Σελίδες

23 Απρ 2011

Ο ΣΥΝ και η ανεργία...



Με αφορμή τη δημοσιοποίηση χτες των στοιχείων του ΟΑΕΔ για την ανεργία, ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα στοιχεία (...) αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο την πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας. Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας δεν έπεσαν στην κοινωνία ως κεραυνός εν αιθρία. Οφείλονται στις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας, οι οποίες προκαλούν βαθιά και συνεχόμενη ύφεση και ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, κυρίως για τους νέους και τις γυναίκες. Η κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015 όχι μόνο δεν βάζει τέλος στις καταστροφικές για την απασχόληση πολιτικές του μνημονίου, αλλά συνεχίζει και τις κάνει ακόμα σκληρότερες, οδηγώντας τους εργαζόμενους και τους νέους σε αιώνια λιτότητα, φτώχεια και ανεργία (...) Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό πριν οδηγήσει τη χώρα μας να έχει περισσότερους ανέργους παρά εργαζόμενους».
Ο ΣΥΝ αυτονόητα διαπιστώνει και καταγγέλλει την αύξηση της ανεργίας. 
Την αποδίδει όμως στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, χωρίς να λέει κουβέντα για τον καπιταλισμό και την κρίση του, το ξεπέρασμα της οποίας προϋποθέτει υποτίμηση κεφαλαίου, άρα και ζωντανής εργατικής δύναμης, με φτηνότερα μεροκάματα και ραγδαία αύξηση των απολύσεων. 
Γιατί καλό είναι να καταγγέλλει κανείς την ανεργία, αλλά όταν συνειδητά κρατάει τη συζήτηση στο επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης του καπιταλισμού, χωρίς να λέει το παραμικρό για την οικονομική βάση του ζητήματος, καμιά βοήθεια δεν προσφέρει σε εργαζόμενους και ανέργους να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και μέσα στον αγώνα για το μεροκάματο να στοχοποιήσουν τον πραγματικό αντίπαλο μέχρι την ανατροπή του.
Επίσης, η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και σε φάση ανάπτυξης και σε φάση ύφεσης, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα του κεφαλαίου κυβερνάει. 
Για τον ΣΥΝ, μια αλλαγή στο επίπεδο της διακυβέρνησης είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. 
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΝ στο σύστημα. 
Καλλιεργεί αυταπάτες, για να συνεχίσει το κεφάλαιο ανενόχλητο να κερνάει και να πίνει για λογαριασμό του, με τα αστικά κόμματα και τις παραφυάδες του να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη θιχτεί η εξουσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου