Σελίδες

2 Ιουν 2011

Υποδείξεις για τα όρια των διαδηλώσεων...



Με αφορμή τον προχτεσινό αποκλεισμό της Βουλής, κάνουν κήρυγμα για το απαραβίαστο της αστικής δημοκρατίας
Νέες διαστάσεις παίρνει η προπαγάνδα του αστικού συστήματος γύρω από τη διαμαρτυρία των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, μετά την προχτεσινή κίνηση μιας ομάδας διαδηλωτών να αποκλείσουν την είσοδο της Βουλής από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας, εμποδίζοντας έτσι για αρκετή ώρα την έξοδο των βουλευτών από το Κοινοβούλιο. Η αποχώρησή τους έγινε αρχικά από την πλευρά του Εθνικού Κήπου και λίγο αργότερα, ύστερα από συνεννοήσεις με τη φρουρά της Βουλής, αποχώρησαν και οι υπόλοιποι από τη Βασιλίσσης Σοφίας, με αστυνομική κάλυψη και εν μέσω αποδοκιμασιών.

Το περιστατικό ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των αστικών κομμάτων που μέχρι σήμερα «έπιναν νερό» στο όνομα του «ακηδεμόνευτου» και «ακομμάτιστου» κινήματος, ενώ από χτες εξαπολύουν μύδρους, επιχειρώντας και μ' αυτόν τον τρόπο να επιδράσουν στο περιεχόμενο των διαδηλώσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν χτες για 8η μέρα.
Σε χτεσινή του συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος προέβλεψε ότι «ένα αυθόρμητο και συμπαθές κίνημα όπως αυτό ή θα αποκτήσει έναν πολιτικό στόχο ή θα αποσυντεθεί» και δήλωσε«εξόχως ενοχλημένος και ταπεινωμένος» ως πολίτης για το γεγονός ότι οι βουλευτές φεύγουν από τον Εθνικό Κήπο, ζητώντας «κάποιος να αναλάβει την ευθύνη».
Για τη θωράκιση της αστικής εξουσίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για«καταδικαστέες πρακτικές που αμαυρώνουν την αυθόρμητη κίνηση των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν, με έναν συγκεκριμένο τρόπο, την απογοήτευσή τους ή ακόμη και την αγανάκτησή τους από το πολιτικό σύστημα», θέτοντας ως όρο για τις διαμαρτυρίες «να είναι ενταγμένες στο πλαίσιο λειτουργίας της δημοκρατίας την οποία έχουμε. Οποιος αμφισβητεί αυτή τη Δημοκρατία (...) αν έχει κάποιος να προτείνει άλλο σύστημα, ας βγει να το προτείνει».
Την προστασία «της αξιοπιστίας των θεσμών και της αξιοπρέπειας των προσώπων», ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής και πρόσθεσε με νόημα ότι «οι εκδηλώσεις ευτελισμού των θεσμών, αγνόησης των νόμων (...) δεν τιμούν το δημοκρατικό πολίτευμα».Μιλώντας στο «Mega», η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου αναρωτήθηκε «πού είναι το έως τώρα ειρηνικό στοιχείο; Μπορώ να δεχθώ την πιο σκληρή αμφισβήτηση και κριτική, αλλά όχι την πολιτική ισοπέδωση (...) Η ισοπέδωση της δημοκρατίας οδηγεί σε ολισθηρό δρόμο. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού μπορεί να είναι αγανακτισμένη, αλλά όχι σε αυτό το κλίμα».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τασούλας ισχυρίστηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «αυτή η επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», ενώ ο Γ. Γιακουμάτος δήλωσε «αγανακτισμένος πολιτικός» και πρόσθεσε: «Να τελειώσουμε τη Δημοκρατία; Ποιον θα ψηφίσουμε; Ανεπάγγελτους;». Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στους «κινδύνους που ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την ίδια τη δημοκρατία μας», καθώς«η συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον ελληνικό λαό».
Θέλουν το λαό ενσωματωμένο
Στις συγκεντρώσεις αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση της ΤτΕ για την κλιματική αλλαγή. Ο Γ. Παπανδρέουπροσπάθησε να φέρει τις λαϊκές αντιδράσεις στα μέτρα των επιδιώξεων του αστικού συστήματος, λέγοντας ότι οι διαδηλωτές σε Ελλάδα και Ευρώπη «απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό,τι παλαιά» και τα οποία«αιχμαλωτίζονται από παγκόσμιες εξουσίες και από τις αδυναμίες ενός παγκόσμιου ή περιφερειακού συστήματος».
Σαν διέξοδο, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε την «ριζική αναμόρφωση, και σε περιφερειακό, και σε εθνικό επίπεδο, του συστήματος δημοκρατικής διακυβέρνησης, που θα δίνει τη δυνατότητα στον ενημερωμένο πολίτη να δρα, να παίρνει πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνει ευθύνες, μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών δικαίου». Με άλλα λόγια, ζητάει ένα «κίνημα» ενσωματωμένο στις δομές της αστικής εξουσίας, απόλυτα ελεγχόμενο ώστε να μειωθούν όσο γίνεται οι πιθανότητες σε μια πορεία να στραφεί ενάντια στην αστική εξουσία.
Βρήκαν «πάτημα»
Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι κινήσεις ανέξοδης εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, όπως αυτή που κρύβεται πίσω από το κάλεσμα για «κατάληψη» της Βουλής, βοηθάει μόνο αυτούς που θέλουν να τσουβαλιάσουν όλα τα κόμματα στη λίστα των ενόχων, για την επώδυνη κατάσταση που βιώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια και να περιορίσουν το πολιτικό ζήτημα στην αλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή τάξης στην εξουσία. Ανάλογες κινήσεις αξιοποιήθηκαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, για να συκοφαντηθεί το εργατικό και ιδιαίτερα το ταξικό κίνημα.
Τα προχτεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της να παραδώσουν, για μια ακόμη φορά, μαθήματα στο λαό για τα όρια των κινητοποιήσεών του. Βρίσκοντας βολικό πάτημα για την προπαγάνδα τους, αποθέωσαν την αστική δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό και ανήγαγαν τις εκλογές σαν τη μοναδική αποδεκτή διαδικασία καταγραφής και αλλαγής των συσχετισμών σε πολιτικό επίπεδο, λέγοντας πως μόνο στην κάλπη μπορεί ο λαός να εκφράζει την άποψή του. Αρα, επικίνδυνοι οι λαϊκοί αγώνες που αμφισβητούν την αστική δημοκρατία, και οι οποίοι βέβαια καμιά σχέση δεν έχουν με το βολικό για το σύστημα περιεχόμενο της κίνησης όσων προχτές απέκλεισαν την είσοδο της Βουλής. Και, βέβαια, αδιαμφισβήτητη η αστική εξουσία.
Αυτό είναι το νόημα της προπαγάνδας που ξεδιπλώθηκε χτες με αφορμή τα γεγονότα στο Σύνταγμα. Να πάρει ο λαός σοβαρά υπόψη του τον τρόπο, με τον οποίο το αστικό σύστημα προσπαθεί να ενσωματώσει κάθε του αντίδραση. Δυνατό κίνημα σημαίνει κίνημα οργανωμένο και ταξικό. Μέσα από εκεί μπορεί νικηφόρα να εκφραστεί η δεδομένη αντίθεση του λαού στην κυρίαρχη πολιτική.



1 σχόλιο: