Σελίδες

18 Αυγ 2011

Τα ΜΜΕ, οι "πανεπιστημιακοί που φοροδιαφεύγουν", και η πραγματικότητα.



Αναδημοσίευση απο:Radical Desire

Όπως αρχικά κυκλοφόρησε, η είδηση έκανε λόγο για φοροδιαφυγή για εισοδήματα ύψους 1.8 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν "300 πανεπιστημιακούς " 
του παν/μιου Ιωαννίνων. 
Τα εισοδήματα, αναφέρθηκε που προήλθαν από συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και από πρόσθετες αμοιβές. 
Στη συνέχεια, ο αριθμός αναπροσαρμόστηκε στο λιγότερο εντυπωσιακό "60", ενώ 
οι υπόλοιποι 240 ταυτοποιήθηκαν ως "συνεργάτες" (δηλαδή, λογικά, κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές). 
Το ύψος της φοροδιαφυγής, δε, αναφέρθηκε πως ανέρχεται στα 500.000 ευρώ. 

Μια πράξη διαίρεσης του ποσού αυτού δια του 300 μας λέει ότι το θέμα, το οποίο κυρίαρχησε εδώ και τρεις μέρες στα ΜΜΕ ως βασικό θέμα ειδήσεων, αφορά το αστρονομικό ποσό το 1.666 ευρώ φοροδιαφυγής ανά πανεπιστημιακό ή πανεπιστημιακό συνεργάτη.

Την ίδια στιγμή, δεν βρέθηκε ούτε το ένα χιλιοστό του χρόνου στα δελτία ειδήσεων για μια αναφορά στους μισθούς των ελλήνων πανεπιστημιακών, που βρίσκονται στην χαμηλότερη θέση της ΕΕ, στην χαμηλότερη θέση σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με τον μέσο μισθό, και είναι ως και 98% μικρότεροι από αυτούς των δικαστικών, σύμφωνα τουλάχιστον με την μεταπτυχιακή εργασία για τα συγκριτικά επίπεδα πανεπιστημιακών μισθών της Ε. Μίσκου.

Η ΣΔΟΕ ανακοίνωσε ότι ανοίγει τους αντίστοιχους λογαριασμούς για τα ερευνητικά προγράμματα σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, και τα ΜΜΕ ετοιμάζονται για φρέσκες "αποκαλύψεις" (ο όρος μπορεί επίσης να διαβαστεί ως "συγκαλύψεις" των δομικών παραμέτρων που δεν συμφέρουν την μηντιακή προπαγάνδα), καθώς πλησιάζει ένας Σεπτέμβρης στον οποίο τα πανεπιστήμια θα βρεθούν στο κέντρο των αντιδράσεων καθηγητών και φοιτητικού κινήματος για το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, για το οποίο θα ήταν μάλλον ήπια έκφραση το να πει κανείς ότι φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τα ελληνικά ΑΕΙ σε μίζερες κόπιες του σιδηρώς νεοφιλελεύθερου πανεπιστημίου-ακριβής βιομηχανίας εργασιακά άχρηστων πτυχίων της Αγγλίας -- της χώρας δηλαδή που ενσάρκωσε πάνω από όλες την ασυμβατότητα της καπιταλιστικής παιδείας με τα ζωτικά συμφέροντα των ίδιων της των "πελατών", των φοιτητών και φοιτητριών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τυχαία τα εντέχνως (;) διαστρεβλωμένα περί πακτωλών πλούτου που κρύβουν οι πανεπιστημιακοί από την εφορία;
Δεν νομίζω.
Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι πλέον "ενσωματωμένα" στο κυβερνητικό αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοθετικό σύστημα με τον τρόπο που ήταν "ενσωματωμένοι" οι δημοσιογράφοι στον αμερικανικό στρατό κατά τον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ: είναι τμήματα του στρατού ενός από τα εμπόλεμα μέρη και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/8/11, 8:54 π.μ.

    Να σημειώσω ότι από τις αμοιβές αυτές 1,8 εκατ. ευρώ) έχει παρακρατηθεί φόρος 20% και χαρτόσημο 3,6% δηλ.ποσό 424,8 χιλιάδες ευρώ.
    Αν ληφθούν υπόψη ότι α)η πλειψηφία των μεταπτυχιακών φοιτητών δεν υπέβαλαν φορολογική ή αν υπέβαλαν δεν δήλωσαν τις συγκεκριμένες αμοιβές β)σαν φοιτητές τα εισοδήματά τους οπωσδήποτε θα ήταν περιορισμένα και οπωσδήποτε κάτω του αφορολόγητου (12 χιλιάδες ευρώ)αυτό σημαίνει ότι αν είχαν υποβάλει φορ. δηλώσεις ή δήλωναν τις αμοιβές αυτές ολόκληρο το ποσό των παρακρατηθέντων φόρων θα έπρεπε να τους επιστραφεί.
    ΠΟΙΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ???
    Φαίνονται ξεκάθαρα ποιοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης,η κατασυκοφάντηση των Πανεπιστημιακών ενόψει του Νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.
    Τα παπαγαλάκια μας λανσάρουν ότι λέει η κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή