Σελίδες

23 Απρ 2011

«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων και καταπατημένων εκτάσεων.



Νομοθετική φόρμουλα αναζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει ένα νέο φοροκυνηγητό για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων κτισμάτων, αντίστοιχο με αυτό για τους ημιυπαίθριους. Παράλληλα, δρομολογεί άλλη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παραχωρεί τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου στους ίδιους τους καταπατητές και μάλιστα με δόσεις και με εκπτώσεις! Δηλαδή, δε θα διστάσει να δικαιώσει απόλυτα τους καταπατητές της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να μπουν μερικά δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Οσον αφορά στα αυθαίρετα, και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ρύθμιση νομιμοποίησης ή ακόμη και τακτοποίησης, αντίστοιχη με αυτήν για τους ημιυπαίθριους, καθώς αυτό δεν το επιτρέπει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να αρχίσει διάλογο με τις δικαστικές αρχές, ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις της και να μπορεί να γίνει «τακτοποίηση» ακόμη και σε αυθαίρετα που χτίστηκαν σε αναδασωτέες περιοχές!
Στις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και η δραστική μείωση των προστίμων που ισχύουν για τα αυθαίρετα, ιδιαίτερα γι' αυτά που χτίστηκαν από την 1-1-2004 και μετά, καθώς για ένα αυθαίρετο της κατηγορίας αυτής το πρόστιμο ανέγερσης ανέρχεται στο 100% της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου και το πρόστιμο διατήρησης στο 50% του ποσού αυτού προσαυξημένου κατά 2% για κάθε χρόνο διατήρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των προστίμων θα ισχύει μόνο για όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετο, ενώ ως ένα επιπλέον δέλεαρ η κυβέρνηση σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την απαλλαγή όλων αυτών από τα πρόστιμα διατήρησης.
Από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων η κυβέρνηση περιμένει να συγκεντρωθεί στα ταμεία του κράτους το 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, όπως προβλέπει το αντιλαϊκό μνημόνιο. Πολύ περισσότερα περιμένει να συγκεντρώσει από το ξεπούλημα της δημόσιας καταπατημένης γης στους καταπατητές που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3,4 εκατ. στρέμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που ετοιμάζεται θα προβλέπει ότι θα μπορούν να τα εξαγοράσουν με βάση την αντικειμενική τους αξία όσοι τα έχουν καταπατήσει για τουλάχιστον 20 χρόνια πριν τις 31/12/2009 και συνεχίζουν μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νόμου, ενώ το τίμημα της εξαγοράς θα μειώνεται για κάθε χρόνο καταπάτησης. Το τίμημα της εξαγοράς μελετάται να είναι το 20% για καταπατημένα κτήματα πριν από την 1-1-1945 και το 30% για όσα κατέχουν οι καταπατητές πριν από την 1-1-1925.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επίσης προβλέπεται πως ο καταπατητής θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το φόρο μεταβίβασης και την πρώτη δόση της εξαγοράς, ώστε να πάρει αντίγραφο παραχώρησης που θα αποτελεί και τον τίτλο ιδιοκτησίας. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς θα καταβάλλεται στις Εφορίες σε 6 ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής όλου του ποσού ο καταπατητής θα έχει άλλη μία έκπτωση κατά 5%. Υπάρχει μάλιστα και πρόταση, σύμφωνα με την οποία, αν ο ίδιος ο καταπατητής δεν υποβάλει αίτημα για την εξαγορά της δημόσιας έκτασης που κατέχει παράνομα, να μπορεί οποιοσδήποτε άλλος να το αποκτήσει, υποβάλλοντας αυτός σχετική αίτηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου