Σελίδες

22 Νοε 2011

Καζάνι η ΕΕ ...



Με καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί
μοιάζει σήμερα ο ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός. 
Η Ευρωζώνη συγκλονίζεται από τεκτονικούς σεισμούς, που απειλούν να τη διαμελίσουν στα εξ ων συνετέθη. Το άθλιο, αντιλαϊκό αυτό οικοδόμημα σπαράσσεται λόγω κρίσης από την όξυνση των ανταγωνισμών και της ανισομετρίας. 
Αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα κόμματα των χωρών της ΕΕ, είτε πρόκειται για συντηρητικά, είτε για σοσιαλδημοκρατικά, είτε για «αριστερά» - οπορτουνιστικά, τάσσονται υπέρ της διατήρησής της. Κι όμως, η φυλακή αυτή των ευρωπαϊκών λαών κινδυνεύει από διαλυτικές τάσεις. 
Οι ίδιοι οι νόμοι ανάπτυξης του κεφαλαίου, που πυροδοτούν τον ενδομονοπωλιακό ανταγωνισμό και οδηγούν στην κυριαρχία των πιο ισχυρών μονοπωλίων σε βάρος των πιο αδύνατων, την ανισομετρία της ανάπτυξης ολόκληρων χωρών και περιοχών, εμπεριέχουν το σπέρμα τέτοιων διαλυτικών τάσεων. 
Η εκδήλωση της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης ήρθε να οξύνει στο έπακρο τις αντιθέσεις αυτές, με τα σημερινά τους αποτελέσματα. 
Το ΚΚΕ, βεβαίως, όχι μόνο αντιτάχθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αλλά η θέση του διαχρονικά είναι ξεκάθαρη: Αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία.
Με τη φωτιά της κρίσης να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, οι κυβερνήσεις των πληττόμενων χωρών βγάζουν απελπισμένες κραυγές βοήθειας και ζητούν παρέμβαση της ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης. 
Ετσι, επανεμφανίζονται προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγου, τη δραστικότερη παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, ενώ οι φωνές των ισχυρών αξιώνουν ακόμα και επανακαθορισμό του ρόλου και του εύρους τόσο της Ενωσης όσο και του ευρώ. Εθελοτυφλούν. Καμία από τις προτάσεις αυτές, ακόμα και αν εφαρμοστούν συνδυαστικά ή κατά μόνας, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Γιατί πρόκειται για κρίση της καπιταλιστικής παραγωγής και όχι κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, λ.χ. κρίση χρέους, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν. Οι προτάσεις που κάνουν δεν αντιμετωπίζουν ούτε τα συμπτώματα της κρίσης, ούτε βεβαίως την ίδια την κρίση.
Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών, τα επιτελεία των πιο ισχυρών χωρών της ΕΕ ανακατεύουν την τράπουλα των συμμαχιών και επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης μέρας. Είναι προφανές ότι όλο και λιγότεροι πιστεύουν ότι είναι δυνατή η ύπαρξη της ευρωένωσης με τη σημερινή της μορφή, τα επόμενα χρόνια. Ετσι βλέπουμε τη διαρροή σεναρίων ακόμα και για διάλυση της Ευρωζώνης και τη δημιουργία δύο ενώσεων: Της Ενωσης του «Νότου» με επικεφαλής τη Γαλλία και τη συμμετοχή των χωρών της μεσογειακής Ευρώπης και την Ενωση των χωρών του «Βορρά» με επικεφαλής τη Γερμανία και τη συμμετοχή της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και ενδεχομένως της Σλοβενίας και Σλοβακίας. Ολα όμως τα σενάρια αυτά επιδιώκουν τη διατήρηση του καπιταλισμού στην Ευρώπη ακόμα και αν χρειαστούν νέες συμμαχίες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να καταρρεύσει από μόνος του. 
Χρειάζεται ταξική πολιτική πάλη των εργατών και των συμμάχων τους για να ανατραπεί. Η εποχή μας, ο 21ος αιώνας, είναι ο αιώνας περάσματος από τον σάπιο και ιστορικά ξεπερασμένο καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Η πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους και η λαϊκή εξουσία είναι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου