Το δημόσιο χρέος δεν είναι «νόμιμο» ή «παράνομο», είναι χρέος αντιλαϊκό, όπως είναι και η πολιτική των κομμάτων που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο παράγει κρίσεις και χρέη.
Αυτό επισήμαναν χθες οι βουλευτές του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση επιτροπής λογιστικής αποτίμησης του χρέους. Η πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε, αφού - όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος - δήλωσαν ότι διαφωνούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.
Τοποθετούμενος για την πρόταση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «η λογική που λέει να διερευνήσουμε κατά πόσο υπάρχει ένα χρέος επαχθές, παράνομο και οτιδήποτε άλλο είναι μια αποπροσανατολιστική λογική. Γιατί τι σημαίνει;
Το υπόλοιπο χρέος, το οποίο δεν είναι επαχθές, είναι νόμιμο; Και δικαιολογείται, όσο και αν είναι αυτό το ποσοστό, ο λαός να καταβάλει μέσα από τη φορολογία, μέσα από τη μείωση των μισθών και των συντάξεών του, να αποπληρώσει αυτό το δημόσιο χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε πάλι και πάντα για τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών; Εμείς λέμε όχι. Ούτε νόμιμο, ούτε παράνομο, ούτε επαχθές. Το χρέος το δημόσιο είναι χρέος αντιλαϊκό και δεν πρέπει ο λαός να το αναγνωρίσει».
Οσον αφορά στο «διά ταύτα», επισήμανε ότι «εμείς δε θα σταθούμε εμπόδιο στο να δημιουργηθεί μια επιτροπή. Δεν καλλιεργούμε, όμως, και αυταπάτες ότι μπορεί μια ακόμη κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησης του δημόσιου χρέους να δώσει λύση, ή, τουλάχιστον, να δρομολογήσει εξελίξεις προς τη θετική κατεύθυνση, γιατί βεβαίως υπάρχουν και υπαρκτοί συσχετισμοί δύναμης».
Στη συζήτηση παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας πως «σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, τα μόνα που εμφανίζετε είναι το έλλειμμα και το χρέος. Δεν είναι κατά την άποψή μας κρίση χρέους. Είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη γι' αυτό και για τη σημερινή κατάσταση που δραματικά βιώνουν, ως αποτέλεσμα των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντικοινωνικών μέτρων που εφαρμόζετε. Συνεπώς, δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για το πώς θα πληρωθεί αυτό το χρέος. Το ζήτημα είναι να μην πληρωθεί από τους εργάτες και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα. Η πρόταση και η συζήτηση σήμερα ασχολείται με τη διαχείριση και όχι με την ουσία, που είναι η αιτία του χρέους».
«Ευλογία» η αναδιάρθρωση...
Αναμασώντας την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα των αστικών κομμάτων περί «κρίσης χρέους», ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, υποστήριξε ότι χρειάζεται η επιτροπή λογιστικού ελέγχου για «να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε το χρέος. Ποιο μέρος του είναι νόμιμο», ζητώντας παράλληλα «επιθετική επαναδιαπραγμάτευση»από μια αστική κυβέρνηση, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αυτή μπορεί και να είναι φιλολαϊκή.
Σε μια ομιλία γεμάτη από αντιφάσεις, είπε ότι το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης «είναι σαν να λέμε θέλουμε να βρέξει ή δεν θέλουμε να βρέξει», προσθέτοντας ότι «το ζήτημα είναι αν η βροχή που θα έρθει κάποια στιγμή θα είναι κατακλυσμός ή ευλογία». Επί της ουσίας, ομολόγησε ότι το αίτημα για σύσταση επιτροπής ελέγχου του χρέους δεν αποτελεί παρά εργαλείο για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία προς όφελος της ντόπιας πλουτοκρατίας, καθώς, όπως είπε, ο έλεγχος αποτελεί «εργαλείο ισχυρής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Αποσπώντας το χρέος από την κρίση και την πολιτική ενίσχυσης των καπιταλιστικών κερδών, ο Αλ. Τσίπρας αναλώθηκε στην προσφιλή για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ χρεολογία, λέγοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι τα προβλήματα για το λαό θα λυθούν αν μάθει «πώς δημιουργήθηκε το χρέος, ποιο μέρος του είναι νόμιμο, πώς μπήκαμε και γιατί σε αυτό τον μηχανισμό στήριξης και με ποιους όρους μπήκαμε». Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομίας Φ. Σαχινίδης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί «την λογική του τζαμπατζή» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, σημείωσε ότι ο έλεγχος του χρέους «θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας». Την πρόταση απέρριψε και η ΝΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου