Σελίδες

11 Μαρ 2011

Φουντώνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση...

Αδυσώπητες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ξεσπούν γύρω από το ορατό πλέον ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, ενόψει και των αποφάσεων στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Σε χτεσινό ραπόρτο, το ελβετικό τραπεζικό μονοπώλιο Credit Suiss προσδιορίζει το «κούρεμα» στο 37% για την Ελλάδα και στο 27% για την Ιρλανδία.
Στο ίδιο πνεύμα, η επενδυτική «LNG Capital» προέβλεψε ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί κατά 50% και η περίοδος αποπληρωμής τους θα επιμηκυνθεί κατά 5 έως 10 χρόνια, με μία σειρά από αναδιαρθρώσεις.
Η αμερικανικών συμφερόντων Moody's, σε συνέχεια της «υποβάθμισης» του κρατικού χρέους, προχώρησε χτες και στην «υποβάθμιση» των τραπεζών Εθνική, Γούρομπανκ, Αλφα, Πειραιώς, Αγροτική και Τράπεζα Αττικής, αποδίδοντας την ενέργεια
στην επίμονη πίεση ρευστότητας, στην «ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων» και ειδικότερα στα κρατικά ομόλογα που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενεργοποιείται και το τέταρτο στη σειρά πακέτο με τις κρατικές εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, πάνω στα 68 δισ. ευρώ (συνολικά 98 δισ. ευρώ) που τους μοίρασαν οι κυβερνήσεις, πρώτα της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ.
Πιέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους ασκεί και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, υπογραμμίζοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ «αυτό που πετυχαίνουν με το να αποκλείουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης - από φόβο για μια νέα "Lehman Brothers" - και να επιμένουν ότι το παρόν χρέος είναι ιερό και απαραβίαστο, είναι να δημιουργούν μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων».
Στον αντίποδα, κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι. Ο Ε. Νοβότνι διευκρίνισε ότι οι όποιες αποφάσεις για επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ή μείωση των επιτοκίων, θα δοθούν με αντάλλαγμα την αποφασιστική και αποτελεσματική προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «αν υπάρχει η αίσθηση ότι αυτές οι χώρες πραγματικά προσπαθούν, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται, ότι αυτά τα προβλήματα δε θα επανέλθουν στην επιφάνεια σε δύο χρόνια, τότε είναι εύλογο να πει κανείς να υπάρξει βελτίωση (σ.σ. των όρων παροχής των δανείων). Αν δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει οτιδήποτε».
Τέλος, τους ανταγωνισμούς που μαίνονται στο παρασκήνιο ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης δράσης του κεφαλαίου, αντανακλά το ταξίδι - αστραπή που πραγματοποίησε προχτές στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άσκησε πίεση για άμεσες «λύσεις» αναφορικά με το χρέος σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, μέσω μιας «προσεκτικά προετοιμασμένης χρηματοοικονομικής βοήθειας». Σύμφωνα εξάλλου με τον επικεφαλής της Μπούντεσμπαγκ, ο Αμερικάνος διπλωμάτης μετέφερε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και για το προωθούμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου