Σελίδες

22 Νοε 2011

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Ξεχείλισε το ποτάμι της ταξικής αλληλεγγύης.



Αυτό που συνέβη το Σάββατο το βράδυ ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. 
Ηταν μια ανεπανάληπτη σε μέγεθος, παλμό, αποφασιστικότητα και ταξική δύναμη μεγαλειώδη κινητοποίηση που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα άρχισαν να καταφτάνουν στο εργοστάσιο εργαζόμενοι, φοιτητές, γυναίκες, παιδιά από δεκάδες κλάδους και περιοχές της Αττικής. Μέσα σε λίγα λεπτά στην είσοδο του εργοστασίου έχει πραγματοποιηθεί ήδη μια μαζική συγκέντρωση. 
Στις 5 το απόγευμα πλέον ο κόσμος δε χωράει και αρχίζει να απλώνεται στην Εθνική Οδό, κλείνοντας και μία λωρίδα κυκλοφορίας.
Οπως γίνεται γνωστό, ο ιδιοκτήτης Μάνεσης με εξώδικα στο σωματείο απαγορεύει την είσοδο στο εργοστάσιο. 
Ο κόσμος όμως συνεχίζει να έρχεται. 
Από τα μεγάφωνα ακούγεται ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου Γιώργος Σιφωνιός: «Τώρα όλοι οι χαλυβουργοί να μπουν μέσα στο εργοστάσιο. Θα σπάσουμε τη τρομοκρατία». Σε πέντε λεπτά ο κόσμος πολλαπλασιάζεται και από τα μεγάφωνα ακούγεται και πάλι ο Γ. Σιφωνιός: «Να περάσει τώρα όλος ο κόσμος μέσα. Το σωματείο εδώ έχει σπάσει την τρομοκρατία, ας μας στείλει ο Μάνεσης όσα εξώδικα θέλει». 

Βέβαια, ούτε ο χώρος στην είσοδο του εργοστασίου αρκεί και ο κόσμος απλώνεται ακόμα παραπέρα, στην Εθνική Οδό, στην οποία μένει μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας ανοιχτή.
Χιλιόμετρα αλληλεγγύης
Μια ανθρώπινη αλυσίδα δημιουργήθηκε ώστε να περάσει χέρι - χέρι η βοήθεια που έφτανε από παντού
Διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα έφτασαν στον Ασπρόπυργο και μετέφεραν την ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση, στους απεργούς χαλυβουργούς, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Δυτικής Ελλάδας το Σάββατο εκπρόσωποι έξι Εργατικών Κέντρων. Εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Λευκάδας, Αγρινίου, Ηγουμενίτσας, Αρτας, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, αλλά και φοιτητών - μελών του ΜΑΣ με λεωφορείο γεμάτο έμπρακτη αλληλεγγύη ξεκίνησε το πρωί για να φτάσει το μεσημέρι στο εργοστάσιο με σημαίες και συνθήματα. Δεν ήταν όμως μόνο η οικονομική βοήθεια, που έφτασε συνολικά τα περίπου 2.500 ευρώ, ούτε η πολύ μεγάλη ποσότητα τροφίμων που παρέδωσαν στους απεργούς που συγκίνησε. Αυτό που πραγματικά προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα ήταν ένας φοιτητής από Πανεπιστήμιο της Αρτας, ο Γιώργος Ανηλιώτης, ο οποίος είναι παιδί χαλυβουργού στο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Βόλο. «Δυστυχώς εκεί έσκυψαν το κεφάλι κάτω από την τρομοκρατία. Ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση όλων. Εμείς είμαστε γιοι εργατών και πρέπει μαζί τους να παλέψουμε».
Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, κομβόι από εργαζόμενους και ιδιοκτήτες στα ταξί, με σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ, έφτασαν μπροστά από την πύλη του εργοστασίου, μεταφέροντας το μήνυμα της αλληλεγγύης τους στους απεργούς. Οι Επιτροπές Αγώνα στα ταξί της ΠΑΣΕΒΕ έδωσαν βροντερό «παρών», μεταφέροντας όχι μόνο ηθική, αλλά και υλική συμπαράσταση στους απεργούς, δίνοντας 530 ευρώ, που μάζεψαν κυριολεκτικά «πέντε - πέντε ευρώ», όπως είπαν. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που ένας οδηγός φορτηγού είδε το κομβόι των ταξί και, όταν κατάλαβε το λόγο της πορείας, ακολούθησε κι αυτός κορνάροντας. Μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυνε ο Φάνης Λάφης, από την Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ, που υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο. Γιατί ξέρουμε ότι όταν τσακίζεται το μεροκάματο του εργάτη, την ίδια στιγμή τσακίζονται χιλιάδες μικρομάγαζα, μικροεπαγγελματίες, μικροβιοτεχνίες».
Χέρι - χέρι η ενίσχυση στους απεργούς
Τσουκάλια για τους απεργούς έστησε για μια ακόμα φορά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού
Αυτό που εξελίσσεται δεν περιγράφεται. Από τα μεγάφωνα ανακοινώνονται συνεχώς παρουσίες σωματείων, συλλόγων φορέων, απλών ανθρώπων με ψηφίσματα, οικονομική βοήθεια και τρόφιμα. «Ο Φώτης Κρόκος, αγρότης, έφερε και παραδίδει στους απεργούς σακούλες με φρούτα», ακούγεται από τα μεγάφωνα. Και δε σταματάει εκεί. Οι ανακοινώσεις συνεχίζονται: «Σε ένδειξη ταξικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε παιδιά απεργών», «Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών προσφέρει τρόφιμα» κ.ά.
Το πλήθος του κόσμου είναι τέτοιο που δύσκολα μετακινείται κανείς. Στο χώρο όμως καταφτάνουν κι άλλοι και μάλιστα με ποσότητες τροφίμων που πρέπει να περάσουν. Μέσα στο πλήθος στήνονται ανθρώπινες αλυσίδες και χέρι χέρι μεταφέρονται κιβώτια με γάλατα, χυμούς, τρόφιμα κ.ά. Ούτε αυτό αρκεί. Ανοίγονται και διάδρομοι για να περάσει η βοήθεια στους απεργούς. Ταυτόχρονα, στο δωμάτιο της πύλης στέκουν ουρά για να παραδώσουν οικονομική ενίσχυση η οποία ανακοινώνεται από τα μεγάφωνα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε, καθώς ο κατάλογος που τελικά διαμορφώθηκε ήταν ατελείωτος: Σωματείο Ημερήσιου Τύπου Αθηνών 1.000 ευρώ, ΜΑΣ 3.590, Σωματείο ΣΟΦΤΕΞ 650, Σωματείο Θριάσιου Νοσοκομείου 500, Σωματείο Τζάνειου 200, Αγιος Σάββας 200, Γενικό Κρατικό Αθήνας 200, Ειδικό Κέντρο ΕΡΜΗΣ 100, ΠΑΜΕ Μεσογείων 200, εργαζόμενοι ΕΚΟ 630, εργαζόμενοι ΕΛΠΕ 250.
Από το λαϊκό γλέντι που στήθηκε
Στη σκηνή έχει ήδη ανέβει συγκρότημα των μαθητών του ΕΠΑΛ Ελευσίνας, που δείχνουν και με αυτό τον τρόπο τη συμπαράσταση όλου του μαθητόκοσμου της περιοχής.
Από τα μεγάφωνα ανακοινώνεται ότι τα τσουκάλια που έστησε και πάλι το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού έχουν έτοιμη ζεστή φακή και φασολάδα και καλούν πρώτα τους απεργούς.
Και ξαφνικά από τα μεγάφωνα ακούγεται μια γλυκιά φωνούλα να λέει με πάθος:«Παλεύουμε μαζί σας για να νικήσετε». Ηταν η 5χρονη Ελενίτσα, που όπως μας είπε ήρθε να στηρίξει τους εργάτες με δύο σακούλες τρόφιμα, γιατί και ο δικός της μπαμπάς είναι εργάτης και καταλαβαίνει!!!
«Δεν είναι ανίκητοι»
Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στο βήμα ανεβαίνει ο Γιώργος Σιφωνιός και κάτω από συνεχή συνθήματα απευθύνει χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους:
«Συνάδελφοι, φίλοι, εργαζόμενοι, άνεργοι ...χαιρετίζω αυτή την πρωτόγνωρη μάζωξη αλληλεγγύης στο χώρο των απεργών χαλυβουργών, που εδώ και 20 ημέρες παλεύουν να σπάσουν την αδιαλλαξία του βιομήχανου. Σας λέω ότι αυτός ο αγώνας μας έχει ξεφύγει από τα όρια της ελληνικής επικράτειας. Δεχόμαστε καθημερινά ψηφίσματα από όλο τον κόσμο. Η αδιαλλαξία της εργοδοσίας κρατά εδώ και τόσες ημέρες 400 χαλυβουργούς στην πύλη και τους ατσαλώνει να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη. Τους αποδείξαμε ότι δεν είναι ανίκητοι, ότι όταν θέλει ο λαός μπορεί να τους τσακίσει. Η αλληλεγγύη στον αγώνα μας είναι δείγμα για τις δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο. Και το κίνημα αυτό ανατροπής της σημερινής πολιτικής πρέπει να επεκταθεί και στα άλλα εργοστάσια. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε. Ενας για όλους και όλοι για έναν».
Οι εργάτες διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας με τις οικογένειές τους
Το λόγο παίρνει ο Θανάσης Παυλάκης, μέλος της διοίκησης του σωματείου, και ενημερώνει για την τελευταία «ευεργεσία» του ιδιοκτήτη Μάνεση, καθώς όπως είχε πληροφορηθεί από τη χήρα του νεκρού εργάτη, που έχασε τη ζωή του μέσα στο χαλυβουργείο πριν ένα χρόνο, την ενημέρωσε με εξώδικο ότι δεν της χρωστάει τίποτα και να τα βρει με την ασφαλιστική εταιρεία!!!
Γλέντησαν σαν εργάτες
Στη σκηνή θα ανέβουν λίγα λεπτά αργότερα μουσικοί και ο Βαγγέλης Κορακάκης και ξεκινάνε το κούρδισμα των μπουζουκιών. «Δηλώνω την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών με την πεποίθηση ότι ο αγώνας τους θα φτάσει μέχρι την τελική νίκη», θα πει ο Β. Κορακάκης, μιλώντας στη συγκέντρωση. Την αλληλεγγύη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου μεταφέρει ο κιθαρίστας και υπόσχεται οι μουσικοί να διαδώσουν τον αγώνα τους σε όλο τον κλάδο. Και το γλέντι ξεκίνησε και κράτησε για αρκετή ώρα με λαϊκά τραγούδια και απεργούς μαζί με τον κόσμο να χορεύουν αγκαλιά, να τσουγκρίζουν ένα ποτήρι κρασί και να δηλώνουν με κάθε ευκαιρία: «Είμαστε ενωμένοι τίποτα δεν μπορεί να μας νικήσει»!
Ακόμη και την επόμενη ημέρα την Κυριακή στο χώρο του εργοστασίου δε σταμάτησε να εκφράζεται η αλληλεγγύη στους απεργούς. Από απλούς ανθρώπους που έφταναν έξω από την πύλη δίνοντας ο καθένας από το υστέρημά τους, μέχρι και οι ναυτεργάτες που βρέθηκαν μαζικά εκεί δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ένας συνταξιούχος που πήγε στο χώρο για να παραδώσει έναν τόνο λάδι στους απεργούς. Οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ» μάζεψαν χρήματα κυριολεκτικά απ' το υστέρημά τους και έδωσαν 310 ευρώ, ως υλική συμπαράσταση. Ενδεικτικό ακόμα τα 300 κιλά τρόφιμα που αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση και συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Μαλτέζος» και ανάλογες κινήσεις δεν έχουν σταματημό...

Νέα παρέμβαση στα εργοστάσια του Βόλου
Να ξεπεραστεί η ηγεσία του σωματείου που έχει συμφωνήσει με τα αντεργατικά σχέδια
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Βόλο
Κάλεσμα στους εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο, να δώσουν κοινή αγωνιστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, απηύθυναν απεργοί συνάδελφοί τους από το εργοστάσιο του Ασπρόπυργου, που χτες επισκέφτηκαν ξανά τα δύο εργοστάσια, μαζί με αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας και άλλων ταξικών συνδικάτων. Εκεί συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες των εργοστασίων, φωνάζοντας συνθήματα και συζητώντας με τους εργαζόμενους για την επιτακτική ανάγκη να μπουν δυναμικά στον αγώνα.
Μιλώντας ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία», στο Βόλο, δεν πρέπει να δέχονται να χρησιμοποιούνται ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Εχουν ταξικό χρέος - είπε - όχι απλά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συναδέλφων τους, στον Ασπρόπυργο, αλλά να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις παρά και ενάντια στην αρνητική στάση του Σωματείου τους, που διοικείται από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και έχει συμφωνήσει με τις αντεργατικές προτάσεις της εργοδοσίας, ενώ κατήγγειλε και τη στάση των πλειοψηφιών των διοικήσεων στην ΠΟΕΜ και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Τους κάλεσε, επίσης, να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στη στάση εργασίας του κλάδου, μεθαύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο στην Α' ΒΙΠΕ.
Στην αναγκαιότητα κοινής αγωνιστικής συμπόρευσης για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και να παρθούν πίσω οι απολύσεις, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό που έκανε εκ μέρους των απεργών του Ασπρόπυργου ο Δ. Φάνης.
Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», που μοιραζόταν στους εργαζόμενους, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται: «Συνάδελφοι χαλυβουργοί του Βόλου, με τους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου δουλεύετε στον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων του Μάνεση που επιλέχτηκε από τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση για να μπει επικεφαλής της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Η αγωνιστική σας συμπόρευση με τους απεργούς χαλυβουργούς θα φέρει καθοριστικό πλήγμα στην αδιαλλαξία του Μάνεση και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη νίκη. Να γίνουν πράξη, λοιπόν, τα συνθήματα που τρέμουν οι εργοδότες: Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι, Ολοι για έναν και ένας για όλους.
Δώστε την πρώτη αγωνιστική απάντηση με την καθολική συμμετοχή σας στην τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας στο μέταλλο, που γίνεται την Πέμπτη 24 Νοέμβρη, για συμπαράσταση στον υπερήφανο και ταξικό αγώνα των χαλυβουργών, αλλά και με τη μαζική συμμετοχή σας στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το εργοστάσιο. Οργανώστε από σήμερα και σε συνεννόηση με το αδελφό σωματείο του Ασπρόπυργου τις επόμενες αγωνιστικές απαντήσεις, γιατί και η δική σας στάση απέναντι στην απεργία παίζει καθοριστικό ρόλο για την πορεία και το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα».

Δε σταματά λεπτό η συμπαράσταση
Οι Λαρισαίοι αγρότες συγκεντρώνουν βοήθεια με φορτηγά που γυρνούν το νομό
Πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων και χρημάτων, για να εκφραστεί η έμπρακτη συμπαράσταση του αγροτικού κόσμου στο δίκαιο αγώνα των χαλυβουργών απεργών, πήρε η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ. Οπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποί της, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, αύριο θα περάσει φορτηγό από όλες τις επαρχίες του νομού για τη συγκέντρωση τροφίμων, φρούτων, κρέατος κ.ά., τα οποία θα παραδοθούν στους απεργούς και στις οικογένειές τους.
Απευθύνοντας κάλεσμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους του νομού να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, τόνισε ότι «όποιος, όποια θέλει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια μπορεί να επικοινωνεί στα τηλέφωνα 6973.311671-6944.220385-6973.009014». Και υπογράμμισε ότι «οι αγρότες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα επιβίωσης έχουν δώσει, επίσης, σκληρούς και πολυήμερους αγώνες στα μπλόκα, έχουν νιώσει τη λαϊκή συμπαράσταση ηθική και υλική και ξέρουν τη δύναμη που έχει για τη συνέχιση και την επιτυχία ενός τέτοιου αγώνα η συμπαράσταση».
Η έμπρακτη συμπαράσταση γιγαντώνεται ώρα με την ώρα. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Νομού Λάρισας, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης του κλαδικού συνδικάτου τους, προσφέρουν 500 λίτρα γάλα. Εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού θα παραδώσουν την ποσότητα του γάλατος στους απεργούς στις 12.00 το μεσημέρι στην είσοδο του εργοστασίου, στον Ασπρόπυργο.
Ακόμα, δεκαπέντε σωματεία και μαζικοί φορείς από την Εύβοια δηλώνουν αλληλέγγυα στον αγώνα των απεργών και εξορμούν στις περιοχές τους καλώντας σε έμπρακτη συμπαράσταση και συγκεντρώνοντας χρηματική στήριξη που θα καταθέσουν στους απεργούς που θα επισκεφτούν την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου