ενάντια στη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα σχολικά βιβλία. Στάθηκε στο πλευρό του διωκόμενου Αλγκιρντας Παλέτσκις, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, που διώχθηκε για δηλώσεις του στη βάση του αντισοβιετικού νόμου.
Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος
Η διεθνοποίηση της πάλης απαιτεί την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Το ΚΚΕ εργάστηκε και εργάζεται συνεχώς γι' αυτήν την υπόθεση, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο:
Το Κόμμα μας, την περίοδο που εξετάζουμε, φιλοξένησε δύο βαλκανικές Συναντήσεις ΚΚ στη Θεσσαλονίκη (2009, 2011), στο πλαίσιο των οποίων διοργάνωσε και σεμινάρια παρουσίασης των επεξεργασιών του και της πολύχρονης εμπειρίας του. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ συνεχίστηκαν οιευρωπαϊκές Συναντήσεις των ΚΚ για ζητήματα Παιδείας (2010), ενώ ξεχωριστής σημασίας ήταν οι πρωτοβουλίες μας για Διεθνή Συνάντησηγια το ρόλο των κομμουνιστών στον αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας (Μάρτης 2010).
Το ΚΚΕ εργάστηκε για τη συνέχιση των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ, οι οποίες έχουν σταθεροποιηθεί και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, για την αναβάθμισή τους, για την προώθηση κοινών δράσεων στη βάση κοινών αποφάσεων και για το συντονισμό των ενεργειών. Την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκαν 3 τέτοιες συναντήσεις: Ινδία - 2009, Νότια Αφρική - 2010, ενώ το ΚΚΕ φιλοξένησε στην Ελλάδα το Δεκέμβρη του 2011, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος ανάλογη Συνάντηση. Σ' αυτές, το Κόμμα μας παρουσίασε τις θέσεις του για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, την εκδήλωσή της στη χώρα μας, τους αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Συνέβαλε αποφασιστικά στις κοινές τοποθετήσεις και στις κοινές δράσεις. Στο πλαίσιο των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ, με την ευθύνη του Κόμματός μας, λειτουργεί ένας διαδικτυακός τόπος των ΚΚ (www.solidnet.org), με ενσωματωμένο σύστημα γρήγορης αμοιβαίας πληροφόρησης των ΚΚ. Εκδίδεται, επίσης, το «Ενημερωτικό Δελτίο» με τα υλικά των Συναντήσεων των ΚΚ.
Επιπλέον, το ΚΚΕ για να ξεπεραστεί η ιδεολογικο-πολιτική κρίση στο κομμουνιστικό κίνημα, συνεργάζεται για τη διαμόρφωση κοινής επαναστατικής στρατηγικής σε διεθνές επίπεδο, για τη συγκρότηση ενός διεθνούς κομμουνιστικού πόλου. Μια πρώτη μορφή αυτής της προσπάθειας είναι η συνεργασία των θεωρητικών περιοδικών 11 Κομμουνιστικών Κομμάτων και η έκδοση της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης».
Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει «βάζω κι εγώ πλάτη»
Τα παραπάνω αποτελούν μονάχα ένα μικρό δείγμα, μια κορυφή του «παγόβουνου» της διεθνούς δράσης του ΚΚΕ. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να τη δυναμώσουν ακόμη περισσότερο με την ψήφο τους, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΚΚΕ, από τις 7 Μάη να έχει περισσότερα εφόδια και δυνατότητες για να την προωθήσει.
  • Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι «βόλι» στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις.
  • Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι ένα «χέρι βοήθειας», έμπρακτης αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται, στο παγκόσμιο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
  • Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει «βάζω κι εγώ πλάτη» για την αναγκαία ανασυγκρότηση του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.
Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*

*Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου