Σελίδες

16 Ιαν 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: τσιρακι του συστηματος...


Μπροστάρης στη νέα φιλομονοπωλιακή επέλαση
Επί της ουσίας στήριξη στο πετσόκομμα μισθών και Συμβάσεων, με «όχημα» τον «κοινωνικό διάλογο»

Γρηγοριάδης Κώστας
«Τα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η μείωση δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών, έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε που τα προτείναμε εμείς. Το μισθολογικό κόστος δεν είναι το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα, καλό θα ήταν όμως να καταλήξουν οι κοινωνικοί εταίροι σε συμφωνία με βάση την κοινή πρόταση των εργοδοτικών φορέων. Υπάρχει, όμως, μεγάλο περιθώριο να προχωρήσει η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τις επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση. Οσο για τις επικουρικές συντάξεις, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας αλλά δεν θα δημιουργήσουμε πρόβλημα αν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση νόμο για την τρίτη κατά σειρά μείωσή τους».
***
Αυτή είναι, πίσω από τις περίτεχνες φραστικές διατυπώσεις και τις δημαγωγικές διακηρύξεις, η θέση με την οποία η ηγεσία της ΝΔ μπαίνει στην πρώτη γραμμή της νέας ολομέτωπης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει η πλουτοκρατία και η μαύρη
συγκυβέρνησή της, με στόχο να τσακίσουν παραπέρα τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό. Μόνο εθελοτυφλούντες, που είχαν πιστέψει τα ψέματα των «γαλάζιων» στελεχών, που ωρύονταν υποκριτικά ότι «δεν πρέπει να γίνουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», θα μπορούσαν να περιμένουν ότι η ΝΔ, κόμμα της πλουτοκρατίας από τα γεννοφάσκια της, θα μπορούσε με οποιονδήποτε τρόπο να διαφωνήσει με μέτρα που φτηναίνουν την εργατική δύναμη για λογαριασμό των μονοπωλίων.
Η αλήθεια είναι ότι στο νέο σφαγείο που έχει στηθεί σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, η ηγεσία της ΝΔ βλέπει να «δικαιώνονται» και να «παίρνουν σάρκα και οστά» οι προτάσεις της για τις «διαρθρωτικές αλλαγές», που κάνει ακούραστα τα δύο τελευταία χρόνια, προκειμένου να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα, η επιχειρηματικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. «Η ανταγωνιστικότητα είναι η λέξη - κλειδί για την οικονομική μας πολιτική», διακήρυσσε ο Αντ. Σαμαράς, όταν πρότεινε τις συμπληρωματικές στο μνημόνιο δέσμες φιλομονοπωλιακών μέτρων, που περιλάμβαναν μέτρα όπως:
Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα στο 15%, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση - εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, κατάργηση της γραφειοκρατίας, δηλαδή των νομικών, περιβαλλοντικών, φορολογικών και άλλων όρων, που ενδεχομένως να καθυστερούν την επέλαση των μονοπωλίων.
Ακριβώς αυτές οι αντιδραστικές «διαρθρωτικές αλλαγές» είναι που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και φυσικά η ηγεσία της ΝΔ δε θα μπορούσε να μη διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της που μάχεται για να τις κάνει πράξη. Και πράγματι έχει συστρατευθεί και δίνει μάχες σε όλα τα μέτωπα: Ψηφίζει τα νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή, περιφρουρεί όπως μπορεί την «κοινωνική συναίνεση» και στηρίζει τον «διάλογο» των κοινωνικών εταίρων, ανοίγει διαρκώς δρόμους για πιο προωθημένες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, κ.ο.κ.
Εχει ήδη ξεγράψει τις Συμβάσεις
Το σύνολο των προωθούμενων βάρβαρων μέτρων και των «διαρθρωτικών αλλαγών» είναι δικά της μέτρα και φυσικά δε βάζει καμία «κόκκινη γραμμή» στη σφαγή των μισθών, ούτε βέβαια του κατώτατου μισθού, όπως με ξεκάθαρο τρόπο διαμήνυσε ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Δ. Σταμάτης«Μη μένουμε κολλημένοι σε μια ιδέα ότι υπάρχει μια Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), με ένα συμφωνημένο κατώτατο όριο κι ένα 13ο και 14ο μισθό όταν, εν τοις πράγμασι, πολλά από αυτά έχουν ήδη ανατραπεί», τόνισε κυνικά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι για την ηγεσία της ΝΔ η ΕΓΣΣΕ είναι «άταφο πτώμα».
Επιδιώκει, λοιπόν, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, να «ταφεί» και τυπικά, με όλες τις τιμές, δηλαδή με τη συναίνεση των «κοινωνικών εταίρων». Κάνει ό,τι μπορεί σε αυτή την κατεύθυνση. Ενθαρρύνει ώστε ο «κοινωνικός διάλογος» να καταλήξει σε μια συμφωνία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση προκρίνει τη συμφωνία που προτείνουν οι εργοδοτικοί φορείς και ιδιαίτερα η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, ο επικεφαλής της οποίας, Β. Κορκίδης, είναι στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του προέδρου της ΝΔ.
Στηρίζει, δηλαδή, μια συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων», που θα προβλέπει «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στο βασικό μισθό, πράγμα που ισοδυναμεί με κατάργησή τους, παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους.
Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να αξιοποιηθεί το υπάρχον πλέγμα των αντιλαϊκών νόμων, ώστε να επεκταθεί η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στις διατάξεις για τις επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση, αλλά και τις ρυθμίσεις που υπονομεύουν το βασικό μισθό, όπως η μείωση κατά 20% του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους και η κοινωνική εργασία των 625 ευρώ το μήνα.
Δίπλα στα παραπάνω, η ΝΔ συντάσσεται πλήρως και στον πόλεμο για το ξεπάστρεμα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ζητώντας επίμονα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, πράγμα που οδηγεί αυτόματα στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, η δική της προγραμματική πρόταση για μια συνολική λύση του Ασφαλιστικού παραπέμπει σε ένα νέο ανταποδοτικό σύστημα, με ατομικούς λογαριασμούς, που θα «ακολουθούν» κάθε ασφαλισμένο σε όλο του το βίο.
Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ, που από κοινού με το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει και εφαρμόσει όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και είναι συνυπεύθυνη για τη λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, πρωτοστατεί για να μπει ταφόπλακα στην τριμερή Κοινωνική Ασφάλιση με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, ακριβώς για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την «επανεκκίνηση» της κερδοφορίας του κεφαλαίου με ακόμα πιο φτηνούς εργατοϋπάλληλους.
Αραδιάζει αντιλαϊκά μέτρα
Επιπλέον, υπενθυμίζει με νόημα πως «τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει: μειωθεί το κόστος απόλυσης κατά 50% λόγω της διεύρυνσης του χρόνου προειδοποίησης, μειωθεί κατά 20% το κόστος των υπερωριών, αυξηθεί το ανώτατο ποσοστό απόλυσης από 2% σε 5%, μειωθεί η προσαύξηση των αμοιβών σε εργαζόμενους με μερική απασχόληση όταν δουλεύουν παραπάνω», όπως επισημαίνεται στο πρόσφατο σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού.
Παράλληλα με αυτά, η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αναγορεύεται σε άμεση προτεραιότητα. «Αναντίρρητα, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτεύον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», τονίζεται στο ίδιο σημείωμα.
Στην κατεύθυνση αυτή πλειοδοτεί για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, επιχειρώντας μάλιστα να τις νομιμοποιήσει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων ως «ισοδύναμο μέτρο» για την αποφυγή της μείωσης των μισθών, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της Γραμματείας Προγράμματος, Ευρ. Στυλιανίδης. Πρόκειται βέβαια για ψέματα και απάτη, γιατί το μεσοπρόθεσμο προβλέπει και τσάκισμα μισθών και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέχρι 50 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί της ΝΔ έδωσαν το «πράσινο φως» στο πολυνομοσχέδιο με την πληθώρα των φιλομονοπωλιακών ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η «φαστ τρακ» εκποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δημοσίου.
Είναι ευνόητο, μετά τα παραπάνω, γιατί η ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για «να ολοκληρώσει το έργο της». «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης Παπαδήμου», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Στ. Δήμας, και συμπλήρωσε με νόημα: «Κανείς δεν δικαιούται να μην κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση τους στόχους που ανέλαβε. Ολοι πλέον έχουν αντιληφθεί ποιο είναι το διακύβευμα».


Π. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου