Σελίδες

3 Ιουν 2011

Κατεδαφίζουν τις εργασιακές σχέσεις - Χτυπούν τη νεολαία

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Αντίσταση στα μέτρα που θυσιάζουν στο κεφάλαιο τους νέους εργάτες
Με επαναλαμβανόμενες αντεργατικές ομοβροντίες η κυβέρνηση μετατρέπει σε ερείπια την αγορά εργασίας, κατεδαφίζει και την ελάχιστη νομοθετική προστασία των εργαζομένων, συμπιέζει και κάνει όσο γίνεται πιο φθηνή την τιμή της εργατικής δύναμης και ειδικά την εργασία των νέων.Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη επιπλέον τριών μέτρων και εξοπλίζει ακόμα παραπέρα το οπλοστάσιο της εργοδοσίας.
Συγκεκριμένα:
1. Οι νέοι εργαζόμενοι από 18 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 80% μόλις του κατώτερου μισθού, δηλαδή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Με βάση τα ισχύοντα θα αμείβεται με 592 ευρώ και αυτά μικτά. Το μέτρο αυτό στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής εργατικής δύναμης φτηνής και απροστάτευτης, από την οποία το κεφάλαιο θα επανδρώνει τις επιχειρήσεις του, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά του και την κερδοφορία του. Η νέα γενιά, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης ρίχνεται στα τάρταρα. Η δεξαμενή αυτή θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μεγαλύτερους σε ηλικία που αμείβονται με τις κλαδικές συμβάσεις ή με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Γίνεται δηλαδή το όπλο για την υπονόμευση και κατάργηση και των κλαδικών και της Εθνικής Σύμβασης.

2. Επιβάλλεται 10ωρη εργασία με επιπλέον δύο ώρες απλήρωτης δουλειάς στα πλαίσια της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Η υπερεργασία των δύο ωρών δεν θα πληρώνεται αλλά θα «επιστρέφεται» ως ρεπό ή αδεια την περίοδο που η επιχείρηση θα έχει μειωμένη δραστηριότητα. Η περίοδος που ο εργοδότης θα μπορεί να επιβάλει την απλήρωτη υπερεργασία αυξάνεται στους 6 από 4 μήνες και το κυριότερο μονομερώς. Οι δήθεν προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι σκέτη απάτη, αφού π.χ. σε ένα σύνολο 20 εργαζομένων αρκεί ο εργοδότης να δημιουργεί μια «ένωση προσώπων» με 3(!) εργαζόμενους και να υπογράφει μαζί τους τη διευθέτηση, η οποία θα επιβάλλεται και στους υπόλοιπους 17. Αυτή είναι η δημοκρατία τους και η νομιμότητα που επικαλούνται. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση όχι μόνο θα παρέχεται δωρεάν υπερεργασία στην επιχείρηση και διαλύεται το 8ωρο και ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, αλλά διαλύεται κάθε οικογενειακός προγραμματισμός και καταπονείται η υγεία των εργαζομένων, αφού για 6 μήνες, το ημερήσιο ωράριο ρυθμίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
3. Επεκτείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούν να έχουν συνολική διάρκεια μέχρι 3 χρόνια (από 2) και αυξάνεται ο αριθμός του από 2 σε 3.
Για 3 τουλάχιστον χρόνια, ο εργαζόμενος θα απασχολείται χωρίς να κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα. Θα είναι εργαζόμενος υπό προθεσμία και με τη λήξη της σύμβασης μετά τρίχρονη εργασία δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.
Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να προστεθούν στις ανατροπές που ήδη έχουν επιβληθεί στην αγορά εργασίας. Λειτουργούν σωρευτικά και μάλιστα σε μια αγορά που η παρανομία έχει γίνει νόμος και καθεστώς, που κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας έχει τις πλάτες της πολιτικής εξουσίας και με την ανεργία να πιάνει το 16%, ενώ ειδικά στους νέους 4 στους 10 να μην σταυρώνουν μεροκάματο.
Ειδικότερα τα μέτρα αυτά προστίθενται:
  • Στην καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.
  • Στην επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου από τους 2 στους 12 μήνες.
  • Στην ενίσχυση της ενοικίασης εργαζομένων με την αύξηση του χρόνου από 18 μήνες στους 36.
  • Στην επέκταση των τριήμερων και τετραήμερων (εκ περιτροπής εργασία) από 6 μήνες σε 9 στη διάρκεια ενός έτους. 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για τα μέτρα και τις συνέπειές τους στους νέους
Με ανακοίνωσή του για τα νέα βάρβαρα μέτρα και τις συνέπειές τους στους νέους, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ απευθύνεται σε κάθε νέα εργάτρια, σε κάθε νέο εργάτη, στους νέους και τις νέες που είναι άνεργοι και τους καλεί:
«
Ξεσηκωθείτε, για να ανατρέψουμε τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζονται για τη νεολαία. Τώρα είναι ώρα για αγώνα. Καμιά αναμονή. Καμιά συναίνεση. Να μην πάει στο βρόντο η οργή. Οι χώροι δουλειάς, οι σχολές και οι συνοικίες να γίνουν κάστρα της ανειρήνευτης πάλης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του.
Να μην επιτρέψουμε να παραδώσουν το νέο κόσμο βορά στην άγρια εκμετάλλευση για να θησαυρίζουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι. Δε σου δίνουν δουλειά, σου κλέβουν ό,τι παράγεις.
Δεν πρέπει να περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για να δουλεύουν οι νέοι μέχρι 25 ετών με αμοιβή κατά 20% κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, εθνική και κλαδική. Ηδη, πολλοί νέοι είναι χωρίς ασφάλιση, χωρίς σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Τώρα θέλουν να δουλεύουμε 10 και 12 ώρες, χωρίς ωράριο και με μισθούς πείνας. Δημιουργούν νέες στρατιές συμβασιούχων που δε δικαιούνται ούτε επιδόματα, ούτε αποζημιώσεις, ούτε αύξηση των αποδοχών.
Νομιμοποιούν την ανήλικη εργασία. Διώχνουν τους νέους από την εκπαίδευση και τους σπρώχνουν από νωρίς στη δουλειά, στην άγρια εκμετάλλευση. Το ίδιο κι αυτούς που σπουδάζουν.
Αξιοποιούν την ανεργία για να σε φοβίσουν. Η ανεργία είναι παιδί του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ωστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πιο φτηνά και περισσότερο και οι άνεργοι να είναι έτοιμοι για την ίδια και μεγαλύτερη εκμετάλλευση.
Με τα νέα μέτρα ενισχύουν τις αλυσίδες της μισθωτής σκλαβιάς. Θέλουν τη νεολαία να δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι πλήγμα για όλη την εργατική τάξη, ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις και κόψιμο μισθών για όλους.
Αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με τα ελλείμματα και το χρέος. Είναι για να στηρίξουν την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μη δεχτείς το ψεύτικο δίλημμα ή μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή πτώχευση. Χρεοκοπούν ούτως ή άλλως το Λαό. Οι θυσίες που σου ζητάνε δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά σου συμφέροντα, τις δικές σου ανάγκες.
Υπάρχει λύση, έχεις επιλογή. Στην πάλη με προοπτική που βασίζεται στις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, χωρίς καπιταλιστές, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.
Εχεις θέση στον οργανωμένο γενικευμένο αγώνα, στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, για να υπερασπιστούμε τη ζωή της οικογένειάς μας, τη δικιά μας, το μέλλον μας.
Δε θα γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα.
Εμπιστέψου το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχει εμπιστοσύνη σ' εσένα, στην εργατική τάξη. Εχει πείρα. Γνωρίζει τις ευθύνες που του αναλογούν στην προετοιμασία του εργατικού κινήματος για την αντεπίθεση, για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, το Σοσιαλισμό».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου