Σελίδες

28 Αυγ 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Κλυδωνίζονται οι πρόσκαιροι συμβιβασμοί.



Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντιπαραθέσεις στην Ευρωζώνη γύρω από τη διαχείριση της κρίσης, με αιχμή τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία στα καπιταλιστικά κράτη - μέλη και στις μερίδες της πλουτοκρατίας. 
Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι ζυμώσεις και οι αντεγκλήσεις γύρω από την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα στις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να συμμετέχουν στο νέο δάνειο με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιούλη, αναδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο τον πρόσκαιρο χαρακτήρα της απόφασης που δείχνει να κλυδωνίζεται εν μέσω κλιμακούμενων ανταγωνισμών.
Εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων γύρω από τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (η λεγόμενη ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ) κλήθηκαν να συζητήσουν σε χτεσινή τηλεδιάσκεψη τη δυνατότητα παροχής μη χρηματικών εγγυήσεων από την Ελλάδα.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», στο επίκεντρο των συζητήσεων των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, βρίσκεται το ενδεχόμενο να βάλει η Ελλάδα ως εγγύηση, για τη συμμετοχή των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στο νέο δάνειο, ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η παροχή τέτοιων εγγυήσεων θα ισχύει για όσα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης το ζητήσουν.
Οπως σημειώνουν οι «Financial Times», μια τέτοια πρόταση αναμένεται να συναντήσει την άρνηση ορισμένων κρατών - μελών, καθώς και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων υψηλής διαβάθμισης του ελληνικού Δημοσίου είναι ήδη δεσμευμένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για εγγυήσεις μπορεί να προκαλέσει αθέτηση υποχρέωσης για ελληνικά ομόλογα, καθώς ορισμένοι δανειστές θα είχαν διαφορετική μεταχείριση.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Φινλανδίας επιμένει στην παροχή εγγυήσεων και σημειώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή που θα λάβει η συμφωνία. Σύμφωνα με δηλώσεις Φινλανδού αξιωματούχου στο πρακτορείο «Reuters», η Φινλανδία έχει εγκαταλείψει την απαίτηση για χρηματικές εγγυήσεις και προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που βρίσκεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης πριν αυτή «βγει στο σφυρί».
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «δεν μπορείς να πωλήσεις όλη την περιουσία αμέσως, αυτό μπορεί να πάρει χρόνια. Ετσι, η πρότασή μας είναι ότι παίρνεις περιουσιακά στοιχεία στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και πριν τα πουλήσεις τα χρησιμοποιείς ως εγγύηση». Αλλος αξιωματούχος της φινλανδικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζει ότι η χώρα θεωρεί «μη διαπραγματεύσιμη» την παροχή εγγυήσεων, τονίζοντας: «Η Φινλανδία θα επιμείνει να λάβει αυτήν την εγγύηση, είναι πάντοτε κριτήριο για τη συμμετοχή μας στο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
Ανησυχία από τη μικρή συμμετοχή ιδιωτών
Την ίδια στιγμή, οι «Financial Times» θεωρούν ότι το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα είναι «εξαρχής καταδικασμένο λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών (...) Ακόμη και εάν λυθεί το θέμα με τη Φινλανδία, το πακέτο στήριξης δε θα αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία. Ηδη, η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων ανέρχεται στο 46%. Το πακέτο στήριξης έχει ένα βασικό ελάττωμα: Σχεδιάστηκε περισσότερο για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη διατήρηση του μύθου ότι οι τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, παρά για να δοθεί βοήθεια στην Αθήνα. Ακόμα και οι τραπεζίτες, όμως, αντιλαμβάνονται ότι ο πυρήνας δεν μπορεί να αντέξει και μειώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα».
Οι «Financial Times» επαναφέρουν το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας: «Το δεύτερο πακέτο στήριξης είναι σπατάλη πόρων. Η Citigroup Global Markets εκτιμά πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαγράψει τουλάχιστον δύο τρίτα του χρέους της (εκτός εκείνου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πιθανότατα την περίοδο 2013 - 2014, ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε επίπεδα συμβατά με το μέσο όρο του 80% της Ευρωζώνης. Οι τελευταίες λίγες μέρες φέρνουν αυτό το ενδεχόμενο ακόμη πιο κοντά».
Παράλληλα, ο Λαρς Φελντ, ένας από τους «πέντε σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, ζητάει «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» ύψους 20% μέσω της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών δεν επαρκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να προωθηθεί άμεσα το «κούρεμα» της τάξης του 50%, το οποίο εκτιμά ότι οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι σε θέση να το «αντέξουν». Οπως σημειώνει,«διάσωση θα χρειαζόταν μόνο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας. Αυτό θα απαιτούσε 20 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέο Αλταφάζ, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο δάνειο, σημειώνοντας ότι «έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις προχωρούν θετικά». Ακόμα, ο Κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, αν λόγω της υποχώρησης της τιμής ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου δεν πιαστεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του, Ντέιβιντ Χόλι, ρίχνει το μπαλάκι στην ΕΕ και δηλώνει ότι «δεν έχουμε αίτημα για νέο πρόγραμμα» για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «καταλαβαίνουμε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται στην Ευρώπη σχετικά με την καταλληλότητα και την τεχνική αρτιότητα των διακανονισμών». Ο ίδιος προβλέπει ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου ΕΕ - ΔΝΤ προς την Ελλάδα αναμένεται να γίνει στο τέλος του Σεπτέμβρη, καθώς «η αποστολή του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα αναμένεται να τελειώσει το έργο της στις 5 Σεπτέμβρη».
Ανησυχούν για το βάθος της κρίσης
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ανησυχίες των αστών οικονομολόγων και των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης. Μάλιστα, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ κατευθύνεται προς μια νέα ύφεση και προειδοποιεί ότι «τα όπλα μας ξεμένουν από σφαίρες», αναδεικνύοντας τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλουτοκρατία σήμερα σε σχέση με το παρελθόν στην αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελός της.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's», Ντέιβιντ Μπιρς, η αξιολόγηση της Ελλάδας συνεπάγεται ότι η χώρα κινδυνεύει με αναδιάρθρωση χρέους στο εγγύς μέλλον. Αναφερόμενος στα ευρωομόλογα, επισημαίνει ότι η έκδοσή τους θα είχε πιθανόν επιπτώσεις στις αξιολογήσεις ορισμένων κρατών της περιοχής.
Στις ΗΠΑ, οι κεντρικοί τραπεζίτες συναντήθηκαν χτες στο Τζάκσον Χόουλ, όπου ο πρόεδρος της Fed, Mπεν Μπερνάνκι, απέφυγε να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας. «Είναι σαφές ότι η ανάκαμψη από την κρίση ήταν λιγότερο δυναμική από όσο προσδοκούσαμε», σημειώνει ο Μπερνάνκι, προαναγγέλλοντας ότι η Fed θα έχει μια διήμερη συνεδρίαση το Σεπτέμβρη για να εξετάσει την πιθανότητα προώθησης επιπλέον μέτρων νομισματικού χαρακτήρα. Ο ίδιος εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το μεγάλο αριθμό των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροπρόθεσμα.
Λίγο νωρίτερα σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι αναθεωρεί προς τα κάτω το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο. Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% από χρόνο σε χρόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του φετινού έτους, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, αναθεωρώντας προς τα κάτω την αρχική εκτίμησή του για την ανάπτυξη την περίοδο της άνοιξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου