Σελίδες

8 Μαΐ 2011

Προσχεδιασμένη επίθεση στρατηγικού χαρακτήρα.



«Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με σχέδιο και πυγμή», είπε ο πρωθυπουργός τη βδομάδα που πέρασε, για να υπογραμμίσει την ταξική θέληση της κυβέρνησης να ισοπεδώσει και τα τελευταία ψήγματα των λαϊκών δικαιωμάτων, προς όφελος της πλουτοκρατίας και της κερδοφορίας της. Οχημα για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης αποτελεί το «Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», με μέτρα ύψους πάνω από 27 δισ. ευρώ (μαζί με τα πρόσθετα μέτρα του 2011), το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Μάη και θα ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Στο στόχαστρο μπαίνουν εκ νέου μισθοί του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ, κοινωνικά επιδόματα και επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον σαρωτικές περικοπές προβλέπονται στους τομείς της Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, της Παιδείας και της Πρόνοιας. Στις πλάτες των εργαζομένων θα φορτωθούν νέοι έμμεσοι φόροι, ενώ στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και οι απολύσεις συμβασιούχων υπαλλήλων.
Στις επαφές που είχαν οι κυβερνώντες με το κλιμάκιο της τρόικας, αποφασίστηκε η προώθηση μιας νέας «φουρνιάς» αντεργατικών ανατροπών, με στόχο, όπως σημείωνε υπουργός της κυβέρνησης, την παραπέρα «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων παντού». Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τη μείωση μέχρι και 10% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ στοχοποιείται ξανά το επίδομα ανεργίας - το επίσημο ποσοστό της ξεπερνάει το 15% - με τη θέσπιση«αυστηρών κριτηρίων» για τη χορήγησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, σε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη μέσα στη βδομάδα, απαίτησε«αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και του κυβερνητικού προγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις». Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (23-24 Ιούνη) έχοντας στις «αποσκευές» - με τη μορφή νόμου - το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στο παρασκήνιο διεξάγονται ήδη διαπραγματεύσεις για «επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας».
Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και όχι μόνο, προκειμένου να εξασφαλίσει νέο δάνειο (για τα τέλη του 2011 αρχές του 2012), με δεδομένο ότι η κυβέρνηση «αδυνατεί» να βγει στις αγορές για δανεισμό. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί ο δανεισμός της χώρας από τον προσωρινό μηχανισμό της ΕΕ», ενώ πυκνώνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, με το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» να δημοσιεύει την Παρασκευή ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ακόμα και «να επιστρέψει στη δραχμή και να βγει από τη ζώνη του ευρώ».
Σαν εχέγγυο για την εξασφάλιση νέων δανείων, για την αποπληρωμή των δανειστών και τη χρηματοδότηση του ντόπιου κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη σφαγή του ελληνικού λαού μέσω των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την άντληση 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.
Προσχεδιασμένα μέτρα
Οι αντιλαϊκοί στρατηγικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Επιβεβαιώνεται εκκωφαντικά πως η πρόσφατη «αποκάλυψη» του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ότι είχε «υπόγειες διαπραγματεύσεις» με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Αποτελούσε ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο ΔΝΤ και την ΕΕ, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη της, με στόχο να αξιοποιήσει το «μηχανισμό δανειοδότησης», για να επιβάλει τα προαποφασισμένα μέτρα του προγράμματός της για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας. Να προωθήσει δηλαδή το πλέγμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (Εργασιακά, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα) που είχε και έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο σε συνθήκες κρίσης.
Ο Γ. Παπανδρέου, λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές του 2009, τόνιζε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι «συμβατό»με τις «κατευθύνσεις» της ΕΕ και «ανταποκρίνεται» στα δεδομένα που θέτει το ΔΝΤ. Δυο μέρες πριν τις εκλογές του 2009, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου,σημείωνε: «Η διαπραγμάτευση την οποία θα κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη μέρα, πάνω σε ένα συγκεκριμένο, απολύτως ρεαλιστικό τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα είναι επιτυχής».
Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, πολύ καιρό πριν την επίσημη έλευση της τρόικας στην Ελλάδα είχε διαμορφώσει τις αντιδραστικές θέσεις του τόσο για την κάλυψη των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων», όσο και για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση. Το μόνο που έχει πραγματική αξία από τη συνέντευξη του Στρος Καν είναι να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα τα λαϊκά στρώματα από τη δήλωση του τελευταίου ότι «οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό».
Σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού
«Θα προχωρήσω με εκείνους που θέλουν και μπορούν», είναι η μόνιμη επωδός του Γ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα. Ενα κάλεσμα που, παρότι επιχειρείται να ερμηνευτεί σαν σύσταση προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, ουσιαστικά αποτελεί παραίνεση στα αστικά κόμματα να βάλουν ακόμα μεγαλύτερες πλάτες για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα κελεύσματα του πρωθυπουργού προστέθηκε μέσα στη βδομάδα μια ακόμα παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, ότι: «Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουν την κυβέρνηση αυτή, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που εμφανίζει, προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντιπολίτευσης». Από κοντά και η προτροπή της Ντ. Μπακογιάννη προς την κυβέρνηση, ότι «έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης».
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ζητά κι αυτός «εθνική συστράτευση», ενώ καλοβλέπει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με την προσδοκία η κάλπη να οδηγήσει σε μια «κυβέρνηση συνεργασίας». Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της ΝΔ Αν. Σαμαρά να ζητά από το «Ζάππειο», όπου θα παρουσιάσει το «επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα» της ΝΔ, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κυβερνητικά στελέχη, που επικαλούνται τις δήθεν «διαφωνίες» μεταξύ των υπουργών, καλούν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο τα επιτελεία της άρχουσας τάξης, αστοί πολιτικοί, αλλά και συγκροτήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου συντηρούν και ενισχύουν τα σενάρια.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις εκφράζουν την ανησυχία της αστικής τάξης για την κλιμακούμενη απαξίωση του πολιτικού της προσωπικού στα μάτια των εργαζομένων και τη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση που προκαλεί η κυρίαρχη πολιτική. Φαίνονται σαν προοίμιο μιας κυοφορούμενης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, που απεργάζεται η αστική τάξη για να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κερδοφορία της, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση, είτε η σημερινή, είτε άλλη, θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα. Τα αστικά κόμματα, παρά τις φραστικές εικονικές διαφοροποιήσεις τους, θα βάλουν πλάτη τόσο για την προώθηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσο και για την εφαρμογή του μνημονίου. Τα εκλογικά σενάρια ή ένας πιθανός ανασχηματισμός έρχονται για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, να αποτρέψουν τη λαϊκή κινητοποίηση. Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να ορθώσει το ανάστημά του. Να οργανώσει την πάλη για να τους αποδυναμώσει και να τους ανατρέψει, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό και την κάλπη, όποτε κι αν στηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου