Σελίδες

26 Σεπ 2011

ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΥ...

ΠΑΣΟΚΟΣ


Εχει ιδιαίτερη σημασία και η εμπειρία από όσα έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της συζήτησης για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς που «μπήκε» στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων. 
Πολύ περισσότερο γιατί στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει μεγάλος αναβρασμός με δεδομένο ότι επίκεινται οι νέοι οργανισμοί λειτουργίας που θα περιλαμβάνουν δραστικές περικοπές σε προσωπικό, δηλαδή απολύσεις και που θα στείλουν στην εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή στην ανεργία, χιλιάδες εργαζόμενους. 
Ακριβώς, γι' αυτό το λόγο υπάρχει γενικά ένα κλίμα τρομοκρατίας μέσω των διοικητικών μηχανισμών των νοσοκομείων που σπέρνει στους εργαζόμενους την ηττοπάθεια, προσπαθώντας να περάσει τη λογική «καθίστε καλά, έρχεται η εφεδρεία». 
Με αυτή την πρακτική επιδιώκουν να αποκόψουν τους εργαζόμενους από την οργανωμένη δράση.
Ωστόσο, αν και η κατάσταση είναι τέτοια, η εμπειρία είναι ιδιαίτερα θετική που δείχνει ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να παλέψουν οργανωμένα, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, ενάντια στην κυβερνητική λαίλαπα. 
Και πάνε κόντρα στη λογική της υποταγής.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:
1. Στο ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ στη γενική συνέλευση υπήρξε μαζική συμμετοχή που έφτασε τους 120 - 130 εργαζόμενους. Ψηφίστηκε ομόφωνα η οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς.
Οι εκπρόσωποι των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ (μ-λ) συμφώνησαν, ωστόσο έβαζαν τα εξής ζητήματα: «ότι είναι μια συμβολική κίνηση» και ότι «αργά ή γρήγορα θα τα πληρώσουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ». Καλλιεργούσαν δηλαδή ένα κλίμα ηττοπάθειας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να σπάσει η ομόφωνη απόφαση. Με τέτοιου είδους επιχειρήματα - που αντίστοιχα χρησιμοποιούν και για άλλες περιπτώσεις (εργασιακή εφεδρεία) - μπερδεύουν τους εργαζόμενους «σπάνε» και υπονομεύουν την αγωνιστική διάθεση και την αποφασιστικότητα που εκδηλώνεται. Παρόλα αυτά, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής των εκκαθαριστικών και προχωρά η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
2. Και στον ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ υπήρξε απόφαση για οργανωμένη άρνηση πληρωμής της έκτακτης εισφοράς. Εκεί, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ (σ.σ. στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλέσει τους εργαζόμενους να κάνουν παράνομες πράξεις! Και έλεγε ότι υπάρχουν κίνδυνοι αν δεν πληρωθεί το χαράτσι να μην μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα. Τη στιγμή, δηλαδή, που οι εργαζόμενοι έλεγαν «Μπορούμε να τους σταματήσουμε», ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ έβαζε σοβαρά εμπόδια και επιχειρούσε να σπείρει απαισιοδοξία και ηττοπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιχειρήματα που ανέπτυσσε κατέληγαν στο: «Σκεφτείτε τις συνέπειες»... Την περασμένη Παρασκευή είχαμε την εξής εξέλιξη: Η διοίκηση του νοσοκομείου κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο σύλλογο εργαζομένων για να απαγορευτεί στο σωματείο του νοσοκομείου να πραγματοποιεί συχνές γενικές συνελεύσεις, με πρόσχημα ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών! Δεν είναι τυχαία αυτή η παρέμβαση στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων είναι οι πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων. Οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει 4 γενικές συνελεύσεις στις οποίες οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία, στις μειώσεις μισθών, ενώ αποφάσισαν και την οργανωμένη άρνηση του χαρατσιού.
3. Στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ, ενώ υπήρξε απόφαση για οργανωμένη άρνηση πληρωμών, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και γενικώς εκείνοι που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, λειτούργησαν απόλυτα διαλυτικά σε μια Γενική Συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή 250 εργαζομένων (σ.σ. πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του συγκεκριμένου νοσοκομείου) και έφτασαν στο σημείο απευθυνόμενοι στον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ (φυσικοθεραπευτής στο νοσοκομείο) να κάνουν μια χυδαία προσωπική επίθεση σε βάρος του. Παρόλα αυτά, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, η οποία μαζεύει υπογραφές και εκκαθαριστικά με σκοπό την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη να τα επιστρέψει στην κυβέρνηση σαν απαράδεκτα.
4. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το όργιο τρομοκράτησης της ΠΑΣΚΕ εκδηλώθηκε με άγριο τρόπο. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, όταν είδαν ότι βρίσκει απήχηση στους εργαζόμενους το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών,διέδιδαν ότι όσοι δεν πληρώσουν τα χαράτσια θα έχουν επιπτώσεις και θα μπούνε στην εργασιακή εφεδρεία.
5. Στο νοσοκομείο «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» στη Θεσσαλονίκη προχτές οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση οργανωμένα να μην πληρώσουν τα χαράτσια. Η ΠΑΣΚΕ προσπάθησε να αποτρέψει την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης, διώχνοντας τους εργαζόμενους και στη συνέχεια ανέλαβε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου για να τους πείσει ότι πρέπει να πληρώσουν τα χαράτσια. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ άρχισαν να λένε ότι όσοι αρνηθούν να πληρώσουν τα χαράτσια θα έχουν ποινικές επιπτώσεις, θα τους κόψουν το ρεύμα, θα πρέπει μετά να πληρώσουν πρόστιμα, και άλλα παρόμοια.
6. Στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ στα Γιάννενα στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν150 εργαζόμενοι. Η ΠΑΣΚΕ έπαιξε το χαρτί της τρομοκρατίας και έβαλε ζήτημα των συνεπειών που θα υπάρξουν από τη μη καταβολή της έκτακτης εισφοράς. Η παράταξη του ΚΚΕ Μ-Λ έκανε λόγο για «κόλπο του ΠΑΜΕ» και πως αυτό «δε δημιουργεί κίνημα». Και οι δυο παρατάξεις εμπόδισαν να τεθεί η πρόταση του ΠΑΜΕ για οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού σε ψηφοφορία και στην ουσία διέλυσαν τη συνέλευση. Σε νέα γενική συνέλευση στις 22 Σεπτέμβρη, ΠΑΣΚΕ και ΚΚΕ Μ-Λ προχώρησαν στον εξής ελιγμό: αποδέχθηκαν να μην πληρωθούν τα χαράτσια μέσα από τη σύσταση ανοιχτής επιτροπής καλώντας σε «αντικυβερνητική» κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, την ίδια μέρα και ώρα που έχει ανακοινωθεί από το ΠΑΜΕ κινητοποίηση στην Εφορία...
7. Στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ στα Γιάννενα, στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση στις 19 Σεπτέμβρη (λόγω έλλειψης απαρτίας ματαιώθηκε) η ΠΑΣΚΕ έθεσε θέμα «νομιμότητας». Είπε ότι είναι παρανομία η μη καταβολή των χαρατσιών, ότι η συνδικαλιστική δράση πρέπει να κινείται στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας. Δηλαδή, είναι νόμιμη η κλοπή του εργατικού λαϊκού εισοδήματος και είναι παράνομος ο αγώνας και η αντίδραση των εργατών απέναντι στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων. Η ΔΑΚΕ έβαλε ζήτημα αντισυνταγματικότητας και νομικής αντιμετώπισης του ζητήματος, καλώντας τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα χαράτσια και να παρθούν πίσω με τη νομική οδό μέσω της «δήλωσης επιφύλαξης». Και αυτό στην ουσία βάζει φρένο στον οργανωμένο αγώνα και δημιουργεί αυταπάτες περί δικαίωσης από την αστική Δικαιοσύνη.
Ομόφωνες αποφάσεις για την άρνηση πληρωμής της έκτακτης εισφοράς πάρθηκαν και στοΑιγινήτειο, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί σε μια μαζικότατη Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν 400 εργαζόμενοι, τον «Ευαγγελισμό» όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες σημαντικές κινητοποιήσεις, στο Ογκολογικό νοσοκομείο Κηφισιάς κ.ά.
Θυμίζουμε και τη στάση της παράταξης των «Παρεμβάσεων» (συμμετέχουν το ΝΑΡ και το ΚΚΕ Μ-Λ) στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά «Η Πρόοδος». Οταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έθεσαν το ψήφισμα για τα χαράτσια, οι εκπρόσωποι των «Παρεμβάσεων» είπαν ότι συμφωνούν, αλλά πρέπει να ελεγχθεί τι ακριβώς επιπτώσεις θα έχουν οι εκπαιδευτικοί αν δεν πληρώσουν (στο μισθό, στην εφορία κλπ.), να ρωτήσουν νομικούς ή και άλλα σωματεία που το έχουν ψάξει για τις συνέπειες και στη συνέχεια να καλέσουν τους εκπαιδευτικούς να μην πληρώσουν, ενημερώνοντάς τους όμως και για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις...
Αυτή η εμπειρία είναι οδηγός. Και δείχνει ότι ο οργανωμένος αγώνας, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα εμπόδια που μπαίνουν, μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας της ζωής και της επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, που έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση.
Γι' αυτό, αυτός ο αγώνας πρέπει να στεριώσει σε ακόμα περισσότερους τόπους δουλειάς, σε γειτονιές και πόλεις, να κλιμακωθεί με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στις 28 Σεπτέμβρη.

1 σχόλιο: