Σελίδες

21 Ιουν 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Φανατισμός για αντιλαϊκές ανατροπές σε οικονομία και πολιτική.



Η εξασφάλιση ευρείας συναίνεσης από τα άλλα αστικά κόμματα, με στόχο την ταχύτερη προώθηση των αντιλαϊκών ανατροπών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής και ταυτόχρονα φανατική υπεράσπιση της ευρωενωσιακής στρατηγικής, για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, είναι το δίπτυχο των στόχων της κυβέρνησης, όπως το περιέγραψε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ζητώντας την Κυριακή την ψήφο εμπιστοσύνης στην ανασχηματισμένη κυβέρνησή του.
Στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου προϊδέασε για το «πακέτο» των θεσμικών αλλαγών που πρόκειται να προωθήσει - με τη μορφή δημοψηφισμάτων, όπως είπε - με προφανή στόχο την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και την καλύτερη προσαρμογή του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού και ενάντια στην πολιτική του πρωτοπορία, το ΚΚΕ.

Οπως είπε, «επιδιώκουμε μια ευρεία συζήτηση για τις ανάγκες ενός νέου καταστατικού χάρτη (...) Εχω προτείνει στους αρχηγούς των κομμάτων και προτίθεμαι να δημιουργήσω μια Επιτροπή 20-25 προσωπικοτήτων, που θα εκπροσωπούν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, η οποία θα καταγράψει και θα επεξεργαστεί προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα - προτάσεις από τους πολίτες, το διαδίκτυο και τους φορείς».
Για να καλλιεργήσει εξάλλου την ψευδαίσθηση ότι ένα «τίμιο» θεσμικά αστικό πολιτικό σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να είναι και φιλολαϊκό, διευκρίνισε ότι το πεδίο των αλλαγών θα αφορά «από τη λειτουργία της Βουλής, τον αριθμό των βουλευτών, την ευθύνη των υπουργών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη θητεία εκλεγμένων αξιωματούχων, το εκλογικό σύστημα, μέχρι τη Δικαιοσύνη» και «το φθινόπωρο, να πάμε σε δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές σε αυτό τον τόπο»...
Ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ξεκάθαρα ότι για την ευόδωση των αντιδραστικών σχεδιασμών σκοπεύει να αξιοποιήσει και το λεγόμενο «κίνημα της πλατείας», λέγοντας ότι «τα "βέλη" της πλατείας, πολλές φορές, αδίκως στρέφονται προς τη Βουλή, όμως, θα έχουν απόλυτο δίκιο, αν αυτή η Βουλή δεν προχωρήσει σε μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα».
Συναίνεση με όλα τα μέσα
Ο ίδιος επανέλαβε ότι θα είναι μόνιμη η προσπάθεια «επιθετικής συναίνεσης» προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα ταχύτερης προώθησης των αντιλαϊκών πολιτικών. Αναφερόμενος στις έως τώρα προσπάθειες, δήλωσε ότι «δεν επετεύχθη αυτό το οποίο θα θέλαμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η αναζήτηση συνεργασίας και συναινέσεων δεν πρέπει να είναι διαρκής», αναφέροντας ότι υπήρξε η δυνατότητα «να γράψουμε τα δύο μεγάλα κόμματα - γιατί όχι και άλλα - ιστορία». Τόνισε παράλληλα ότι «θα επιδιώκουμε συνεργασίες και συναινέσεις» και «όσοι πιστοί, προσέλθετε. Οσοι θέλετε, ανοιχτές είναι οι αγκάλες»...
Σχετικά με το περιεχόμενο της συναίνεσης, ο Γ. Παπανδρέου επικαλέστηκε εκβιαστικά και κάλπικα το χρέος, ξεκαθαρίζοντας ότι «πυλώνας για την εθνική συνεννόηση (είναι ότι) το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το πρόβλημα αυτό, μας θέτει υπό μία ιδιότυπη κηδεμονία» και «πρώτοι εμείς χρειάζεται να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και είμαστε όλοι διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα, για να φύγουμε από την εξάρτηση, έστω κι αν αυτή σήμερα μας προστατεύει από τη χρεοκοπία».
Αναφερόμενος στους πιστωτές κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, ζήτησε από το λαό να βάλει το κεφάλι στον ντορβά, λέγοντας ότι «η εικόνα της διαίρεσης καθόλου δεν μας βοηθάει. Μας κάνει λιγότερο πειστικούς και δημιουργεί ανησυχία για τη σοβαρότητα με την οποία αξιοποιούμε τα χρήματα και τις αλλαγές που πρόκειται να κάνουμε, για να γίνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί». Για να προσθέσει ότι το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελεγχόμενη χρεοκοπία, δηλαδή «σε συνεργασία με τους εταίρους μας, με τρόπο που δεν δημιουργεί απότομες αντιδράσεις αγορών, δυσπιστία, ανοργάνωτη και ανεξέλεγκτη τελικά χρεοκοπία - έναν ξαφνικό θάνατο».
Τέλος, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε την ύπαρξη συμφωνίας για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα, καυχόμενος δημαγωγικά ότι «μόνο για το σκέλος του δανείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουμε μια ανάσα 48,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015 και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μείωσης των επιτοκίων», με αντάλλαγμα βέβαια την ταχύτερη προώθηση ανατροπών που έχει ανάγκη το ντόπιο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου