Μεγαλώνουν και βαθαίνουν οι αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων στην προσπάθεια να βγουν από την κρίση με τις μικρότερες για την κάθε μια ζημιές. Ετσι, η καταστροφή ενός μέρους του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που είναι η προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της κρίσης, γίνεται αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ασία θα είναι φέτος και του χρόνου κοντά στο 7%, με την Κίνα και την Ινδία να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις.
Το ΔΝΤ εκφράζει το φόβο για την «υπερθέρμανση» αυτών των οικονομιών, αφού ο πληθωρισμός βρέθηκε το Φλεβάρη στο 4,5%. Και ενώ αυτές οι χώρες μπορούν να γίνουν καλοί καταναλωτές των προϊόντων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με έναν υψηλό πληθωρισμό δεν μπορούν να παίξουν αυτόν το ρόλο.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 9,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κρατικού Κέντρου Πληροφόρησης της χώρας. Το Κρατικό Κέντρο Πληροφόρησης προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πάνω από το 5% στο δεύτερο τρίμηνο και περί το 4,5% σε μέσα επίπεδα το 2011.
Σε αντίθεση με τη δυναμική ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, εμφανίζοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το τελευταίο τέταρτο του περασμένου έτους, αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ουάσιγκτον.
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είχε καταγράψει επίπεδα ανάπτυξης 3,1% κατά το τελευταίο τέταρτο του 2010, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αρχίζει να ξεπερνά την κρίση. Την περασμένη Τετάρτη, η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη εντός του 2011 στο 3,1-3,3% σε ετήσια βάση, από 3,4-3,9% της πρόβλεψης του Γενάρη.
Επίσης η Fed είχε προβλέψει πτώση της ανεργίας στο 8,4-8,7% μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2011, επίπεδο μικρότερο από εκείνο που προέβλεπε αρχικά η τράπεζα. Το Μάρτη η ανεργία στις ΗΠΑ ανήλθε στο 8,8%.
ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ στοιχεία είναι προφανές ότι η αμερικάνικη οικονομία είναι μακριά ακόμη από το σημείο που θα μπορούσε κανείς με βεβαιότητα να μιλήσει για ισχυρή ανάπτυξη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να «κόβει» δολάρια κατά το δοκούν, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές αυξάνουν με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.
Πάντως, ο κινεζικός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη άνοδο στις διεθνείς τιμές των τροφίμων, των μετάλλων και του πετρελαίου, έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές σε ΕΕ και ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το Μάρτη στο 2,7%, από 2,4% το Φλεβάρη και 2,6% της αρχικής πρόβλεψης της Eurostat. Η αύξηση αυτή εντείνει τις εκτιμήσεις για νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, πιθανότατα τον Ιούλη. Η ΕΚΤ ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αύξησε τον Απρίλη τα επιτόκιά της από 1% σε 1,25%, μετά το μπαράζ μειώσεων που είχε προκαλέσει η ανάγκη να αντιμετωπιστεί με φθηνό χρήμα η κρίση του 2008. Η αύξηση του πληθωρισμού και στις ΗΠΑ, 2,7% το Μάρτη, από 2,1% το Φλεβάρη, θεωρείται σημάδι για τερματισμό στο τέλος Ιούνη της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Fed, του έμμεσου δηλαδή τυπώματος χρήματος μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου