«Αποκλείω τα ευρωομόλογα, εφόσον τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική. Χρειαζόμαστε τα διαφορετικά επιτόκια, προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα και δυνατότητες επιβολής κυρώσεων».
Μέσα σε μια φράση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φανέρωσε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το «παιχνίδι» που παίζεται στους κόλπους της ΕΕ, στα πλαίσια του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης στον καπιταλισμό.
Το γερμανικό κράτος έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο από τις αγορές, γεγονός που αυτόματα εξασφαλίζει στους Γερμανούς τραπεζίτες και κεφαλαιοκράτες φτηνό χρήμα και άρα καλύτερους όρους ανταγωνιστικότητας απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μονοπώλια.
Αν το γερμανικό κεφάλαιο απολέσει αυτή τη δυνατότητα πλήττεται αυτόματα η κερδοφορία του.
Ο Σόιμπλε, λοιπόν ως πολιτικός εκπρόσωπος της γερμανικής πλουτοκρατίας θέτει τα... όρια.
Ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζει ότι τα«διαφορετικά επιτόκια» υπάρχουν προκειμένου να δίνουν«δυνατότητες επιβολής κυρώσεων».
Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της ανάγνωσης της τοποθέτησης του Γερμανού αξιωματούχου.
Στην ΕΕ, στο όνομα της «αντιμετώπισης της κρίσης χρέους» και της «διαχείρισής» της για τα κράτη - μέλη που καταγράφουν υψηλά χρέη και ελλείμματα, λαμβάνονται από κοινού πανευρωπαϊκά προγράμματα λιτότητας και πακέτα αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.
Ο στόχος στην περίπτωση αυτή είναι να εξασφαλιστούν ακόμα ευνοϊκότεροι όροι ανταγωνιστικότητας (μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και εξασφάλιση νέων κρατικών ενισχύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα προέλθουν από τις δραστικές περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών).
Στην προκειμένη περίπτωση ωφελείται συνολικά η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία απέναντι στους κύριους ανταγωνιστές της (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία) με τη μερίδα του λέοντος φυσικά να καρπώνονται οι ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες της ευρωζώνης.
Κάθε κίνηση, λοιπόν, πάνω στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα» κρύβει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους καπιταλιστές και λειτουργεί σαν «μυλόπετρα» για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου