«Το θέμα για μας δεν είναι σε ποιο σημείο της χώρας θα κάνουν "νόμιμη" ή "παράνομη" χρήση οι νέοι μας, αλλά να μην κάνουν καμία χρήση ναρκωτικών ουσιών».
Αμεση ήταν η αντίδραση της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαϊδαρίου, Συλλόγων Γονέων και μαζικών φορέων στην πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο «Αττικό» νοσοκομείο.
Χτες το πρωί γονείς, κάτοικοι του Χαϊδαρίου και του Περιστερίου, εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στο Δρομοκαΐτειο και εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση και πορεία προς το νοσοκομείο, απαιτώντας από τη διοίκηση να μη συναινέσει και να μην υπογράψει στην εγκατάσταση μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο χώρο του νοσοκομείου.
Σε συνάντηση που είχαν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και γονείς με το διοικητή του νοσοκομείου Ηλία Λαμπίρη, εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα και σε επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Υγείας τον διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για λειτουργία μονάδας του ΟΚΑΝΑ και «αν χρειαστεί θα καταθέσω τους προβληματισμούς μου»... απάντησε.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη έχει δηλώσει στον «Ριζοσπάστη» ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας.
Ο εμπαιγμός που επιχειρείται να στηθεί με «νέα μονάδα» ή «μετακίνηση κάποιας από το κέντρο της Αθήνας» έχει στόχο να παραπλανήσει γονείς και μαθητές που αγωνιούν καθώς το συγκεκριμένο νοσοκομείο συνορεύει με σχολικό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται από παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγείο μέχρι ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Η αγωνία των κατοίκων πηγάζει από τη φύση των προγραμμάτων υποκατάστασης, στη δημιουργία πιάτσας γύρω από αυτά και την αναποτελεσματικότητά τους στο ζητούμενο που είναι η απεξάρτηση.Εγκλωβίζουν το πρόβλημα μεταξύ νοσοκομείων και αστυνομίας
«Ενώ παραδέχονται το πρόβλημα που δημιουργεί το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, προωθούν να μεταφερθούν οι "πιάτσες" στα νοσοκομεία και το ζήτημα των ναρκωτικών να εγκλωβιστεί μεταξύ νοσοκομείων και αστυνομίας. Τα ναρκωτικά είναι ένα όπλο που το κρατά επιδέξια η εκάστοτε εξουσία για να παροπλίσει τη νεολαία, να τη μετατρέψει σε άβουλη μάζα, που σιωπηλά και παθητικά μαστουρωμένη θα αποδέχεται τη μοίρα που της διαμορφώνουν, χωρίς να αντιστέκεται, χωρίς να αντιδρά και να παλεύει», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Ζορμπάς, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Χαϊδαρίου. Ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Σελέκος τόνισε: «Κάποιοι στηρίζουν επιλογές που δημιουργούν τις στρατιές των εξαρτημένων. Και σε τοπικό επίπεδο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την πολιτική τους υιοθετούν το διαχωρισμό σε μαλακά και σκληρά ναρκωτικά. Κάποιοι θέλουν τη διαιώνιση του προβλήματος γιατί εξυπηρετούνται να είναι η νεολαία στο περιθώριο, να μη συμμετέχει στα κοινά. Δίπλα στα σχολεία υπάρχει ένα σύνθημα της ΚΝΕ: Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος».
Οσο για τις παρεμβάσεις των αιρετών από το βήμα της συγκέντρωσης, αφού έστησαν δικομματικό καυγά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στη συνέχεια έπαιξαν ρουλέτα για το πού θα πρέπει να κάτσει η μπίλια του ΟΚΑΝΑ, σε ποια περιοχή, σε ποιο νοσοκομείο («όχι στο Περιστέρι» είπε ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης - ΝΔ, «να πάει στα νότια προάστια, στο Ασκληπιείο» ισχυρίστηκε ο Κ. Σπηλιόπουλος πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου - ΠΑΣΟΚ, «όχι στη Δυτική Αθήνα», είπε ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ Α. Μποζίκας, «να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από το ΕΣΥ», «θέλουμε προτάσεις ανάπτυξης και μετρό», ειπώθηκε από διάφορους δημοτικούς συμβούλους των δύο κομμάτων), αποπροσανατολίζοντας από την ...ουσία του προβλήματος.
Την προώθηση της λειτουργίας μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή του Δυτικού Τομέα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. «Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό και μόνο με την ανατροπή των συσχετισμών που συντηρούν τις πολιτικές που το παράγουν και το διαιωνίζουν και την οικοδόμηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μπορεί να λυθεί», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1982028
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσεξε το σημείο που λέει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού με την υποστήριξη του ακροδεξιού...τερματίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών στα coffee shops της Ολλανδίας.
Εδώ μπορούμε να πούμε ότι ταυτίζεστε πλήρως με τις ακροδεξιές θέσεις περί ναρκωτικών.
Αυτά για τα επιχειτήματά σας ότι είναι θέση των "συντηρητικών δυνάμεων" στην Ευρώπη η πολιτική της νομιμοποίησης της χρήσης των μαλακών ναρκωτικών.
Ο ΓΑΠ δηλαδή που προωθεί την νομιμοποίηση δεν είναι ακροδεξιός;;;Το να ταυτίζεις τα μέτρα που πήραν στην Ολλανδία για διαχείρηση του προβλήματος με τις θέσεις του ΚΚΕ δηλώνει το λιγότερο άγνοια των θέσεων του ΚΚΕ....Έτσι και αλλίως το άρθρο στο οποίο παραπέμπεις καταρίπτει τους ισχυρισμούς του άλλου ρεύματος διαχειριστικής πολιτικής της τοξικομανίας, που υποστηρίζει ότι με την νομιμοποίηση θα υπάρξει μείωση της εγκληματικότητας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛές:"Αυτά για τα επιχειτήματά σας ότι είναι θέση των "συντηρητικών δυνάμεων" στην Ευρώπη η πολιτική της νομιμοποίησης της χρήσης των μαλακών ναρκωτικών."
Απάντηση:"Η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφές ότι δεν είναι προσανατολισμένη σε μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Η πολιτική της υποτάσσεται στις οδηγίες της Ε.Ε. που συνίστανται όχι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά στον «περιορισμό της βλάβης». Την ίδια πολιτική ακολουθούν και οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.
Με άλλα λόγια η επίσημη πολιτική της Ε.Ε. είναι να μην αντιμετωπίζεται το ίδιο το πρόβλημα της εξάρτησης. Υπάρχει συμβιβασμός με αυτό, με την εξάπλωση δηλαδή της διάδοσης της χρήσης των ναρκωτικών.
Εκείνο που είναι διατεθειμένοι να κάνουν είναι να περιορίσουν μια σειρά «παράπλευρα» όπως τα ονομάζουν, φαινόμενα που είναι παράγωγα του προβλήματος, όπως:
• η κακή εικόνα που παρουσιάζουν μέσα στις πόλεις τα κέντρα διακίνησης και εμπορίας (6λ. Ομόνοια)
• η εγκληματικότητα
• η φοροδιαφυγή των εμπόρων
• οι θάνατοι
Στα πλαίσια αυτά κυβερνήσεις, θεωρητικοί της αστικής τάξης, κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, οπορτουνιστές, οικολόγοι, νεοφιλελεύθεροι, ανώτατοι δικαστικοί, αστυνομικοί, ΜΜΕ κ.ά., έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο αγώνα που έχει στο επίκεντρο του:
• την άρση της απαγόρευσης των ναρκωτικών,
• το διαχωρισμό τους,
• τη χορήγηση υποκατάστατων,
• τη δημιουργία κέντρων ελεγχόμενης κρατικής χορήγησης ναρκωτικών, ακόμα και στα νοσοκομεία,
• τη δημιουργία και επέκταση προγραμμάτων συντήρησης ναρκομανών."
"Οι θέσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Από τη στιγμή που η εμφάνιση και η εξάπλωση των ναρκωτικών είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει πλήρης και οριστική λύση του προβλήματος μέσα στα πλαίσια του. Η πλήρης και οριστική εξαφάνιση του προϋποθέτει μια άλλη κοινωνία, που οι άνθρωποι θα βιώνουν την ανθρώπινη ουσία τους. Μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σοσιαλιστική. Ο κάθε τοξικομανής όμως ξεχωριστά μπορεί να απεξαρτηθεί, αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Για την ΚΝΕ ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη χειραφέτηση της νεολαίας. Γι' αυτό επιδιώκουμε ολοένα και λιγότεροι νέοι να «πέφτουν» στα ναρκωτικά και ολοένα και περισσότεροι που ζουν μέσα στο πρόβλημα να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται.
Γι' αυτό το σκοπό παλεύουμε-διαμορφώνουμε ένα συγκροτημένο πλαίσιο διεκδικήσεων, που στηρίζεται στο τρίπτυχο πρόληψη-θεραπεία-καταστολή."
Αναλυτικά οι θέσεις:http://www.kne.gr/theseis_narkotika.html