Επίκαιρο παραμένει το άμεσο και επιτακτικό αίτημα της άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ και 49 χρόνια στην Κούβα με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του κουβανικού λαού.
Στις 15 Σεπτέμβρη η Κούβα έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με αυτό, και παίρνοντας υπόψη την υποτίμηση της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές, οι ζημιές που έχουν προκύψει από τον αποκλεισμό στην οικονομία της χώρας φτάνουν σε σημερινές τιμές τα 975 δισεκατομμύρια δολάρια!
Οπως σημειώνεται στο κείμενο «παρά τις ολοένα και περισσότερες φωνές που απαιτούν να αλλάξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ την πολιτική της προς την Κούβα, να άρει τον αποκλεισμό και να ομαλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις με το νησί, η κυβέρνηση Ομπάμα διατηρεί και ενισχύει την πολιτική αποκλεισμού. Ο αποκλεισμός παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς και τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζει το δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους στην ειρήνη, την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Αντιπροσωπεύει μια πράξη μονομερούς επιθετικότητας, μιας μόνιμης απειλής ενάντια στη σταθερότητα ενός κράτους. Ο αποκλεισμός παραβιάζει συστηματικά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών των ΗΠΑ με την απαγόρευση ταξιδιών στην Κούβα, καταπατά τα κυρίαρχα δικαιώματα πολλών άλλων κρατών λόγω του εξωεδαφικού του χαρακτήρα».
Κυρώσεις, ποινές και πιέσεις
Ανάμεσα στις αρνητικές επιπτώσεις του επιβαλλόμενου αποκλεισμού είναι και οι ολοένα και αυξανόμενες κυρώσεις και ποινικοποίηση πολιτών, ινστιτούτων και εταιρειών τρίτων χωρών που συνάπτουν ή επιδιώκουν να συνάψουν οικονομικούς, εμπορικούς, χρηματοπιστωτικούς, επιστημονικούς ή τεχνικούς δεσμούς με την Κούβα.
«Από το Μάρτιο του 2010 έως τον Απρίλη του 2011 επιβλήθηκαν αρκετές ποινές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε Αμερικανικά και ξένα τραπεζικά ινστιτούτα επειδή είχαν συναλλαγές με την Κούβα», σημειώνεται. Το κείμενο, ανάμεσα σε πολλά παραδείγματα αναφέρει και τις ποινές αξίας 502.721.671 δολάρια που επιβλήθηκαν από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου σε τέσσερις μόλις τράπεζες το 2010.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του αποκλεισμού έχει αντίκτυπο και στην συνεργασία της Κούβας με διεθνείς οργανισμούς. Οπως αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος, «το Γενάρη του 2011 η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην κατάσχεση 4.207.000 δολαρίων που είχε διαθέσει το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του Εϊτζ, της Φυματίωσης και της Μαλάριας προς την Κούβα για την αντιμετώπιση των παραπάνω με συγκεκριμένα προγράμματα για την εκπαίδευση, πρόληψη και βοήθεια ασθενών. Μετά από έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδωσε το Μάιο την έγκρισή του και απελευθέρωσε τα χρήματα, ωστόσο η συγκεκριμένη ενέργεια δείχνει πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κατέχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τις χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οργανισμούς προς την Κούβα.
Παρά τις όποιες διακηρύξεις περί «αλλαγής πολιτικής» από την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, ο αποκλεισμός διατηρείται και οι διάφορες διατάξεις και νόμοι που τον συνθέτουν παραμένουν ως έχουν. Τέτοιες είναι οι ΝόμοιΧέλμς Μπάρτον (1996) και Τοριτσέλι (1992), ο «Νόμος για το εμπόριο με τον εχθρό», ο «Νόμος περί Εξωτερικής Βοήθειας», η «Διοικητική Πράξη περί Εξαγωγών», ο «Νόμος για τη Δημοκρατία στην Κούβα» κ.ά. Με την ακολουθούμενη πολιτική αποκλεισμού της Κούβας, της απαγορεύεται να εξάγει και να εισάγει ελεύθερα προϊόντα και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό νόμισμα για διεθνές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή να διατηρεί λογαριασμούς με αυτό το νόμισμα σε τρίτες χώρες, η Κούβα δεν μπορεί να εμπορεύεται με θυγατρικές των ΗΠΑ εταιρείες. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναδεικνύει πως τέτοιες ενέργειες κατά της Κούβας δεν έχουν σύνορα, αφορά αίτημα του γερουσιαστή της Φλόριντα Μπιλ Νέλσονπρος την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Το Μάη ο γερουσιαστής κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει προς την κυβέρνηση της Ισπανίας ώστε η τελευταία να πιέσει την πετρελαϊκή εταιρεία «Repsol» να σταματήσει τις εργασίες εξερεύνησης πετρελαίου στην Κούβα. Για το σκοπό αυτό στάλθηκε στη Μαδρίτη ο υπουργός Εσωτερικών,Κεν Σαλαζάρ...
Αρνητικές επιπτώσεις του αποκλεισμού σε όλους τους τομείς
Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις του αποκλεισμού στον τομέα της Υγείας, οι οποίες υπολογίζονται στα 15 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως εξαιτίας του κόστους αγοράς αλλά και της αυξημένης τιμής εισαγωγής για υλικά μιας χρήσης, ιατρικά εργαλεία, φάρμακα, ανταλλακτικά και εξοπλισμό. Στα τρόφιμα οι ζημιές ανέρχονται σχεδόν στα 120.300.000 δολάρια, ενώ παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στον ακαδημαϊκό, επιστημονικό, πολιτιστικό και αθλητικό τομέα. Παρά τις προσπάθειες της κουβανικής κυβέρνησης να παρέχει Παιδεία για όλους, οι επιπτώσεις του αποκλεισμού μεταφράζονται με καθημερινές ελλείψεις. Μέχρι σήμερα η Κούβα δεν έχει πρόσβαση στις ΗΠΑ για να αγοράσει σχολικό εξοπλισμό και υλικά αναγκαία για την επισκευή και διατήρηση των σχολικών μονάδων. Είναι αναγκασμένη να τα αγοράζει μέσω άλλων οδών ξοδεύοντας επιπρόσθετα 881.400 δολάρια. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να είχε μια σειρά εκπαιδευτικό εξοπλισμό για τη φυσική, αγορά υδρόγειων σφαιρών κ.ά. Παρόμοιες απώλειες σημειώνονται και στους τομείς του τουρισμού (1.713.000.000 δολάρια), της παραγωγής πούρων (79.900.000 δολάρια), στον κατασκευαστικό τομέα, στη βασική βιομηχανία κυρίως σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εξαγωγής νικελίου στις ΗΠΑ, κ.ά. Τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελεί το ποσό των απωλειών από τον αποκλεισμό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μόλις πέρσι. Εκτός από τα εμπόδια που θέτει ο αποκλεισμός στην απόκτηση λογισμικού υλικού, στους Κουβανούς απαρνούνται τη δυνατότητα να «σερφάρουν στο διαδίκτυο». Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρονται στο κείμενο αποτελεί η απόφαση της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Twitter» τον Οκτώβρη του 2010 να μπλοκάρει όλα τα μηνύματα κινητών τηλεφώνων από την Κούβα, ενώ από τον Απρίλη του 2011 έχει απαγορεύσει στους Κουβανούς να χρησιμοποιούν ορισμένα εργαλεία που διαθέτει, υποστηρίζοντας πως δεν είναι εφικτή η χρησιμοποίησή τους από μια ...απαγορευμένη χώρα.
Η υποτιθέμενη χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια προς την Κούβα από τις ΗΠΑ για ορισμένες ομάδες πολιτών, όπως φοιτητές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι ή μέλη θρησκευτικών οργανώσεων, δεν έχει στόχο την προώθηση της φιλίας ανάμεσα στους λαούς, αλλά κυρίως την προώθηση συγκεκριμένης πολιτικής και ιδεολογικής σκοπιμότητας. Εξάλλου, είναι γνωστό πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια σε αντεπαναστατικές δραστηριότητες με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας χρησιμοποιώντας διάφορα «προγράμματα».
Απορρίπτεται η πολιτική γενοκτονίας
Ολοένα και αυξάνονται οι φωνές κατά της πολιτικής του αποκλεισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και μέσα στις ΗΠΑ. Μάλιστα, με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα «US Today» τον Ιούλη του 2010, το 94% των 1.475 ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της άρσης του αποκλεισμού. Παράλληλα, με διάφορες μορφές, αποφάσεις και ψηφίσματα, μια σειρά Κοινοβούλια έχουν καταδικάσει και απορρίψει τον αποκλεισμό απαιτώντας την άρση του, όπως στη Τζαμάικα, στη Ρωσίας, στον Παναμά, στο Ελ Σαλβαδόρ, στο Μεξικό, στη Γκάμπια, κ.ά. Παρόμοια απόφαση υπήρξε στην 17η σύνοδο των αρχηγών κρατών της Αφρικανικής Ενωσης τον Ιούλιο του 2011, των αρχηγών κρατών των χωρών της Λατινικής Αμερικής στην 20ή Σύνοδο των χωρών της Λατινικής Αμερικής το Δεκέμβρη του 2010 στην Αργεντινή, και φυσικά στη ΓΣ του ΟΗΕ το Οκτώβρη του 2010 όπου για 19η φορά η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της πρότασης για άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ. Συνολικά 187 χώρες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Κούβας, δύο κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ) και τρεις απείχαν (Μικρονησία, το Παλάου και τα νησιά Μάρσαλ).
Καταλήγοντας, στο κείμενό τους οι Κουβανοί σημειώνουν πως «ο αποκλεισμός συνεχίζει να είναι μια παράλογη, παράνομη και ηθικά αδικαιολόγητη πολιτική που έχει αποτύχει και ποτέ δε θα καταφέρει να κάμψει την πατριωτική απόφαση του κουβανικού λαού να υπερασπίζεται την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του και το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση. Το μόνο που έχει πετύχει είναι να υποβάλλει τον Κουβανικό πληθυσμό σε ελλείψεις και χωρίς νόημα βάσανα, στο να περιορίζει και να παρεμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας και να βλάπτει σοβαρά την κουβανική οικονομία. (...) Η Κούβα για άλλη μια φορά είναι πεπεισμένη πως η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει το νόμιμο δικαίωμά της για την άρση του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου