Σελίδες

15 Νοε 2011

Υμνους στην αστική δημοκρατία και κοινοβουλευτικές αυταπάτες από τον Α. Τσίπρα.



Κοινοβουλευτικές αυταπάτες, αλλά και την επιζήμια για το εργατικό και λαϊκό κίνημα αντίληψη περί «κοινωνικής συνοχής», της ταξικής δηλαδή συνεργασίας, αναπαρήγαγε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη του δικτύου συνδικαλιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα.
Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε σαν καθήκον του ευρωοπορτουνισμού την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας και ανήγαγε τις εκλογές σε «όχημα» για φιλολαϊκές ανατροπές, λέγοντας μεταξύ άλλων:
 «Επειδή οι λαοί χειραφετούνται και οι εκλογές πράγματι μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς, αρχίζει να περνάει η ιδέα στο μυαλό των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών στην Ευρώπη ότι οι εκλογές πρέπει μάλλον να γίνονται σε εκείνο το timing όπου θα είναι διασφαλισμένο από όλες τις πλευρές ότι αυτές δε θα φέρουν ανατροπές. Καθήκον των δυνάμεων της Αριστεράς είναι να σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη εκτροπής και να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία».
Δε δίστασε μάλιστα, αυτό που οι ίδιοι θέτουν σαν καθήκον τους, να το προβάλλει σαν διεκδικητικό πλαίσιο των αγώνων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα, ισχυριζόμενος ότι αυτοί διεξήχθησαν «για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής σε μια χώρα που εδώ και δύο χρόνια έχει μετατραπεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό πειραματόζωο». Είναι φανερή η προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να προσδώσει το περιεχόμενο που είχαν οι «πλατείες» των αγανακτισμένων, στους ταξικούς εργατικούς αγώνες που συγκλόνισαν τη χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα και στρέφονταν ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκή πολιτικής.
Καλλιεργώντας αυταπάτες για το χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής Ευρωένωσης, ισχυρίστηκε ότι «επιχειρείται να ανατραπεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας», κρύβοντας ότι η «δημοκρατία» στην ΕΕ και στην Ελλάδα ήταν πάντα η δικτατορία των μονοπωλίων, που δεν παίρνει μερεμέτια, αλλά ανατροπή. Με την ίδια λογική της ενσωμάτωσης, το ΚΕΑ, σχολιάζει με ανακοίνωση τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία, ισχυριζόμενο ότι «ο νεοφιλελευθερισμός είναι ασύμβατος με τη δημοκρατία», την οποία παρουσιάζει σαν κάτι το αταξικό και ουδέτερο.
Επιπλέον, το ΚΕΑ αγωνιά για την «παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών, του κοινοβουλευτικού και δημόσιου ελέγχου και του Συντάγματος» και καλεί σε αγώνες ενάντια στη «Διεθνή του Χρηματοπιστωτικού Αυταρχισμού»! Ομοίως, στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε αγώνες για την «επανίδρυση της Ευρώπης, για μια Ευρώπη των λαών και όχι του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου», το οποίο ενοχοποιεί αποκλειστικά, συσκοτίζοντας τη σύμφυσή του με τα άλλα μέρη του κεφαλαίου, προκειμένου η εξουσία του συνολικά να μένει στο απυρόβλητο.
Στο μεταξύ, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σχολιάζοντας χτες τις πολιτικές εξελίξεις, υποδεικνύει σαν λύση την «ανάδειξη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, σε ευθεία ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό». Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει το λαό ότι δίχως να αγγιχτεί η εξουσία των μονοπωλίων, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η μορφή της διαχείρισης, είναι δυνατή «η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους».

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/11/11, 5:01 μ.μ.

    Ο συριζα θεωρεί τις εκλογές «όχημα» για φιλολαϊκές ανατροπές. το κκε τι τις θεωρεί? και επίσης πώς ανέχονται και οι 2 να συμμετέχουν σε βουλή όπου στα έδρανα της κυβέρνησης βρίσκεται ένας δηλωμένος ναζιστής? (τα άλλα φασιστάκια δεν έχουν σημασία). οκ, τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία στον καπιταλισμό. η συμμετοχή σε βουλή εκτάκτου ανάγκης τι σημαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά αυτές δεν είναι οι εκλογές που χαρακτηρίζονται καλπονοθευτικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή