Σελίδες

11 Μαΐ 2011

Κλιμάκωση του πολέμου και νέα δάνεια...



Σε προχωρημένο στάδιο οι συνεννοήσεις. 
Στην Αθήνα από σήμερα και τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας.
Στην Αθήνα για τις τελικές συνεννοήσεις βρίσκονται από χτες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να κλειδώσουν τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. 
Η βάρβαρη κλιμάκωση μαζί με το μνημόνιό τους, παίρνει τυπικά διετή παράταση (για την ώρα μέχρι το 2017) ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν κάθετα τους ποσοτικούς στόχους για τα νέα χαράτσια, φέρνοντας για νωρίτερα και το χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ολα, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, τα προορίζουν για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας, με «αντάλλαγμα», πάντα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, τα νέα δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης από την ΕΕ, είτε σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσθετα μέτρα για 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2011, που προβλέπουν στο «μεσοπρόθεσμο σχέδιο», υπερδιπλασιάζονται μέχρι και στα 7 δισ. ευρώ. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας μετά το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο τόνιζε: «Τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 θα είναι τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ»!
Για τις 16 Μάη προγραμματίζουν τη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και αμέσως στη συνέχεια προχωρούν στην κλιμάκωση, περιβάλλοντας τα νέας κοπής μέτρα με το μανδύα νομοθετικής ρύθμισης που θα πάει για ψήφιση στη Βουλή. Τις μέρες αυτές αναμένεται και ο διορισμός του επικεφαλής σε αυτό που αποκαλούν ειδική γραμματεία για την«αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», δηλαδή για τα φιλέτα δημόσιας γης και ακινήτων, που ετοιμάζουν για πεσκέσι σε ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα και ομίλους. Η πρεμούρα έχει να κάνει με τις νέες εγγυήσεις και υποθήκες για την παραπέρα διασφάλιση των μεγαλοπιστωτών τους.
Ολοφάνερο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συνεννοήσεων. Σύμφωνα με ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το νέο δάνειο από τους μηχανισμούς στήριξης θα φτάσει στα 60 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των 110 δισ. ευρώ, με τη σούμα να φτάνει στα 170 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% του παραγόμενου ΑΕΠ. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στη σύνοδο του «Γιουροκρούπ» θα «γίνει και μια πρώτη συζήτηση για το δάνειο που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση για το 2012 από το μηχανισμό στήριξης».
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για νέο δάνειο» αλλά αμέσως μετά διευκρινίζουν ότι η «διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη». Πριν από λίγες μέρες, η επίσημη κυβερνητική θέση ήταν η «επιμήκυνση» της αποπληρωμής για τα 110 δισ. ευρώ. Τώρα προλειαίνουν το έδαφος τόσο για νέα δάνεια, όσο και για επιμήκυνση των προηγούμενων, που θα τα φέρουν πακέτο με την αντιλαϊκή κλιμάκωση.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ομολόγησε προχτές ότι από κοινού με την τρόικα σχεδιάζουν «νέο πλαίσιο με νέους κανόνες είτε με τη μορφή νέου μνημονίου είτε με την επιμήκυνση του υφιστάμενου» και συνέδεσε τη ζοφερή για το λαό εξέλιξη με την εξίσου εγκληματική πολιτική για νέα δάνεια ύψους επιπλέον 40 με 50 δισ. ευρώ.
Τέλος, η κυβέρνηση φιλοδώρησε χτες τις τράπεζες με επιπλέον 30 δισ. υπερψηφίζοντας χτες τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή. 
Στην ονομαστική ψηφοφορία, από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε ο Π. Κουρουπλής, πυροδοτώντας σενάρια για διαγραφή του. Τη διάταξη καταψήφισε και ο βουλευτής της ΝΔ, Π. Καμμένος, παρά την επίσημη θέση της ΝΔ.

1 σχόλιο: