Σελίδες

9 Ιουλ 2011

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ, Η πρόκληση στη λογική και στην ανθρωπιά.


Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε από ένα πέρασμα ελέγχου στο τείχος που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τον παλαιστινιακό λαό σε μια μεγάλη, στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου. Στη φωτογραφία δεσπόζει το υπερυψωμένο φυλάκιο, πάνω από τον μπετονιένο όγκο του τείχους, κι από κάτω οι θέσεις παρκαρίσματος για τα ... άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέσα σ' ένα φωτογραφικό κάδρο μπόρεσε να χωρέσει η απανθρωπιά του ιμπεριαλιστικού και ρατσιστικού κράτους του Ισραήλ, που κατέχει μια ξένη χώρα και καταδυναστεύει έναν ολόκληρο λαό, και η επίδειξη ...ευαισθησίας προς τους αναπήρους.
Το τερατούργημα της κατασκευής του τείχους ξεκίνησε το 2002, ενώ είχαν προηγηθεί στη σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ παρόμοιες προσπάθειες διαχωρισμού του πληθυσμού, κυρίως και με πιο έντονο τρόπο μετά από την εξέγερση - ιντιφάντα των Παλαιστινίων το 1987.
Χαρακτηριστικό είναι πως τις εκλογές του 1992 ο Γιτζάκ Ράμπιν (που για να μην ξεχνιόμαστε ήταν νομπελίστας Ειρήνης (το 1994) και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού (εργατικού) κόμματος) τις κέρδισε με το πολιτικό σύνθημα «εμείς εδώ κι οι άλλοι από εκεί». Ωστόσο, τότε η κατασκευή του τείχους φρεναρίστηκε για κάποιο διάστημα λόγω του υπέρογκου οικονομικού κόστους του.
Το τελικό μήκος του τείχους αναμένεται να φτάσει τα 810 χιλιόμετρα. Να σημειωθεί πως μόνο το 10,4% του τείχους κατασκευάζεται παράλληλα με την «πράσινη γραμμή», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του, δηλαδή το 89,6%, κατασκευάζεται εντός των εδαφών της Δυτικής Οχθης, δηλαδή των παλαιστινιακών εδαφών και αναμένεται να «καταβροχθίσει» το 39% της συνολικής έκτασης της Δυτικής Οχθης. Οπως ανακοινώθηκε, το καλοκαίρι του 2010 το μήκος του τείχους έφτασε τα 520 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί πως η Παγκόσμια Τράπεζα είχε συμβάλει στη χρηματοδότηση του τείχους και των 520 και πλέον ισραηλινών σημείων έλεγχου. Μάλιστα, θεωρεί ότι «το έργο αυτό θα βοηθήσει την παλαιστινιακή οικονομία, επιτρέποντας τη διέλευση των Παλαιστινίων εργαζομένων και των αγαθών πιο γρήγορα μέσω των σημείων ελέγχου, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους προς το συμφέρον των Παλαιστινίων και την ασφάλεια των Ισραηλινών».
Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εμπλοκή κάποιων Παλαιστίνιων εργολάβων στην κατασκευή της φυλακής των ομοεθνών τους. Εμπλοκή που γινόταν τόσο στην προμήθεια δομικών υλικών με την εικονική εισαγωγή δομικών υλικών προς τα παλαιστινιακά εδάφη, που στην πραγματικότητα όμως άλλαζαν χέρια, καταλήγοντας να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του τείχους, όσο και με την άμεση εμπλοκή στην κατασκευή του τείχους, καθώς αυτό το κατασκευαστικό εγχείρημα έχει τεράστιες ανάγκες σε τσιμέντο και άλλα οικοδομικά υλικά. Ενα ακόμη γεγονός που καταδεικνύει την πασίγνωστη αλήθεια: Για τους καπιταλιστές πατρίδα είναι μόνο η τσέπη τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου