Σελίδες

27 Μαΐ 2011

Κάτω τα ψευτοδιλήμματα...


Θα ήταν τουλάχιστον άστοχο να πιστέψει κανείς ότι το αίτημα του προέδρου του ΣΕΒ
για δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ, η δήλωση της Μ. Δαμανάκη για επιστροφή στη δραχμή, αν δεν εφαρμοστεί μέχρι κεραίας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, και οι εκβιασμοί των συμμάχων της κυβέρνησης ότι δε θα αποδεσμεύσουν την πέμπτη δόση, αν δεν υπάρξουν διακομματικές εγγυήσεις ότι θα προχωρήσουν οι ανατροπές, είναι άσχετα και ασυντόνιστα μεταξύ τους.

Το αντίθετο συμβαίνει. Μπροστά στα αδιέξοδα της κρίσης, που βαθαίνει, με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αστικό πολιτικό σύστημα στη διαχείρισή της, κυβέρνηση, ΕΕ και πλουτοκρατία κλιμακώνουν τα ψέματα και τον εκβιασμό του λαού. Στόχος τους είναι να τον τρομάξουν, να κάμψουν αγωνιστικές διαθέσεις, να ανακόψουν θετικές διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις.


Η συναίνεση μεταξύ των αστικών κομμάτων και ιδιαίτερα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είναι στρατηγική και δεδομένη. Οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί περιορίζονται στο ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνει η απαξίωση του δικομματισμού και ταυτόχρονα η αδυναμία μιας μονοκομματικής κυβέρνησης να τα βγάλει πέρα, χωρίς συμμαχίες που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη υλοποίηση μέτρων που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία. Από αυτή τη σκοπιά, οι πιέσεις από την πλευρά του κεφαλαίου, εντός και εκτός Ελλάδας, για ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση, δεν αφορά κυρίως την πιο στενή συνεργασία σε επίπεδο Βουλής, αλλά την εμπέδωση αυτής της συναίνεσης στο κοινωνικό επίπεδο, με στόχο να αναχαιτιστεί η λαϊκή αγανάκτηση.


Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να ιδωθεί και το ψευτοδίλημμα που ενιαία βάζουν ο ΣΕΒ, στελέχη της κυβέρνησης και η εκπρόσωπός της στην Κομισιόν. Τι λένε επί της ουσίας; Τα δάνεια από την ΕΕ είναι προϋπόθεση για να σωθεί δήθεν η χώρα. Για να πάρει η κυβέρνηση τα δάνεια, πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα. Αλλιώς, ο δρόμος οδηγεί έξω από την ΕΕ, στη δραχμή... Ταυτίζουν το εθνικό συμφέρον με τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης και λένε ότι, ανεξάρτητα από την απαξίωση της ΕΕ σε πλατιές λαϊκές συνειδήσεις, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να στηρίξουν τα μέτρα που προβλέπει η δανειακή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, διαφορετικά θα έρθει η καταστροφή.


Το πραγματικό δίλημμα για το λαό δεν είναι «ευρώ ή δραχμή». Αυτό που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, είναι η ένταση της πάλης για αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία.
Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του.
Να φοβίσει αυτούς που θέλουν να τον τρομάξουν, την αστική τάξη και τα κόμματά της. Οσα βήματα μπροστά κάνει η λαϊκή συνείδηση στην κατεύθυνση της χειραφέτησης από την κυρίαρχη πολιτική και την προπαγάνδα της, τόσα βήματα πίσω θα κάνουν οι δυνάστες του λαού, τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκφραστές.

1 σχόλιο:

  1. Είναι άθλιοι, κάνουν χρήση όλων των μέσων που διαθέτουν.
    Φαντάζεσαι τον συνταξιούχο που ακούει ότι μόλις πτωχεύσουμε θα υπάρξει στάση πληρωμών και άρα δεν θα πάρει την σύνταξή του;
    Καταλαβαίνεις την αγωνία του και που πατάνε οι αλήτες;
    Με όλες τους τις δυνάμεις αυτοί, με όλες μας τις δυνάμεις εμείς. Στον κόσμο, καθημερινά να ξεσκεπαστεί και η τακτική της ΝΔ, που διαφωνεί μόνο και μόνο γιατί προσβλέπει σε σύντομες εκλογικές διαδικασίες και διαφωνεί συναινώντας και με επιχείρημα ότι εκείνη θα εφάρμοζε καλύτερα τους όρους του μνημονίου.
    Μην χάνουμε καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή