Κλιμακώνει ο ΣΥΝ την προσπάθεια απενοχοποίησης και διάσωσης του ευρωοικοδομήματος και γενικότερα του καπιταλιστικού συστήματος για την κρίση, κάτω από την οποία στενάζουν ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, επιχειρεί να χρεώσει την καπιταλιστική κρίση στους διαχειριστές του συστήματος, θέτοντας έτσι στο απυρόβλητο το ίδιο το σύστημα και τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα, που γεννάει και αναπαράγει κρίσεις και φτώχεια για το λαό.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής επιλογής, συντάσσεται αντικειμενικά με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. στην υποστήριξη της πρότασης περί ευρωομολόγου, ενώ παράλληλα, για να θολώσει τα νερά, δεν παραλείπει να προβάλει την πρόταση περί «μετώπου κατά του μνημονίου»,
αλλά και να χρεώσει την κρίση στο «νεοφιλελευθερισμό», αποπροσανατολίζοντας το λαϊκό κίνημα και στηρίζοντας αντικειμενικά το αστικό πολιτικό σύστημα.
Σε χτεσινό σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την κρίση, επισημαίνεται πως «όσο το νεοφιλελεύθερο δόγμα είναι οδηγός λειτουργίας της οικονομίας και της πολιτικής, όσο οι κυβερνήσεις παίζουν το ρόλο του "τροχονόμου" των συμφερόντων των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων, οι κοινωνίες παντού θα βουλιάζουν στη φτώχεια και στην ανεργία».
Ο ΣΥΝ βλέπει τον ένοχο για τα αντιλαϊκά μέτρα στη «νεοφιλελεύθερη» διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, υπονοώντας ότι υπάρχει και «καλός» καπιταλισμός, ενώ στο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου αποδίδει παθητικό ρόλο στο χτύπημα του λαού και όχι, βέβαια, ρόλο συνειδητού ενορχηστρωτή της επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Ο ΣΥΝ ισχυρίζεται ότι η «εναλλακτική λύση» περνάει μέσα «από την παράκαμψη των αγορών και την ανάληψη ενεργού ρόλου από την ΕΚΤ, η οποία θα δανείζει απευθείας τα κράτη, από τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, την έκδοση ευρωομολόγου, την αναδιανομή του εισοδήματος με τη φορολόγηση του πλούτου, την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, καθώς και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν όρους ανάπτυξης με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για την έξοδο της χώρας και της κοινωνίας από τα αδιέξοδα και τη χρεοκοπία».
Δηλαδή, τα όργανα και οι διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος και της κρίσης του, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούνται από τον ΣΥΝ να παρέμβουν και μάλιστα ως «εναλλακτική λύση». Οι ίδιοι που σύνταξαν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο και που ετοιμάζουν όσα άλλα θα ακολουθήσουν, θα δημιουργήσουν - σύμφωνα με τον ΣΥΝ - «όρους ανάπτυξης με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια»!
Είναι φανερή η υπεράσπιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης από τον ΣΥΝ, ενώ ταυτίζεται πλήρως με τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις, όταν ζητάει πιο ενεργό ρόλο της ΕΚΤ στη δανειοδότηση των χωρών της ΕΕ. Αλλωστε, ήδη από χτες η ΕΚΤ αγοράζει σωρηδόν ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας, δίπλα σε αυτά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου